Για μετά την ψήφιση του πρωτοκόλλου του ΝΑΤΟ για τη Βόρεια Μακεδονία, μετατίθεται η παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, που αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα πολιτικών εξελίξεων.

Ads

Ο βουλευτής που είχε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ, επισκέφτηκε το γραφείο του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και ενώ οι πληροφορίες τον ήθελαν να παραιτείται, τελικώς αποφάσισε να διατηρήσει την έδρα του για να ψηφίσει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ.

«Με παρακάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής -επειδή για να ισχύσει η Συνθήκη των Πρεσπών, πρέπει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ να ψηφιστεί- αυτή η παραίτηση να πάρει μια παράταση τεσσάρων-πέντε ημερών. Έχω υποσχεθεί να υποβάλω παραίτηση σήμερα. Δεν πειράζει, τα προσωπικά μου είναι πιο κάτω από την ένταση που υπάρχει και νομίζω ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα, θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Τη στιγμή που ο πρόεδρος με παρακάλεσε, αναβάλλω την παραίτηση για 4 με 5 ημέρες και παίρνω το χρέος της ανακολουθίας μου. Η αμαρτία μου θα είναι αυτές οι 4 με 5 ημέρες», δήλωσε βγαίνοντας από το γραφείο του προέδρου της Βουλής.

Υπενθυμίζεται πως η παραίτηση του κυρίου Παπαχριστόπουλου έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα, καθώς συνδέεται με το ενδεχόμενο διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ. 

Ads

Στο μεταξύ την Δευτέρα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, έπειτα από πρόσκληση του Νίκου Βούτση, προκειμένου να εξετάσει αν μπορούν να διατηρηθούν τα προνόμια των συντεταγμένων πολιτικών κομμάτων για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που «έχασαν» τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες μετά τις Πρέσπες – δηλαδή, για τον Πάνο Καμμένο και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Μέχρι τώρα, η ερμηνεία του άρθρου του κανονισμού της Βουλής που ορίζει την λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αποδίδεται ως εξής: Αφενός αναφέρει ότι ο ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας είναι δέκα και αφετέρου ορίζει πως ο ελάχιστoς αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε , αν τo κόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας.

Το «κλειδί» εδώ, όπως επισημαίνουν νομικοί και κοινοβουλευτικοί κύκλοι, είναι το εάν μπορεί να παρακαμφθεί η φράση «εξακολουθούν να ανήκουν». Εάν, δηλαδή, μπορεί να ληφθεί υπ’ όψιν μόνον το κριτήριο που λέει ότι όταν συγκροτήθηκαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες διέθεταν 10 βουλευτές – γεγονός που ισχύει τόσο για τους ΑΝΕΛ, όσο και για το Ποτάμι.

Εως ότου, δε, υπάρξει νομική «ετυμηγορία» επ’ αυτού, το πολιτικό σενάριο που τελεί σε επεξεργασία είναι εάν μπορεί να δοθεί – βάση του ίδιου άρθρου – στον Πάνο Καμμένο και τον Σταύρο Θεοδωράκη το δικαίωμα να διατηρήσουν τα προνόμια των πολιτικών αρχηγών, με το σκεπτικό ότι τα κόμματά τους είχαν μπει στη Βουλή διαθέτοντας τότε 10 βουλευτές.

Η εισήγηση αυτή βασίζεται στην άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει «προνομιακή μεταχείριση» μόνον του Πάνου Καμμένου και πως, επίσης, είναι «ηθικά δίκαιο» να συνεχίσουν να έχουν ενισχυμένη κοινοβουλευτική παρουσία δύο πολιτικά πρόσωπα που είχαν συγκεντρώσει τις ψήφους μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος.

Καμμένος μαινόμενος στο twitter

Στο μεταξύ, σε νέα «οργισμένη» παρέμβασή του μπροστά στο ενδεχόμενο διάλυσης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ο Πάνος Καμμένος, που απειλεί εδώ και μέρες την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του σχετικού κανονισμού της Βουλής, έγραψε στο twitter:

Θεοδωράκης: Δεν μπορεί να υπάρξουν κοινοβουλευτικές ομάδες με 2 – 3 ή δανεικούς βουλευτές

«Κοινοβουλευτικές ομάδες με 2 και 3 βουλευτές δεν μπορεί να υπάρξουν. Όπως δεν μπορεί να συγκροτούνται Κ.Ο. με δανεικούς βουλευτές. Ξεκάθαρα λόγια. Το Ποτάμι έχει αρχές», έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε πως αυτές τις αρχές «δεν τις θυσιάζει ούτε στα μικρά ούτε στα μείζονα. Δεν μας ενδιαφέρουν τα ευκαιριακά κομματικά οφέλη».

        
ΝΔ: Ο κύριος Βούτσης να περιφρουρήσει το κύρος της Βουλής

«Όλοι πια έχουν καταλάβει ότι ο κ. Καμμένος εκβιάζει τον κ. Τσίπρα και ότι ο πρωθυπουργός -για λόγους που εκείνος γνωρίζει- είναι έτοιμος να υποκύψει στον εκβιασμό του, προκειμένου ο συνεταίρος του να μην αποκαλύψει όσα γνωρίζει για την κοινή τους διακυβέρνηση», δήλωσε η Μαρία Σπυράκη, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις.

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ πρόσθεσε: «Οι θεσμοί, ωστόσο, δεν είναι παιχνίδι. Η ΝΔ καλεί τον κ. Βούτση να περιφρουρήσει το κύρος της Βουλής και να μην αποδειχθεί και εκείνος μέρος αυτής της παρακμιακής συναλλαγής».