Δεν εξετάζεται το σενάριο μιας ελληνικής χρεοκοπίας επανέλαβε την Τετάρτη η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ διέψευσε ότι οι δανειστές της Ελλάδας έχουν σχεδιάσει ήδη εναλλακτικό σχέδιο για συντεταγμένη χρεοκοπία της χώρας.

Ads

 
 
«Σήμερα κάνουμε τα πάντα για να σωθεί η Ελλάδα», δήλωσε η Πεκρές στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα RMC και BFM TV. «Δεν μπαίνουμε στο σενάριο» μιας χρεοκοπίας της Αθήνας, πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό, αν η Ελλάδα υλοποιήσει τα αντισταθμίσματα του σχεδίου βοήθειας των 160 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου, «θα σωθεί».
 
Στο μεταξύ, η γαλλική τράπεζα BNP Paribas ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να εγκαταλείψει άλλο ένα μέρος των πιστώσεών της προς την Ελλάδα, αν ζητηθεί από τους ιδιώτες επενδυτές να καταβάλουν μια νέα προσπάθεια. «Πιστεύω ότι η εφαρμογή του σχεδίου της 21ης Ιουλίου παραμένει προτεραιότητα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Μποντουέν Προ στον ραδιοσταθμό Radio Classique.
 
«Αν χρειαστεί να υπάρξει μια επιπρόσθετη βοήθεια από το σύνολο των ιδιωτών επενδυτών, από την πλευρά της BNP Paribas, θα έλεγα ότι είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε.
 
Η Πεκρές διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι γαλλικές τράπεζες δεν χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα φερεγγυότητας, ρευστότητας των γαλλικών τραπεζών. Οι γαλλικές τράπεζες είναι σταθερές», επισήμανε.

Διαψεύδει τα περί «συντεταγμένης χρεοκοπίας» της Ελλάδας το ΔΝΤ
 

Διέψευσε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις χθεσινές δηλώσεις του συμβούλου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , σύμφωνα με τις οποίες η διαδικασία της συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει και πως οι δανειστές έχουν σχεδιάσει ήδη εναλλακτικό σχέδιο για συντεταγμένη χρεοκοπία της χώρας.

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report) ο Χοσέ Βινιάλς, οικονομικός σύμβουλος και διευθυντής νομισματικής και κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ διέψευσε ότι εξετάζεται συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος.

Ads

«Δεν εξετάζουμε συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος. Σε καμία περίπτωση», δήλωσε και επισήμανε πως η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.