Η διαδικασία της συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει, υποστηρίζει ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας της Οξφόρδης και σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Κλέμενς Φουστ μιλώντας στην Deutsche Welle. Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένει ελληνική χρεοκοπία αλλά όχι έξοδο από το ευρώ.

Ads

«Βασίζω την άποψη μου στο γεγονός, ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί την μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως πχ. την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων» επισημαίνει.

«Υπό το φως των δεδομένων, υποστηρίζει, η διαδικασία της ελληνικής πτώχευσης έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί» σημείωσε χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζει επίσης ότι η περικοπή του ελληνικού χρέους θα πρέπει να  φτάσει το 50% με 60%. «Μόνον σε αυτήν την περίπτωση θα είχε η χώρα μια προοπτική. Αλλά και τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία για να ευημερήσει».

 Αναφορικά με  τη διαδικασία της ελεγχόμενης χρεοκοπίας ο κ. Φουστ υπογραμμίζει πως η Ελλάδα έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη διαδικασία προσαρμογής. Η πρόκληση βρίσκεται στο κατά πόσο  αυτή η διαδικασία και οι συνέπειές της θα είναι “κάπως ανεκτές” από τους Έλληνες αλλά  και από τους πιστωτές, οι οποίοι θα χάσουν μέρος των δανείων που έχουν δώσει.

Ads

Ωστόσο, η ελεγχόμενη πτώχευση θα ξεκαθάριζε το τοπίο, θα οδηγούσε στην επανάκτηση της σιγουριάς για τους ξένους επενδυτές και θα περιόριζε τα βάρη, τα οποία θα πρέπει να επωμισθεί ο ελληνικός λαός, εκτιμά ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας.

«Σε περίπτωση πτώχευσης θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν. Αυτό θα εξασφαλισθεί μάλλον μόνον μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, EFSF, όταν αυτό αρχίσει να λειτουργεί, μετά την επικύρωση του σχετικού συμφώνου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης» σημειώνει.

Χρεοκοπία αλλά όχι έξοδο από το ευρώ «βλέπει» η Fitch Ratings

H Fitch Ratings αναμένει ελληνική χρεοκοπία, αλλά όχι έξοδο από την Ευρωζώνη. Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης η «προφανής αμφιθυμία» ορισμένων κύκλων για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την πολιτική δέσμευση για την Ευρωζώνη στο σύνολό της.

Κατά την γνώμη της Fitch θα ήταν «οικονομικά παράλογο» για την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη, καθώς αν το θα το έπραττε με την ενθάρρυνση και την αποδοχή των άλλων κρατών μελών (δεν υπάρχει νομική βάση για την απομάκρυνση), θα θέσπιζε  ένα κακό προηγούμενο. Η δέσμευση για το ευρώ, αν δεν είναι αμετάκλητη, θα μπορούσε να ανατραπεί, σύμφωνα με τον οίκο και να πυροδοτήσει μια διαδικασία που θα μπορούσε να υπονομεύσει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της δέσμευσης και των άλλων κρατών μελών.

Η Fitch Ratings εμφανίζεται επιπλέον επικριτική στην προσέγγιση που υιοθετήθηκε για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Όπως αναφέρει, η αποτυχία αποφασιστικής αντιμετωπίσης των προβλημάτων της Ελλάδας συνεχίζει να διαβρώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων να χαράξουν πολιτικές για τη διαχείριση της ευρύτερης κρίσης.

Απέκλεισε εκ νέου έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ η Μέρκελ

Απέκλεισε εκ νέου έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Γερμανοί θα πρέπει να είναι αυστηροί απέναντι στην κρίση χρέους και να ζητούν σαφή ανταλλάγματα για την παροχή βοήθειας. Την ανάγκη να τηρήσει η Ελλάδα απαρέγκλιτα το πρόγραμμα λιτότητας επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ενώ η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο, συμβούλεψε την Ελλάδα να μειώσει το δημόσιο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η χρεοκοπία δεν είναι επιλογή.