Δεκαπέντε νέα εμπορικά κέντρα σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην Αττική, υπερδιπλασιάζοντας τα ήδη υπάρχοντα. Η δημιουργία των νέων Malls αυτών, συνολικής επιφάνειας 730.000 τετραγωνικών, είναι οικονομικά ασύμφορη πρακτική, τονίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, υποσχόμενο μέτρα στο πλαίσιο του νέου Ρυθμιστικού.

Ads

Ήδη στην Αττική λειτουργούν 18 εμπορικά κέντρα, αλλά μικρότερης κλίμακας από αυτά που θα κατασκευαστούν, καλύπτοντας 550.000 τετραγωνικά. Με τα νέα Malls θα υπερδιπλασιαστεί και η αναλογία εμπορικών κέντρων ανα κάτοικο, η οποία σήμερα διαμορφώνεται στα 50 τετραγωνικά.

Σημειώνεται ότι και τα υπάρχοντα εμπορικά κέντρα έχουν κατασκευαστεί με μάλλον άναρχο τρόπο, καθώς το 75% από αυτά βρίσκονται μέσα στο λεκανοπέδιο, ενώ τρία από αυτά λειτουργούν μέσα στο ιστορικό κέντρο. Επιπλέον, μόνο δύο από αυτά εξυπηρετούνται από μέσα σταθερής τροχιάς, ενώ τα υπόλοιπα εντείνουν το πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Τα νέα εμπορικά κέντρα αναμένεται να κατασκευαστούν προς τα δυτικά και τα νότια της πόλης, ενώ σημειώνεται ότι για την Περιφέρεια Αττικής δεν προβλέπεται διαδικασία αδειοδότησης των νέων εγκαταστάσεων, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι επενδυτές στις χώρες αυτές είναι υποχρεωμένοι για εμπορικά κέντρα μεγάλης επιφάνειας να υποβάλλουν μελέτες περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών επιπτώσεων.

Ads