Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης η επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων από τον οίκο ευγηρίας «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα, που ανιχνεύτηκαν θετικοί στον κοροναϊό, σε νοσοκομεία αναφοράς.

Ads

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ηλικιωμένοι μεταφέρονται με ασθενοφόρα στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο».

Ο συναγερμός στις υγειονομικές αρχές σήμανε μετά τον εντοπισμό στον οίκο ευγηρίας δεκάδων κρουσμάτων, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 32, ενώ πλέον έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 4ο κρούσματα. Τεστ πραγματοποιήθηκαν σε περίπου εκατό άτομα, τρόφιμους και εργαζόμενους, από την Κυριακή, ενώ ανάμεσα στα θετικά κρούσματα είναι και νοσηλευτές.

Σύμφωνα με γιατρό του γηροκομείου, αλλά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ η συγκεκριμένη δομή είχε ελεγχθεί τέσσερις φορές τον Αύγουστο.

Ads

Σημειώνεται ότι από χθες έχουν τεθεί σε ισχύ τα ακόλουθα περιοριστικά μέτρα στο γηροκομείο:

  • Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
  • Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) θα αναλάβει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για δέκα ημέρες, από χθες 30-09-2020 στις 9μμ έως και τις 9 Οκτωβρίου και ώρα 9μμ.

Η κυβέρνηση, παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες «κανονικότητας» και «ελέγχου» της διαχείρισης της πανδημίας – προσπάθειες που «επιστρέτευσαν» ακόμη και την μετατροπή του νέου φωτισμού της Ακρόπολης σε φιέστα – είναι θορυβημένη, με την Αθήνα να έχει μετατραπεί σε hot spot του κορονοϊού, ο οποίος δεν βρίσκει σοβαρές αντιστάσεις από τα αποσπασματικά κυβερνητικά μέτρα.

Από τα προχθεσινά 416 κρούσματα τα 240 εντοπίστηκαν στην Αττική – αριθμός ρεκόρ για το Λεκανοπέδιο – με το αμέσως προηγούμενο να καταγράφεται στις 24 Σεπτεμβρίου όταν είχαν εντοπιστεί 213 κρούσματα.

Όπως δήλωσε στην επίσημη ενημέρωση ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης το μεγαλύτερο φορτίο του ιού ανά την επικράτεια εντοπίζεται στην Αττική, ενώ η πλέον επιβαρυμένη περιοχή είναι το κέντρο της Αθήνας. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο δείκτης διασποράς των κρουσμάτων (R) είναι πάνω από το «1» στην Αττική, στην οποία καθημερινά καταγράφεται το μεγαλύτερο μέρος των νέων περιπτώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, εκτός από το κέντρο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται και στη Δυτική Αττική, ενώ ανησυχία στους ειδικούς προκαλούν επίσης τα αυξημένα κρούσματα σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και το γεγονός πως όσοι από αυτούς διασωληνώνονται είναι νεαρής ηλικίας.

Ενδεικτική  – και ιδιαίτερα ανησυχητική – για το βάρος της πανδημίας στην Αττική είναι και η κατανομή των κρουσμάτων στα σχολεία. Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, 93 από τα 123 σχολεία στα οποία έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορονοϊού είναι στην Αττική.

Έτσι, στο γηροκομείο έσπευσαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, υποστήριξε ότι συγκεκριμένος χώρος είχε ελεγχθεί στα τέλη Αυγούστου και δεν είχε βρεθεί κάποιο κρούσμα. «Πρέπει να δούμε τι συνέβη τον μήνα που μεσολάβησε», ανέφερε.

Ο κ. Τσιόδρας σε δηλώσεις του από τον οίκο ευγηρίας δεν φάνηκε να «συντονίζεται» με τις κυβερνητικές επικοινωνιακές ανάγκες, τονίζοντας ότι «η Αθήνα δεν πάει καλά».

«Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο, συνήθως είναι από το προσωπικό. Υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Οι περισσότεροι από αυτούς, το 80%, είναι κατακεκλιμένοι. Είναι μία κατάσταση που δεν θέλουμε να ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να τη βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήρανε και πάει καλά. Η Αθήνα δεν πάει καλά», σημείωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας, ο οποίος διαπίστωσε πως τα ισχύοντα μέτρα ό,τι «είναι να δώσουν μάλλον το έχουν δώσει».

Μιλώντας στο MEGA τόνισε πως πρέπει «να τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει. Δυστυχώς έχουμε φαινόμενα συνωστισμού και παραβίασης των τεσσάρων βασικών κανόνων. Η εικόνα που βλέπουμε έξω δεν συνάδει με τη σοβαρότητα της κατάστασης της επιδημίας».

Σε ερώτηση για το αν αυτά τα μέτρα επαρκούν, ανέφερε πως ό,τι «είναι να δώσουν μάλλον το έχουν δώσει», κι έτσι είναι «πιθανό να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα, όχι οριζόντια, αλλά μικρές παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται. Η κυριότερη παρέμβαση πρέπει να γίνει στο κέντρο της Αθήνας, που είναι το μεγάλο πρόβλημα της επιδημίας και πρέπει να περιλαμβάνει εκτεταμένο testing των κατοίκων της περιοχής, ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων, δημιουργία ειδικών ξενοδοχείων για τα θετικά κρούσματα κι έτσι θα περιορίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του».

Τόνισε επίσης ότι οι παρεμβάσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι απαραίτητες. «Η χωρητικότητα πρέπει να είναι στο 60%. Χρειάζονται περισσότερα δρομολόγια στις γραμμές», σημείωσε.

Αναφορικά με τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα, τον πραγματικό αριθμό, σε σχέση με αυτόν που γνωρίζουμε, ο κ. Σύψας ανέφερε: «Το απολύτως βέβαιο είναι ότι έχουμε ευρεία διασπορά στο κέντρο της Αθήνας. Ιδίως σε περιοχές που έχουμε συνωστισμό πολιτών, κι εκεί που κοιμούνται 20 άτομα μαζί στο ίδιο σπίτι. Εκεί έχουμε μεγάλη διασπορά. Είναι πολύ μεγαλύτερη η διασπορά από αυτή που αποτυπώνουμε γι αυτό χρειάζεται εκτεταμένο testing.».