Σοβαρά ερωτηματικά και μεγάλη ανησυχία για το θέμα των ελέγχων σε κλειστές δομές, όπως τα γηροκομεία και της εφαρμογής του ειδικού πρωτοκόλλου που έχει υιοθετηθεί, προκαλεί το νέο περιστατικό στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, όπου έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 4ο κρούσματα, μεταξύ των οποίων και νοσηλευτές. Για το ζήτημαέχει ήδη διαταχθεί κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση.
Σύμφωνα με γιατρό του γηροκομείου, αλλά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ η συγκεκριμένη δομή είχε ελεγχθεί τέσσερις φορές τον Αύγουστο, ωστόσο από τότε δεν έγινε κανένας άλλος έλεγχος, όπως επιβεβαιώνουν οι αρμόδιοι. Το πώς, όμως, ξέφυγε η κατάσταση είναι ένα ερώτημα σοβαρό για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης.
Υπενθυμίζεται πως στο τέλος Αυγούστου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε ανακοινώσει τη δημιουργία ενός «νέου υγειονομικό πρωτοκόλλου, που θα προβλέπει περισσότερα και συχνότερα τεστ στο προσωπικό, στα γηροκομεία, τους οίκους ευγηρίας και σε άλλους χώρους κοινωνικής φροντίδας». Ωστόσο αυτό δεν υπήρξε, ενώ και ο Χαρδαλιάς, στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε δηλώσει επίσημα πως «μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ελεγχθούν προληπτικά οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα». Οι αρνητικές εξελίξεις στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα μαρτυρούν πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Οι ηλικιωμένοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο». Συνεργεία του δήμου Αθηναίων κληθηκαν να κάνουν απολύμανση σε όλους τους χώρους του γηροκομείου. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μέχρι τις 9 Οκτωβρίου αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο εν λόγω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού, ενώ η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
Ενδεικτική της κατάστασης ήταν και η δήλωση του Σ. Τσιόδρα έξω από τον οίκο ευγηρίας: «Είναι μία κατάσταση που δεν θέλουμε να ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να τη βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήρανε και πάει καλά. Η Αθήνα δεν πάει καλά», σημείωσε. Ο Νίκος Χαρδαλιάς από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι στο συγκεκριμένο γηροκομείο είχε γίνει έλεγχος στα τέλη Αυγούστου. Ένα μήνα μετά, όμως, αποδεικνύεται ότι το γηροκομείο ήταν εστία μόλυνσης και παρά τις εξαγγελίες για συστηματικούς ελέγχους σε οίκους ευγηρίας, στον συγκεκριμένο σίγουρα δεν έγιναν τεστ επί έναν μήνα. Τίθεται λοιπόν ένα κρίσιμο ερώτημα: Ελέγχονται τα γηροκομεία από τον ΕΟΔΥ με συστηματικό τρόπο ή έχουν αφήσει τη διαχείριση και την προστασία των ηλικιωμένων στη διάθεση μόνο των ιδιοκτητών των οίκων ευγηρίας. Να σημειωθεί ότι κρούσματα έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας σε μονάδες στο Μαρούσι, το Μοσχάτο, τη Νέα Μάκρη και σε δυο γηροκομεία στη Θεσσαλονίκη.
«Πρέπει να δούμε τι συνέβη αυτόν τον ένα μήνα και είχαμε αυτόν τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων» υποστήριξε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, λέγοντας ότι θα γίνει συστηματική ιχνηλάτηση. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, πάντως, για την πανδημία σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις συγγενών οπότε οι ηλικιωμένοι έρχονται σε επαφή μόνο με το προσωπικό.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στον Σκάι, επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες αποκλειστικά στην ιδιοκτησία του οίκου ευγηρίας, λέγοντας πως «προφανώς για να υπήρξαν τόσοι πολλοί θετικοί κάτι δεν πήγε πολύ καλά. Το εξετάζουμε, να δούμε ακριβώς τι έγινε». «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει τόση μεγάλη διασπορά σε έναν χώρο και να έχουν γίνει όλα σωστά» πρόσθεσε.
Ωστόσο ο ίδιος παραδέχθηκε πως παρά τις επίσημες ανακοινώσεις περί συστηματικών ελέγχων σε δομές με ευπαθείς ομάδες, ο συγκεκριμένος οίκος ευγηρίας – άγνωστο και πόσοι άλλοι – είχε να ελεγχθεί εδώ και έναν μήνα. Ερωτηθείς δε αν το περιστατικό θα οδηγήσει σε επανασχεδιασμό για τους ελέγχους στα γηροκομεία, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας απέφυγε να απαντήσει και επανέλαβε τις ευθύνες της ιδιοκτησίας και των εργαζομένων. «Είναι θέμα των εργαζομένων να τηρούν τα μέτρα» είπε, επαναλαμβάνοντας το δόγμα της «ατομικής ευθύνης» και της «αυτοπροστασίας».
Ξανθός: Δεν υπάρχει σχέδιο πρόληψης της εξάπλωσης του κορονοϊού για τα γηροκομεία
Για απουσία σχεδίου πρόληψης για κλειστές δομές και πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας, όπως οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, προνοιακά ιδρύματα ή προσφυγικά camps, οι άστεγοι και οι τοξικοεξαρτημένοι, κατηγορεί την κυβέρνηση ο Ανδρεάς Ξανθός με αφορμή τα κρούσματα και σε αυτό το γηροκομείο.
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο στοχευμένων προληπτικών ελέγχων του προσωπικού και των φιλοξενούμενων ούτε ενισχυμένη υγειονομική εποπτεία των δομών» και προσθέτει ότι «για ακόμη μία φορά τα κυβερνητικά αντανακλαστικά ήταν ανεπαρκή και καθυστερημένα». Προσθέτει ότι γι’ αυτόν τον λόγο η συρροή περιστατικών Covid-19 σε τέτοιες δομές «πληθαίνει καθημερινά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γηροκομείο στο κέντρο της Αθήνας, όπου κυνικά παραδέχθηκαν πως έχουν νοσήσει εργαζόμενοι εδώ και δύο εβδομάδες».
Ο πρώην υπουργός Υγείας σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων (ECDC) συνιστά ως «κλειδί» για τον έλεγχο της πανδημίας τα εξής: Γρήγορο εντοπισμό κρουσμάτων με γενικευμένο testing. Επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα Υγείας. Στοχευμένη πρόληψη σε ευάλωτα άτομα και στο υγειονομικό προσωπικό. «Ας κινηθεί επιτέλους η κυβέρνηση με σοβαρό και συγκροτημένο τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση, αντί να παρεμβαίνει “πυροσβεστικά” και εκ των υστέρων. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >