Με τον πρόεδρο και τη Γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ συναντήθηκε την Παρασκευή η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Όπως ανέφερε η υπουργός, στη συνάντηση συμφωνήθηκε «την επόμενη εβδομάδα να υπάρχουν πιο συγκεκριμένα κείμενα, τα οποία θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην τελική διαμόρφωση του κειμένου».

Ads

«Τα ΤΕΙ παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να έχουν διακριτό, αναβαθμισμένο και συγκεκριμένο ρόλο. Κατατέθηκαν σήμερα προτάσεις και ενστάσεις. Συμφωνήσαμε την επόμενη εβδομάδα να υπάρχουν πιο συγκεκριμένα κείμενα, τα οποία θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην τελική διαμόρφωση του κειμένου» ανέφερε, η υπουργός Παιδειας.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν από την υπουργό περισσότερο χρόνο για διάλογο πάνω στις προωθούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η υπουργός δήλωσε σήμερα πως «περιμένω την επόμενη εβδομάδα – τις επόμενες 10 ημέρες – προτάσεις. Θα ήθελα, όμως, να κάνω σαφές ότι όλες οι διαδικασίες που αφορούν στη Βουλή θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς».

Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των ΤΕΙ, συζητούσαν έως αργά το βράδυ της Πέμπτης τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατέληξαν σε κείμενο που παρέδωσαν την Παρασκευή στην υπουργό Παιδείας. Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι δεν αποδέχονται το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και ζητούν από το υπουργείο να το αναπροσαρμόσει ριζικά σε συνεργασία με τη σύνοδο προέδρων. Ωστόσο, τονίζεται ότι υπάρχουν και θετικά σημεία, τα οποία όμως «χάνονται εξαιτίας των βασικών αυτών αδυναμιών».

Ads

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, μετά τη σύνοδό τους, τονίζουν την ανάγκη να παραμείνουν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα στην σφαίρα της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν ότι «το προσχέδιο που δόθηκε αφήνει τα ΤΕΙ με έναν αμφίβολο ακαδημαϊκό ρόλο. Μάλιστα, υπάρχουν και ενδείξεις υποβάθμισης. Κι αυτό γιατί δεν περιλαμβάνει μέτρα για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωσή τους με την οργάνωση ολοκληρωμένου τρίτου κύκλου σπουδών, με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική, και θέτει σε δεύτερη μοίρα την έρευνα, η οποία αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης, πιστοποίησης και χρηματοδότησης».

«Το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης εντείνει τη γραφειοκρατία, δημιουργεί συνθήκες εσωτερικών συγκρούσεων, αρμοδιοτήτων και εξωθεσμικών παρεμβάσεων. Προτείνει να αναλαμβάνει η ΑΔΙΠ αρμοδιότητες τέτοιες, που διακυβεύουν την αξιοπιστία και το κύρος της ως Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας, αφού θα παρεμβαίνει σε θέματα χρηματοδότησης και χωροταξικής κατανομής των ΑΕΙ. Το ίδιο ισχύει και για το προτεινόμενο ΝΠΙΔ, το οποίο θα διαχειρίζεται κονδύλια πολλαπλάσια αυτών του προϋπολογισμού σε κάθε ΑΕΙ, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη νομιμοποίησης των αποφάσεών του από τα συλλογικά όργανα των ιδρυμάτων» προσθέτουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ.

Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδρίασε εκτάκτως η σύγκλητος του ΕΜΠ. Ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του ΕΜΠ, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το προσχέδιο του νόμου για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο Σύλλογος προειδοποιεί ότι «η κυβέρνηση θα έχει την απόλυτη ευθύνη για τη διάλυση των πανεπιστημίων της χώρας, σε περίπτωση που καταθέσει και ψηφίσει το νέο νόμο». Καλεί επίσης όλους τους συλλόγους ΔΕΠ σε κοινή δράση μαζί με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια. Τέλος καταγγέλλει την ηγεσία της Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) για «την πολιτική κάλυψη που παρέχει στην κυβέρνηση» και την καλεί να ζητήσει την απόσυρση του προσχεδίου νόμου.

Την ίδια στιγμή, οι πρυτάνεις συνεχίζουν τις συναντήσεις τους με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ριζικά αντίθετο με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δηλώνει το ΚΚΕ μετά τη σημερινή συνάντηση της γενικής γραμματέως του κόμματος, Αλέκας Παπαρήγα, με εκπροσώπους των πρυτάνεων.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ.Παπαρήγα αναφέρθηκε στα προγράμματα σπουδών μικρότερης χρονικής διάρκειας, λέγοντας ότι με αυτά τα πανεπιστήμια θα βγάζουν πτυχιούχους πολλαπλών ταχυτήτων. Η γραμματέας του ΚΚΕ επισήμανε ότι με τις νέες διατάξεις ενισχύεται ο αυταρχισμός μέσα στα πανεπιστήμια στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς, ενώ συρρικνώνονται απελπιστικά οι όποιες δημοκρατικές διαδικασίες και ελευθερίες. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται. Θέλουμε να κάνουμε κάθε προσπάθεια και να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια, και με τη δική μας πρωτοβουλία αυτό το νομοσχέδιο να μην ψηφιστεί» κατέληξε.