Μπορεί η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ στον αυστραλιανό κολοσσό της Macquarie έναντι ονομαστικού ποσού 2,116 δις ευρώ να συνοδεύτηκε με πανηγυρισμούς από τον επιχειρηματικό κόσμο και την κυβέρνηση, συγκεντρώνει ωστόσο και έντονη κριτική. Αναλυτές αμφισβητούν την αναγκαιότητά της σε μια συγκυρία όπου η ΔΕΗ φαίνεται να ανακάμπτει, τονίζουν πως το πραγματικό αντίτιμο είναι αρκετά χαμηλότερο και δίνουν έμφαση στην απώλεια του δικτύου που περνάει πλέον κατά το ήμισυ σε έναν ιδιώτη.
Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι ότι κανείς δε φαίνεται να μπορεί να εγγυηθεί ότι στην νέα του εποχή, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) θα κάνει καλύτερα τη δουλειά του απ’ ότι πριν κι ότι δε θα ξαναζήσουμε διακοπές ρεύματος επί μία εβδομάδα στην επόμενη μεγάλη κακοκαιρία.
Τα συγχαρητήρια
Επισκεπτόμενος το περίπτερο της ΔΕΗ στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τη διοίκηση της επιχείρησης για το ύψος του τιμήματος που πέτυχε κατά το διαγωνισμό για την πώληση-ιδιωτικοποίηση (σ.σ καθώς η ΔΕΗ είναι υπό δημόσιο έλεγχο) του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, με την ανακοίνωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού, πηγές της ΔΕΗ είχαν κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι «με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της και με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας».
Για την ιστορία, χωρίς αυτό προς το παρόν να εξασφαλίζει κάτι χειροπιαστό για την ελληνική κοινωνία, η Macquarie θεωρείται ο μεγαλύτερος διαχειριστής παγίων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας παρουσία σε 31 διαφορετικές χώρες, απασχολώντας πάνω από 15 χιλιάδες εργαζόμενους. Στους ισολογισμούς της οικονομικής χρήσης του 2020, είχε εμφανίσει έσοδα ύψους 3,61 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,16 δισ. ευρώ.
Ο αντίλογος στην πώληση
Πέρα από τις πανηγυρικές δηλώσεις όμως, υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν είναι εξίσου ευχάριστα. Μπορεί το αντίτιμο της πώλησης να ξεπέρασε τα 2,1 δισ ευρώ, όμως η ΔΕΗ στα ταμεία της θα βάλει περίπου 1,3 δισ καθώς υποχρεούται να καταβάλει μέρος του αντιτίμου στις τράπεζες από τις οποίες έχει λάβει δάνειο τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για όρο του δανείου, από το οποίο προφανώς επωφελούνται οι τράπεζες και χάνει η ΔΕΗ. Αν η Επιχείρηση δεν πουλούσε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, θα συνέχιζε να εξυπηρετεί το δάνειο χωρίς όμως να καταβάλει εφάπαξ ένα τόσο μεγάλο ποσό.
Μέρος επίσης της συμφωνίας ήταν και η μεταβίβαση από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, ως προίκα για τον ιδιώτη νέο ιδιοκτήτη του 49%, των παγίων στοιχείων του δικτύου συνολικού μήκους 242.000 χλμ. Στο εξής δηλαδή καλώδια, κολώνες, υποσταθμοί, ό, τι γνωρίζουμε διαχρονικά στην Ελλάδα ως «τα έργα της ΔΕΗ» σε κάθε γειτονιά, πόλη και χωριό, θα τα μοιράζεται το ελληνικό Δημόσιο με την Macquarie.
Η, μερική έστω, απώλεια των δικτύων χαμηλής τάσης κατέχει κεντρική θέση στην επιχειρηματολογία όσων αντιτίθενται στην πώληση. Διότι πέρα από την ένσταση ιδεολογικού χαρακτήρα που θέλει τα δίκτυα της ενέργειας υπό δημόσιο έλεγχο, υπάρχει και το οικονομικό σκέλος. Όπως είχαμε αναλύσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ του tvxs.gr, έως τώρα η ΔΕΗ ουσιαστικά νοίκιαζε το δίκτυο στον θυγατρικό της ΔΕΔΔΗΕ, εισπράττοντας ετησίως ένα ποσό που έφτανε τα 200 εκατ ευρώ. Αυτό τώρα παύει να ισχύει.
Από την άλλη ο ΔΕΔΔΗΕ, κι άρα κατά το ήμισυ πλέον η Macquarie, γίνεται επιχειρηματικά ακόμα πιο ισχυρός. Απαλλαγμένος από το «ενοίκιο» προς τη «μαμά ΔΕΗ», ο Διαχειριστής θα συνεχίσει να αντλεί τα έσοδά του απευθείας από τους καταναλωτές μέσω των χρεώσεων χρήσης δικτύου ενώ σύντομα θα εκτελέσει και το έργο των 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών, μια επένδυση ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε πως ο Διαχειριστής μπορεί να έχει έσοδα πάνω από 3,1 δισ. ευρώ στην επόμενη τετραετία. Το ποσό αυτό σε συνδυασμό με τον δείκτη απόδοσης 6,7% που έχει ο ΔΕΔΔΗΕ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται, όπως είχαμε ξαναγράψει, για «μια αγελάδα που κατεβάζει λεφτά» ή αγγλιστί cash cow. «Γιατί να μη διαχειρίζεται το Δημόσιο αυτά τα έσοδα, μετατρέποντας μέρος των κερδών σε μείωση κόστους για τους καταναλωτές;» λέει έμπειρο στέλεχος στο χώρο της ενέργειας.
«Μια επιχείρηση, εν προκειμένω η ΔΕΗ, πουλάει ένα δυνατό περιουσιακό της στοιχείο, βλ. ΔΕΔΔΗΕ, μόνο εάν βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης και χρειάζεται επειγόντως ρευστότητα. Αυτό σύμφωνα με την κυβέρνηση δε συμβαίνει. Με κάθε ευκαιρία διαλαλούν ότι έχουν απογειώσει τη ΔΕΗ. Άρα γιατί πούλησαν;» σημειώνει ο συνομιλητής μας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι (μετα)μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, όπως ήταν αυτή του ΑΔΜΗΕ που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Θα είναι καλύτερος ο ΔΕΔΔΗΕ για τους καταναλωτές;
Με τη ΔΕΗ να μην μπορεί στο εξής να υπολογίζει στο ετήσιο «ενοίκιο» που λάμβανε από το «παιδί της» για το δίκτυο και με το 49% του ΔΕΔΔΗΕ να ανήκει πλέον σε ιδιώτη, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να δούμε εάν, με ποια συχνότητα και σε ποια ύψη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει την καταβολή μερισμάτων στους μετόχους. Διότι τυχόν συχνή καταβολή μερισμάτων σε ΔΕΗ και Macquarie, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των διαθέσιμων κεφαλαίων κι άρα αναβολή των απαραίτητων επενδύσεων πάνω στο δίκτυο.
Ακόμα και αναλυτές που στα 1,3 δισ ευρώ βλέπουν μια καλή κίνηση για τα οικονομικά της ΔΕΗ, εκφράζουν σαφείς επιφυλάξεις σε σχέση με το αν ο ΔΕΔΔΗΕ θα γίνει ο Διαχειριστής του Ηλεκτρικού που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Οι επενδύσεις για τη συντήρηση και επέκταση του δικτύου έχουν κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το 2015 κι έπειτα. Το χαμηλό ύψος των επενδύσεων συνδέεται με την ανετοιμότητα που επέδειξε ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης όπως αυτές που ζήσαμε με την κακοκαιρία Μήδεια, τον περασμένο Φεβρουάριο.
«Ελάχιστα γνωρίζουμε για το πώς η παρουσία της Macquarie θα επηρεάσει την πολιτική του ΔΕΔΔΗΕ σε σχέση με τη συντήρηση και την ανάπτυξη του δικτύου. Οι ανάγκες πάντως επιτάσσουν επενδύσεις που φτάνουν τα 200 εκατ ετησίως», σημειώνει αναλυτής με καλή γνώση του πεδίου.
Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως συμφωνούν ότι η παρουσία του ιδιώτη στο Δ.Σ του ΔΕΔΔΗΕ και το προφανές ενδιαφέρον του για μεγιστοποίηση των κερδών μάλλον θα συμβάλει στην ύπαρξη πιο χρηστής εσωτερικής διοίκησης. Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε εγκρίνει τη διόγκωση του οργανογράμματος του ΔΕΔΔΗΕ και την εκτόξευση των αμοιβών για τα στελέχη που έσπευσαν φυσικά να «γεμίσουν» τις νέες θέσεις. Μπορούν ή θα θέλουν να ανατρέψουν αυτή την κίνηση οι Αυστραλοί της Macquarie;
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >