Αν στο ερώτημα «ποιός φταίει για τη διακοπή ρεύματος σε 250.000 νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας» η απάντηση πρέπει να είναι μονολεκτική, τότε κάθε λογικός άνθρωπος θα απαντούσε κατ’ αρχάς «ΔΕΔΔΗΕ». Διότι όποιος και να είναι ο βαθμός της ευθύνης των δήμων στα βόρεια της Αθήνας ή της Περιφέρειας Αττικής, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι εξ’ αντικειμένου αρμόδιος για «τη διασφάλιση της διαφανούς και αμερόληπτης πρόσβασης των καταναλωτών και γενικότερα όλων των χρηστών του δικτύου».
 
Πηγή που γνωρίζει πολύ καλά τα πράγματα στον ΔΕΔΔΗΕ εξηγεί στο tvxs.gr πώς έφτασε ο Διαχειριστής να είναι τόσο υποστελεχωμένος όσο περιέγραψε στη Βουλή χθες Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας και τί θα όφειλε να έχει κάνει η διοίκησή του προκειμένου να προλάβει σε μεγάλο βαθμό τις τόσες και τόσο σοβαρές βλάβες στο δίκτυο της Αττικής. Βλάβες που προκλήθηκαν από το ιδιαίτερα σφοδρό, αλλά προβλεφθέν, κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία «Μήδεια».
 
Κι όλα αυτά αφορούν στον οργανισμό του οποίου το 49% είναι σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, διαδικασία για την οποία η κυβέρνηση δεν έχει δώσει μια σειρά απαντήσεις σε θέματα που έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ του tvxs.gr. Πρόκειται για τον ΔΕΔΔΗΕ του οποίου οι διευθύνσεις και γενικές διευθύνσεις καθώς και οι απολαβές των υψηλόβαθμων στελεχών αυξήθηκαν κατακόρυφα επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, όπως είχε παραδεχτεί ο ίδιος ο πρώην αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στην ιδιαίτερα καθυστερημένη απάντησή του προς ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Τί θα μπορούσε να έχει γίνει
 
Το φαινόμενο και η σφοδρότητά του ήταν γνωστά στο πανελλήνιο και φυσικά στον αρμόδιο για την ηλεκτροδότηση νοικοκυριών και των περισσότερων επιχειρήσεων στη χώρα οργανισμό, τον ΔΕΔΔΗΕ. Ο συνομιλητής μας μεταφέρει πως στο ΔΕΔΔΗΕ υπάρχει πρωτόκολλο διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων που προβλέπει τη θέση του προσωπικού σε επιφυλακή και τη δημιουργία ομάδας διαχείρισης κρίσεων στην οποία πρέπει να συμμετέχει μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος, δηλαδή εν προκειμένω ο διορισμένος επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη, κ. Αναστάσιος Μάνος. Η ομάδα αυτή, εφόσον συγκροτηθεί, βρίσκεται σε σχεδόν διαρκή σύσκεψη καθόλη τη διάρκεια της κρίσης.
 
Από τα δελτία τύπου που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ δεν προκύπτει ότι κάποια τέτοια ομάδα συγκροτήθηκε. Αντιθέτως, σε ένα από αυτά τα δελτία αναφέρεται ότι ο κ. Μάνος το βράδυ της Δευτέρας επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα τα βόρεια προάστια της Αττικής, στις περιοχές όπου τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούσαν για την επανηλεκτροδότησή τους. Και φυσικά το πρωί της Τρίτης βρισκόταν μαζί με τον πρωθυπουργό και τους κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά στο συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, απ’ όπου έκανε και δηλώσεις.
 
Στις δηλώσεις αυτές μάλιστα ο κ. Μάνος κάλεσε τους πολίτες να δηλώνουν τη βλάβη τους απευθυνόμενοι «είτε στο τηλεφωνικό μας κέντρο είτε στο “myapp ΔΕΔΔΗΕ”, είτε στην ιστοσελίδα». Ωστόσο πολίτες είπαν στο tvxs.gr ότι Κυριακή και Δευτέρα ήταν αδύνατο να πιάσει κάποιος γραμμή στο τηλεφωνικό κέντρο του ΔΕΔΔΗΕ ενώ η ψηφιακή εφαρμογή «έπεφτε» συνεχώς. «Η αλήθεια είναι τη Δευτέρα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δούλευαν συνέχεια στην περιοχή. Όμως σήμερα (Πέμπτη) και χτες δεν τους έχουμε δει, κι ενώ είμαστε τέταρτο εικοσιτετράωρο χωρίς ρεύμα», είπε στο tvxs.gr κάτοικος της Άνοιξης.
 
«Καθώς γνώριζαν τουλάχιστον από την περασμένη Παρασκευή για τη σφοδρότητα του φαινομένου, όφειλαν να έχουν μεταφέρει στην Αττική τα ερπυστριοφόρα μηχανήματα που βρίσκονται στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα ή έστω να νοικιάσουν άλλα που βρίσκονταν ήδη στην πρωτεύουσα», λέει ο συνομιλητής μας. Από το κυβερνητικό ρεπορτάζ προκύπτει ότι οχήματα και συνεργεία ξεκίνησαν από τις έδρες τους προς την πρωτεύουσα μόλις το βράδυ της Τρίτης, ενώ «το κακό» είχε γίνει.
 
Τί συμβαίνει στην αντιπαράθεση με τους Δήμους
 
Το πρωί της Πέμπτης (18/2) η ιστοσελίδα newsbomb.gr δημοσίευσε ένα έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2021 με το οποίο ο διαχειριστής ζητούσε από δήμους και δασαρχεία της Αττικής άδεια προκειμένου να γίνει έλεγχος στα δέντρα που γειτνιάζουν με ηλεκτροφόρα καλώδια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το έγγραφο αυτό συνιστά απόδειξη έγκαιρης κινητοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ και άρα ευθυνών των δήμων για τις εκατοντάδες χιλιάδες διακοπές ηλεκτροδότησης που προκλήθηκαν από την πτώση δέντρων κατά τη διάρκεια της «Μήδειας».
 
«Δεν μπορεί η ηλεκτροδότηση ολόκληρων περιοχών να εξαρτάται από τις εργασίες κλαδέματος των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εργολάβους κλαδεμάτων οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν επιστρατευθεί εγκαίρως σε μικτά συνεργεία μαζί με τεχνικούς», παρατηρεί ο συνομιλητής του tvxs.gr, άνθρωπος με γνωρίζει πολύ καλά τα πράγματα στον ΔΕΔΔΗΕ. Άλλωστε και η λογική αυτό λέει. Ακόμα και αν οι υπηρεσίες των δήμων δεν είχαν κλαδέψει εγκαίρως ή δεν είχαν ανταποκριθεί έγκαιρα στα αιτήματα για άδειες που είχε κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ, ο τελευταίος είναι αυτός που όφειλε να έχει επισημάνει το πρόβλημα και να έχει δρομολογήσει τη λύση του.
 
Ελάχιστες επενδύσεις ενώ προσλαμβάνονται golden boys
 
Πώς έφτασε στο σημείο ο ΔΕΔΔΗΕ να αφήνει 250.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για ολόκληρα 24ωρα; Πώς έφτασε να είναι υποστελεχωμένος όπως παρατήρησε και ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες Τετάρτη στη Βουλή; Ενδεικτικό της υποστελέχωσης που μαστίζει τον ΔΕΔΔΗΕ είναι το διάγραμμα με τις επενδύσεις του που είχε δημοσιεύσει πριν ένα περίπου μήνα η ιστοσελίδα capital.gr.
 
Όπως φαίνεται από το διάγραμμα, οι ετήσεις επενδύσεις του Διαχειριστή «βούτηξαν» από το 2009 και μέσα στα μνημόνια. Μια τάση σταθεροποίησης επήλθε το 2015, ακολούθησε εκ νέου πτώση και το 2019 παρατηρήθηκε μια μικρή τάση ανάκαμψης. Από το διάγραμμα προκύπτει ότι καμία κυβέρνηση δεν έκανε σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης του ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς φυσικά να έχουν όλες οι κυβερνήσεις το ίδιο μερίδιο ευθύνης για την αποδυνάμωσή του.

Ads

image

«Μέχρι και το 2009 το επίπεδο των επενδύσεων δεν είναι πραγματικό. Πρώτον γιατί οι τιμές των υλικών ήταν πολύ υψηλές, εξαιτίας του ότι δεν είχαν μπει οι κινεζικές εταιρίες στον ανταγωνισμό, αλλά και επειδή στην τότε Γενική Διεύθυνση Διανομής της ΔΕΗ, πρόδρομο του ΔΕΔΔΗΕ, γίνονταν μη στοχευμένες επενδύσεις ή και σπατάλες. Ένα λογικό ποσό επενδύσεων για κάθε έτος είναι γύρω στα 220 με 230 εκατομμύρια ευρώ», σημειώνει ο συνομιλητής μας.
 
«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι λέγοντας «επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ» εννοούμε ανθρώπους
που παίρνουν εξοπλισμό και είτε τον εγκαθιστούν για πρώτη φορά σε κάποιο σημείο της χώρας είτε ανανεώνουν προϋπάρχοντα εξοπλισμό, συντηρώντας έτσι τις εγκαταστάσεις. Η μείωση των επενδύσεων λοιπόν σημαίνει μείωση προσωπικού. Από το 2016 και μετά ο ΔΕΔΔΗΕ άρχισε να χάνει εκατοντάδες εργαζόμενους που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς να τους αντικαθιστά. Στο ΔΕΔΔΗΕ δεν εφαρμόστηκε καν ο μνημονιακός κανόνας «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις». Ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις», τονίζει η πηγή στο tvxs.gr.
 
Μάλιστα υποστηρίζει πως μεγάλος αριθμός εργαζομένων που βρίσκονται στην υπηρεσία από το 1993 θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2022 και το 2023. «Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια μπορεί να αποχωρήσουν 1000 εργαζόμενοι από τους περίπου 5.500 που είναι σήμερα στο ΔΕΔΔΗΕ», υπογραμμίζει.
 
Η κυβέρνηση έχει δώσει το «πράσινο φως» στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ για να προχωρήσει σε προσλήψεις οι οποίες έχουν δρομολογηθεί. Εργαζόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τοποθετήσεις ημετέρων. Η παρουσία της επί χρόνια συνεργάτιδας του Κυριάκου Μητσοτάκη Κατερίνας Ονουφριάδου στο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και η τοποθέτηση του Δημήτρη Παζαΐτη, συγγενή της Νατάσας Παζαΐτη, στη θέση του Γενικού Διευθυντή Στρατηγικής και Μετασχηματισμού μπορούν να εκληφθούν και ως ενδείξεις μιας τέτοιας τάσης.
 
Όμως ακόμα κι γίνουν προσλήψεις, έστω με τρόπο αξιοκρατικό οι περισσότερες, η απόσταση που έχει να διανύσει ο ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να «πιάσει» επενδύσεις 220 εκατομμυρίων είναι τεράστια. Για να εκτελούνταιι τα απαραίτητα έργα, γίνονται συνεχώς αναθέσεις σε εργολάβους στη λογική του outsourcing. «Ως αποτέλεσμα ο ΔΕΔΔΗΕ χάνει τεχνογνωσία. Υπάρχουν τμήματα εργασιών αυτή τη στιγμή για τα οποία ο ΔΕΔΔΗΕ έχει χάσει την τεχνογνωσία, την έχουν πλέον μόνο οι εργολάβοι», τονίζει ο συνομιλητής του tvxs.gr.
 
Κι ενώ η κατάσταση του ΔΕΔΔΗΕ είναι αυτή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση του 49% του Διαχειριστή, διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτές τις ημέρες. Όπως προκύπτει τις εκατοντάδες χιλιάδες διακοπές ρεύματος αυτές τις ημέρες, η κυβέρνηση δε φρόντισε να αναβαθμίσει τον ΔΕΔΔΗΕ πριν «τον βγάλει στο σφυρί». Αντιθέτως, όπως είχε προκύψει από το σχετικό ρεπορτάζ του tvxs.gr, διόγκωσε το οργανόγραμμα με νέες διευθύνσεις και γενικές διευθύνσεις καθώς και τις αμοιβές των golden boys που προσελήφθησαν για να γεμίσουν ακριβώς αυτές τις νέες θέσεις. Το μισθολογικό κόστος εκτοξεύθηκε, όμως όχι υπέρ των ανθρώπων που τρέχουν μέσα στα χιόνια και τις βροχές για να ξαναφέρουν το ρεύμα στα σπίτια μας.