Αλλάζει το τοπίο αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την 1η Ιουλίου, μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιουνίου για την εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν.

Ads

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σχολίασε χιουμοριστικά λέγοντας ότι, ούτως ή άλλως, έτσι όπως πάει να γίνει αυτό το debate, «παράλληλοι μονόλογοι θα είναι, οπότε μπορεί να βγω με skype απ’ τις Βρυξέλλες».

Απέδωσε, δε, ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον χαρακτήρα του debate και, ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης καθυστέρησης, ανέφερε ότι είναι ζητήματα που θα τα λύσει η διακομματική στο βαθμό που δεν θα μπορεί εκείνος να είναι εγκαίρως πίσω στην Αθήνα για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει ζητήσει την αναβολή του debate και τη μετάθεσή του σε άλλη ημερομηνία, με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν και τα άλλα πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά της Ε.Ε. (σ.σ. πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική) ενδεχομένως να τραβήξουν αρκετά, καθιστώντας αδύνατη την παρουσία του πρωθυπουργού.

Ads

Αυτήν τη στιγμή οι εκπρόσωποι των κομμάτων βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για την ανεύρεση νέας ημερομηνίας με την επικρατέστερη να είναι η 26η Ιουνίου.