Αρχικά, χαρακτηρίστηκε το debate των «παράλληλων μονολόγων» λόγω του άκαμπτου και στείρου πλαισίου που επιβάλλουν τα κόμματα στην τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών. Αυτό ήταν και το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο Νίκος Χατζηνικολάου για να ανακοινώσει ότι δεν θα μετάσχει στην τηλεμαχία της 1ης Ιουλίου. Χαρακτηρίστηκε επίσης ως «debate χωρίς debate»: «Πολιτικοί χωρίς διάλογο, δημοσιογράφοι χωρίς ρόλο», όπως έγραψε η Ελλη Στάη εκφράζοντας σοβαρές ενστάσεις για την όλη διαδικασία, χωρίς πάντως να λέει εάν και η ίδια θα μετάσχει τελικά ή όχι στο debate.

Ads

Ακολούθως, αναδείχθηκαν εξίσου σοβαρά ζητήματα δημοσιογραφικής και πολιτικής δεοντολογίας. Όπως, το πόσο αντιπροσωπευτικό είναι να μετέχουν στο debate μόνον δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν τηλεοπτικά κανάλια και όχι εφημερίδες. ‘Η το πόσο  δεοντολογικό μπορεί να είναι απέναντι στον πρόεδρο της ΝΔ να βρίσκονται δύο δημοσιογράφοι – η Μάρα Ζαχαρέα και η Σία Κοσιώνη – που είναι σύζυγοι στελεχών της ΝΔ: Η μεν πρώτη είναι σύζυγος του υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Ρουσόπουλου και η δεύτερη είναι σύζυγος του νέου δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτακη. Το θέμα δεν τέθηκε επισήμως – μέχρι στιγμής τουλάχιστον -, συζητείται όμως εντόνως όχι μόνο μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέσα στην ίδια την Νέα Δημοκρατία.

Σ’ αυτό το κάδρο, σήμερα υπήρξε νέος γύρος διαβουλεύσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους των κομμάτων και στο τραπέζι βρίσκονται πλέον και εναλλακτικές προτάσεις για την διεξαγωγή του debate.

Ανάμεσα στις εν λόγω εναλλακτικές βρίσκεται και η πρόταση που κατατέθηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για ελεύθερες ερωτήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αλλά και για  δικαίωμα παρέμβασης με τις λεγόμενες «κίτρινες κάρτες». Οι «κίτρινες» ή «κόκκινες κάρτες» είχαν ισχύσει για πρώτη φορά στο debate Αλέξη Τσίπρα – Βαγγέλη Μεϊμαράκη το Σεπτέμβριο του 2015 και μεταφράζονται ως εξής: Κατά την διάρκεια της απάντησης ενός αρχηγού, κάποιος από τους υπόλοιπους θα μπορεί να σηκώνει το χέρι του για να πάρει τον λόγο και να σχολιάσει (επί της συγκεκριμένης απάντησης).

Ads

Κατά τις πληροφορίες, η ΝΔ επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί της συγκεκριμένης πρότασης, ενώ υπήρξαν ενστάσεις από τα μικρότερα κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε επίσης μεγαλύτερη εκπροσώπηση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης – δηλαδή, την συμμετοχή δημοσιογράφων και από εφημερίδερς και ραδιόφωνα. Μια εκδοχή δε, που συζητήθηκε ήταν να υπάρξει ένας πρώτος γύρος ερωτήσεων από τους «τηλεοπτικούς» δημοσιογράφους, κι ένας δεύτερος από δημοσιογράφους προερχόμενους από εφημερίδες και ραδιόφωνα.

Εδώ, η θέση της ΝΔ ήταν ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα κριτήρια στην επιλογή των ΜΜΕ, καθώς επίσης και ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι εκείνα που πρέπει να  επιλέξουν τους δημοσιογράφους που θα τους εκπροσωπήσουν.

Σε ό,τι αφορά τις θεματικές ενότητες, η ΝΔ πρότεινε τέσσερις ενότητες: Οικονομία-Ανάπτυξη, Εξωτερικά Θέματα – ´Αμυνα, Παιδεία-Υγεία και Πρόνοια, και μία ελεύθερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους. Το ΚΙΝΑΛ προτείνει και ξεχωριστή θεματική για Δικαιοσύνη-Λειτουργία θεσμών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις.