Σε δύσκολη θέση ήρθε στην πρώτη του συνέντευξη στο CNN μετά τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ, πρόβαλε το σκληρό βίντεο που αποκάλυψαν πριν από μερικές ημέρες οι New York Times στο οποίο φαίνονται αιτούντες άσυλο (ανάμεσα τους και παιδιά), να περισυλλέγονται, να μεταφέρονται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται σε μια σχεδία από την ελληνική ακτοφυλακή. Προτού προβληθεί το βίντεο η δημοσιογράφος είπε απευθυνόμενη στον πρόεδρο της ΝΔ:

Ads

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ζητήσει από τις  ελληνικές αρχές πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα με αφορμή τις κατηγορίες ότι η κυβέρνησή σας παρανόμως επιτρέπει pushback μεταναστών στο Αιγαίο. Θέλω να προβάλω ένα βίντεο που ξέρω ότι έχετε δει, το οποίο δείχνει  μετανάστες να μπαίνουν σε ένα φορτηγάκι, στη συνέχεια σε βάρκα και σε σκάφος του λιμενικού και τελικά να στέλνονται με φουσκωτή σχεδία, στο Αιγαίο. Η πρώτη μου ερώτηση είναι αν θα διατάξετε μία πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη».

Ο Κ. Μητσοτάκης, εμφανώς πιεσμένος, απάντησε πως έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα και αμέσως μετέθεσε την ευθύνη στην «πολιτική ανοιχτών συνόρων» του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 όπως είπε. Προκειμένου να δικαιολογήσει την πολιτική του την οποία χαρακτήρισε «σκληρή αλλά δίκαιη» έφτασε δε στο σημείο της κυνικής δήλωσης «όσο λιγότεροι άνθρωποι υπάρχουν στη θάλασσα τόσο μικρότερος ο κίνδυνος να πεθάνουν άνθρωποι στη θάλασσα»!

Η δημοσιογράφος επανέρχεται και του ζητά να απαντήσει στο ερώτημα αν αποδοκιμάζει τελικά ή όχι όσα καταγράφονται στο βίντεο.

Ads

«Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Εγκρίνετε τις εικόνες; Η κυβέρνησή σας δεν εμπλέκεται στο να αφήνονται αυτοί οι άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων παιδιών – στη θάλασσα;»

Ο Κ. Μητσοτάκης αναγκάζεται να απαντήσει πως δεν είναι αποδεκτές αυτές οι μέθοδοι, οι οποίες ωστόσο ακολουθήθηκαν κατά κόρον από την κυβέρνησή του, όπως έχουν αναδείξει ρεπορτάζ, διεθνείς οργανώσεις και ευρωπαϊκοί θεσμοί.

«Αυτό που κάνουμε και είναι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κανονισμών είναι να αναχαιτίζουμε πρόσφυγες στη θάλασσα στα σύνορά μας με την Τουρκία και μετά να ζητάμε από την τουρκική ακτοφυλακή να τους περισυλλέξει….Ξέρω ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί το δικό της μερίδιο κριτικής για τα pushbacks, αλλά λίγοι μιλούν για τα push forward που κάνει η Τουρκία, η τουρκική ακτοφυλακή πιέζοντας επιθετικά απελπισμένους ανθρώπους που τους βάζουν σε φουσκωτές βάρκες και τους σπρώχνουν προς τα δικά μας εθνικά ύδατα» είπε ο Κ. Μητσοτάκης. Το βίντεο, ωστόσο, δεν αφορά αναχαίτιση στη θάλασσα, αλλά  πρόσφυγες που απομακρύνονται από την ξηρά, στοιβάζονται σε βάρκα και μετά να εγκαταλείπονται μέσα στη θάλασσα.

Oι πολιτικές του κ. Μητσοτάκη στο προσφυγικό θέτουν σε κίνδυνο και το σύνολο των κονδυλίων από την ΕΕ

Όπως αποκάλυψε το tvxs σε προηγούμενο ρεπορτάζ ωστόσο οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη πάνω στο προσφυγικό ζήτημα, οδήγησαν τους θεσμούς να στείλουν τελεσίγραφο στον κ. Μηταράκη, πως υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος διακοπής όλων των σχετικών κονδυλίων. Άρα, εκτός από τις τραγικές συνέπειες στις ζωές των προσφύγων, η χώρα κινδυνεύει να χάσει δεκάδες εκ. ευρώ τα οποία διοχετεύονται από δομές έως νοσοκομεία.

Το τελεσίγραφο ήρθε με αφορμή το γεγονός ότι η χώρα είναι δύο χρόνια χωρίς πρόγραμμα εποπτείας για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών. Η πολιτική αυτή, στο πλαίσιο της αποτροπής των προσφυγικών πληθυσμών- έχει μεταξύ άλλων τις εξής συνέπειες: τα παιδιά  δεν έχουν διερμηνείς και νομική εκπροσώπηση,  φιλοξενούνται σε κάποια καμπς μαζί με τον γενικό πληθυσμό -με τους οποίους κινδύνους συνεπάγεται αυτό- ότι αν αρρωστήσουν δεν υπάρχει εκπρόσωπος να μεριμνήσει. «Σε πολλές περιπτώσεις, οι σεκιουριτάδες αγοράζουν τα φάρμακα και τους τα χορηγούν στα καμπς, αν θέλουν κι αν μπορούν» λέει εργαζόμενος σε νησί στο tvxs. Δεν  έχει ακόμα υπογραφεί η σύμβαση για διερμηνεία στα καμπς,  ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από τον Δεκέμβρη.