Συγκλόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο» η καθηγήτρια του 17χρονου Ρομ, Χρήστου Μιχαλόπουλου, που έχασε τη ζωή του από αστυνομικά πυρά την Κυριακη τα ξημερώματα στη Βοιωτία.

Ads

«Κάθε παιδί μας αφήνει το βλέμμα του και το άρωμα της ψυχής του. Από τον Χρήστο μας έχουν μείνει τα δύο μεγάλα, αθώα μάτια του» ανέφερε η Βασιλική Περλεπέ.

«Ένα παιδί δολοφονήθηκε από τη βία της εξουσίας και άλλα τρία παιδιά πληγώθηκαν βαθιά» λέει η εκπαιδευτικός, που την τελευταία χρονιά δεν βρίσκεται στο σχολείο της Αλιάρτου, όπου φοιτούσε ο 17χρονος.

«Ένιωσα την ανάγκη, μόλις διάβασα την είδηση από τα ΜΜΕ να αποκαταστήσω τον Χρήστο, γιατί διάβασα ‘ένας νεαρός ρομά’ και εγώ είδα μπροστά μου τον μαθητή μου. Όχι, δεν ήταν απλώς ένας ρομά. Με ενοχλεί πολύ αυτό το στερεοτυπικά ‘ένας νεαρός ρομά’ αντί ‘ένας νέος άνθρωπος’. Ο στερεοτυπικός λόγος δημιουργεί προκατάληψη, αλλά τα στερεότυπα είναι για να σπάνε».

Ads

Η Βασιλική Περλεπέ είχε μαθητή τον Χρήστο και τον μικρότερο αδερφό του στο εσπερινό γυμνάσιο. «Επειδή η ειδικότητά μου ήταν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, είχα ασχοληθεί με τα δύο αδέρφια και ήξερα όλη την οικογένεια. Τα παιδιά το πρωί δούλευαν και το βράδυ έρχονταν σχολείο. Πάλευαν με τη φτώχεια τους. Η μητέρα τους πάλευε για όλη την οικογένεια».

«Νιώθω ότι απλώς το παιδί φοβήθηκε» λέει η Βασιλική Περλεπέ σκεπτόμενη τι μπορεί να συνέβη τις τραγικές πριν ο Χρήστος πέσει νεκρός από το όπλο του αστυνομικού.

«Ο πολίτης έχει ανάγκη από ένα κράτος που θα τον σέβεται», επιμένει. Αλλιώς, λέει, «είναι πολύ εύκολο να μετατρέψουμε την ψυχή μας σε ένα τεράστιο Άουσβιτς».

 

 

«Αλλοίωση αποδεικτικών στοιχείων» καταγγέλλει η οικογένεια του 17χρονου Ρομ

 

Την ίδια στιγμή, «αλλοίωση αποδεικτικών στοιχείων» καταγγέλλει ο Ιωάννης Μπαγκαγιάννης, δικηγόρος που έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση της οικογένειας του Χρήστου Μιχαλόπουλου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαρκαγιάννης αναφέρει ο χώρος όπου πυροβολήθηκε θανάσιμα ο 17χρονος «πλύθηκε» πριν ακόμη έρθει η Σήμανση, παρουσία αστυνομικών, με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία. Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του στο documentonews.gr, «οι προανακριτικοί υπάλληλοι της συγκεκριμένης έρευνας κατάφεραν να πρωτοτυπήσουν παγκοσμίως βάζοντας το δράστη ως υπεύθυνο φύλαξης του χώρου που τελέστηκε η πράξη».

«Μάλιστα όταν έφτασε η Σήμανση εκεί προκειμένου να εντοπίσει DNA, επισημαίνει σε έκθεσή της ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο καθώς η περιοχή είχε πλυθεί με νερό» τονίζει ο συνήγορος υπεράσπισης της οικογένειας του θύματος.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπαρκαγιάννης, η σορός του 17χρονου μεταφέρθηκε με το όχημα που οδηγούσε το παιδί, ενώ «καθαρίστηκε» η θέση του οδηγού, δηλαδή εκεί που καθόταν ο 17χρονος προκειμένου να κάτσει ο νέος οδηγός. «Άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία, ήταν ότι μετέφεραν το νεκρό παιδί με το όχημα που τελέστηκε η πράξη αλλοιώνοντας αποδεικτικά στοιχεία, δηλαδή ίχνη αίματος, δακτυλικά αποτυπώματα κτλ. καθώς ο χώρος είχε καθαριστεί προκειμένου να κάτσει ο νέος οδηγός» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Εντύπωση προκαλούν και τα όσα αναφέρει ο κ. Μπαρκαγιάννης σχετικά με τη σορό του 17χρονου, καθώς ελήφθησαν δείγματα από τα δάχτυλα και για τον εντοπισμό πυρίτιδας, προκειμένου να σταλούν στα εργαστήρια, έτσι ώστε να διαπιστωθεί πόσο κοντά ήταν το όπλο στο 17χρονο. Ωστόσο, πριν τη λήψη των δειγμάτων έπλυναν τα χέρια του νεκρού παιδιού.

«Σύμφωνα με ιατρικά έγγραφα όταν προσπάθησαν να ερευνήσουν τα χέρια του 17χρονου δεν μπόρεσαν να βρουν στοιχεία καθώς είχαν πλύνει τα χέρια του» επισημαίνει ο κ. Μπαρκαγιάννης.