Προθεσμία να απολογηθεί την Πέμπτη (16/11) έλαβε ο αστυνομικός ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 17χρονο Ρομ στη Βοιωτία.

Ads

Ο 41χρονος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη εκτέλεση πυροβολισμού εξουδετέρωσης.

Αν και στην αρχή ο ίδιος ισχυρίστηκε, ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε και ότι ο νεαρός επιχείρησε να του πάρει το όπλο ύστερα από καταδίωξη περίπου 20 λεπτών, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε το Mega στη συνέχεια υποστήριξε πως το όπλο του εκπυρσοκρότησε αποσύροντας τα περί απόπειρας αρπαγής του όπλου.

Όπως έγινε γνωστό έχουν καταθέσει και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες πέραν των τριών ανηλίκων που ήταν μαζί με το θύμα.

Ads

Συγγενείς του ανήλικου συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο και αποδοκίμασαν τον αστυνομικό, ενώ οργή επικρατεί στην κοινότητα των Ρομά για τον τρίτο θάνατο από σφαίρες αστυνομικών μέσα σε δύο χρόνια, μετά τις ανθρωποκτονίες, μετά τον Νίκο Σαμπάνη και τον Κώστα Φραγκούλη.

Ο αδελφός του θύματος και αυτόπτης μάρτυρας, καθώς επέβαινε στο όχημα μαζί με την κοπέλα του και την αδελφή του, διαψεύδει τις αστυνομικές διαρροές ότι ο νεαρός Ρομά «προσπάθησε να αποσπάσει το όπλο αστυνομικού, που εκπυρσοκρότησε».

Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ ο αδελφός του 17χρονου τονίζει, ότι ο αστυνομικός χτύπησε με το όπλο του και με δύναμη το τζάμι του αυτοκινήτου, έβγαλε έξω τον νεαρό, τον κλώτσησε και τον πυροβόλησε με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Open πως οι κοπέλες έκλαιγαν και φώναζαν γιατί έβγαλε το όπλο του ο ένστολος.

Υπενθυμίζεται ότι οι μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ σχετικά με τον θάνατο του 17χρονου Ρομ, καθώς αναφέρουν πως ο νεαρός δεν προέβαλε κάποια αντίσταση στον αστυνομικό, ούτε πήγε να του πάρει το όπλο, ενώ δεν σταμάτησε αρχικά στο σήμα της αστυνομίας καθώς φοβόταν μην προκαλέσει κάποιο ατύχημα, λόγω των στροφών που υπήρχαν σε εκείνο το σημείο.

 

Σχετικά με το περιστατικό η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ανέφερε ότι «Το όχημα εξήλθε της Εθνικής Οδού και κινήθηκε σε επαρχιακή οδό προς Δόμβραινα Βοιωτίας και στην προσπάθειά του να διαφύγει, προσέκρουσε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και ακινητοποιήθηκε. Οι αστυνομικοί της ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. προσέγγισαν το όχημα προκειμένου προβούν σε έλεγχο υψηλού κινδύνου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ελεγχόμενος οδηγός τραυματίστηκε μετά από πυροβολισμό, του οποίου οι συνθήκες τέλεσης ερευνώνται».

«Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά μέχρι να αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και με θάρρος τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, για να μη θρηνεί σήμερα ακόμα μια οικογένεια;» αναφέρουν από την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά.