Δριμεία κριτκή στη Νέα Δημοκρατία για τον προϋπολογισμό του 2024 εξαπέλυσε ο Αλέξης Χαρίτσης, ως πρόεδρος της ΚΟ «Νέα Αριστερά», κάνοντας λόγο για «την ίδια συνταγή που μας έφερε εδώ», σε μια «ανοχύρωτη» Ελλάδα στην ακρίβεια και την κλιματική κρίση.

Ads

«Η πολιτική της στηρίζεται σε ένα σταθερό μείγμα: αντιμετωπίζει τις κρίσεις με μπαλώματα, ενισχύει τις ανισότητες μέσα από την συσσώρευση πλούτου σε λίγους, αναπαράγει ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται σε ευκαιριακά κέρδη και υπερκέρδη, στην φτηνή ανάπτυξη, ενώ αδιαφορεί για τους κινδύνους και τις προκλήσεις του μέλλοντος» τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

«Οι σημερινοί πολίτες νιώθουν ότι είναι δεύτερης κατηγορίας, ότι είναι φτωχοί και ας μην είναι φτωχοί. Αυτό γεννά απελπισία κι απαξίωση της πολιτικής» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

«Έχουμε 8% πραγματική μείωση του ονομαστικού μισθού την τελευταία τριετία. Οι πολίτες βλέπουν πως όσα και να βγάζουν δεν είναι αρκετά με την έκρηξη της ακρίβειας. Οι νέοι δεν μπορούν να αγοράσουν σπίτι, η οικονομική αποταμίευση είναι ανέφικτος στόχος, ενώ οι φόροι δεν επιστρέφονται στην κοινωνία», σημείωσε.

Ads

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τον προς ψήφιση κρατικό προϋπολογισμό «μείγμα που γεννά τέρατα», δίνοντας ως παράδειγμα την Ευρώπη «την άνοδο της άκρας και αυταρχικής Δεξιάς, το ρεύμα του ανορθολογισμού, τον εκφασισμό της καθημερινής ζωής- αυτόν που παράγει βία στα σχολεία, στις γειτονιές και στα γήπεδα, που εκτρέφει τη λογική της αυτοδικίας, που οπλίζει το χέρι απέναντι στον πιο αδύναμο».

«Μια κοινωνία που δεν πιστεύει στον εαυτό της, είναι μια κοινωνία που έχει χάσει τη μάχη για το μέλλον. Σε αυτό το ζήτημα θα έπρεπε να απαντά ο προϋπολογισμός του 2024» υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Κλιματική κρίση, κοινωνικές ανισότητες, παραγωγικό μοντέλο

«Το 2023 όμως δεν ήταν μια καλή χρονιά για τη χώρα και αυτό θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμό» συνέχισε, κρίνοντας ότι φέτος οι πληθωριστικές τάσεις έγιναν η νέα κανονικότητα της ελληνικής οικονομίας.

«Συναγερμό για τα τρία μεγάλα θέματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση, τις κοινωνικές ανισότητες, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας» είπε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε:

  • Το 2023 οι πυρκαγιές και η τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία ανέδειξαν το πόσο ανοχύρωτη είναι η Ελλάδα απέναντι στην κλιματική κρίση. Το γεγονός αυτό μας φέρνει μπροστά σε ένα δύσκολο ερώτημα: θα είναι αυτή η νέα κανονικότητα;
  • Θα πρέπει -όπως μας λέει η κυβέρνηση- να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι η παραγωγή θα καταστρέφεται, οι άνθρωποι θα γίνονται πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα και ολόκληρες εκτάσεις θα μένουν ακατοίκητες για χρόνια;
  • Θα είναι η Ελλάδα του 21ου αιώνα μια χώρα με διαλυμένη αγροτική παραγωγή, ερημοποιημένη ύπαιθρο, χαμηλή αγροτοδιατροφική επάρκεια και τιμές των αγροτικών προϊόντων στα ύψη;Κλιματική κρίση, κοινωνικές ανισότητες, παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης.
    Αυτό θα είναι το αναπόδραστο μέλλον μας από εδώ και πέρα;

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και στην τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, λέγοντας ότι πρόκειται να την υπερψηφίσουν «παρότι έρχεται πολύ αργά και αντιμετωπίζει μόνο μερικώς το ζήτημα». «Σας βολεύει βεβαίως να επικαλείστε την πίεση της Δεξιάς της Δεξιάς. Ως άλλοθι της πολιτικής σας. Και βεβαίως επειδή δεν θέλετε να χάσετε τα ακροδεξιά ακροατήρια,παρά το δήθεν άνοιγμα προς το Κέντρο. Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, αυτή είναι η πολιτική σας», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς επιτέθηκε και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, λέγοντας ότι «ακουσα όμως και τον αυτοαποκαλούμενο “εκσυγχρονιστή” υπουργό Δικαιοσύνης κύριο Φλωρίδη να καταγγέλλει ότι οι ποινικοί κώδικες του 2019, ένα προϊόν μακράς επεξεργασίας, υπερασπίζονται τα δικαιώματα εγκληματιών. Δίχως στοιχεία για αυτό. Μόνο και μόνο για να κάνει εντύπωση. Που μας οδηγεί ο ποινικός λαϊκισμός;», διερωτήθηκε καταλήγοντας ότι «είναι ένας επικίνδυνος δρόμος».