Τέλος στην «ανάπλαση» του Λόφου Στρέφη που είχε ξεκινήσει ο Κώστας Μπακογιάννης και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των κατοίκων βάζει ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Τρία χρόνια πάλευαν οι κάτοικοι να ανατρέψουν την απόφαση ανάπλασης του λόφου και τα σχέδια της κτηματομεσιτικής εταιρείας Prodea Investments και της απερχόμενης δημοτικής αρχής, προϋπολογισμού 1,15 εκατ. ευρώ.

Ads

«Χωρίς καμία δικαιολογία, ο κ. Δούκας αποφάσισε να πετάξει στο καλάθι των απορριμμάτων τη χορηγία, ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, για τη διαμόρφωση του εμβληματικού λόφου του Στρέφη σ’ έναν σύγχρονο και ασφαλή χώρο πρασίνου» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά». Μάλιστα, κύκλοι της αντιπολιτευτικής παράταξης του κ. Μπακογιάννη κατηγορούν τον κ. Δούκα ότι επιχειρεί να χτίσει μια καλή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ προκειμένου να μην αμφισβητούν τις μελλοντικές του κινήσεις και πολιτικές σε άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα που αφορούν στον δήμο της Αθήνας.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη απάντησε με ανάρτησή της στον κ. Μπακογιάννη: «Να του απαντήσουμε εμείς λοιπόν, που ψηφοφόροι του Δούκα δεν ήμασταν ούτε γίναμε ποτέ, και μάλιστα φαίνεται να έχουμε μια κάποια χρόνια αλλεργία στους δημάρχους:

Ο Μπακογιάννης καμώνεται ότι δεν ξέρει

  • πως η παραχώρηση του Λόφου στην Prodea, με τους όρους που έγινε (“Υιοθέτησε την πόλη σου”), φωτογραφίζεται ως παράνομη από την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ.
  • πως ειδικά οι γεωτεχνικές μελέτες της Prodea ήταν ελλιπείς και ανεπαρκείς (δεν υπήρχε πχ γεωλογική, υδραυλική και υδρολογική μελέτη), με αποτέλεσμα τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα να είναι ανεπαρκή (και επικίνδυνα για τη φύση του Λόφου). Τη στιγμή που ο Δήμος είχε από το 2013 έτοιμες μελέτες για το Στρέφη.
  • πως δεν έγινε καμιά δημοπράτηση για την επιλογή της ΤΟΜΗ ως αναδόχου της Prodea και δεν υπήρχε καμιά νόμιμη επίβλεψη του έργου από τον Δήμο, παραβιάζοντας και τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις.
  • πως ο εργολάβος έκανε ότι γούσταρε, όποτε τον βόλευε και δεν είχε κανένα χρονοδιάγραμμα για το έργο, καταστρέφοντας συστηματικά τα πρανή, τα φυτά τα ζώα και την ζωή του Λόφου.
  • πως η φύλαξη του επενδυτή και η προσπάθεια του κράτους και του Δήμου για πλήρη απονέκρωση του Λόφου, για να παραδοθεί ως παρκάκι αναψυχής των τουριστών από τα ξενοδοχεία και τα aibnb, κόστισε ήδη γύρω στα 5 εκ. € στο δημόσιο.
  • πως κινδύνεψε το σχολείο δύο φορές από τα έργα του επενδυτή, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του Δήμου να επέμβουν με κορμοδέματα για να σώσουν τη γειτονιά
  • πως η μοναδική «άδεια» που είχαν για το έργο ήταν η σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου, υπό τον όρο όμως ότι «η δαπάνη για τις εργασίες θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση, επίβλεψη και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων».

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια των εργασιών που είχαν ξεκινήσει στην περιοχή επί Δημαρχίας Μπακογιάννη, η αστυνομία ήταν μονίμως παρούσα, ενώ κάτοικοι και φορείς αντιδρούσαν, με αποτέλεσμα οι εντάσεις να ήταν συχνές. Σήμερα οι κάτοικοι δικαιώνονται.

Ads

Προηγήθηκε τον περασμένο μήνα η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση αναστολής κατοίκων κατά του δήμου, βάζοντας φρένο στην τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στην κορυφογραμμή του λόφου.