Μέχρι και την Ελλάδα έχουν φτάσει οι επιπτώσεις του νέφους από την ηφαιστειακή τέφρα του ισλανδικού ηφαιστείου Eyjafjallajokull που εξερράγη την προηγούμενη Τετάρτη, αφού το μπλακάουτ που προκλήθηκε στις αεροπορικές μετακινήσεις στην Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα την ματαίωση 327 πτήσεων από και προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέσα στο Σαββατοκύριακο. Εικοσιέξι πτήσεις ματαιώθηκαν και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ενώ συνολικά εκτιμάται ότι οι πτήσεις που ματαιώθηκαν σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια το τελευταίο τριήμερο φτάνουν τις 500.

Σήμερα, οι πτήσεις που ματαιώθηκαν έφτασαν τις 174 μέχρι στιγμής
. Εξαιτίας του νέφους αναβλήθηκε και η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα (19/04), μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπων της Ε.Ε, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας.

Ads

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας βρίσκεται σε επιφυλακή από την Παρασκευή, ενώ από το μεσημέρι του Σαββάτου συγκαλούνταν διαδοχικές συσκέψεις με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ώστε να εκτιμάται η κατάσταση και να ανανεώνεται ανά εξάωρο το ανακοινωθέν σχετικά με τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εκτιμά ότι αύριο Τρίτη 20/04/2010 και μεθαύριο Τετάρτη 21/04/2010 στη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη, την Ιταλία και τα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι οι οποίοι ενδεχομένως να μεταφέρουν ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία προς την περιοχή μας.

Από την Πέμπτη 22/04/2010 οι άνεμοι στην κεντρική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς και οι όποιες ποσότητες τέφρας φτάσουν τελικά στην περιοχή μας, θα απομακρυνθούν από τη χώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ads

Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε ότι το ηφαιστειακό νέφος, το οποίο είχε προσεγγίσει απειλητικά την Ελλάδα το Σάββατο, είχε απομακρυνθεί και δεν χρειάστηκε να δοθεί εντολή αποκλεισμού του ελληνικού εναέριου χώρου. Συνολικά ακυρώθηκαν πτήσεις για προς και από 20 χώρες, ενώ αρκετοί ταξιδιώτες κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα μέσω τρίτων χωρών, δεδομένου ότι η χώρα μας ήταν από τις λίγες με ανοιχτά αεροδρόμια.

Οι ματαιώσεις δρομολογίων συνεχίζονται και σήμερα, με την Αegean Αirlines, την Οlympic Αir και τις άλλες ξένες αεροπορικές εταιρείες να έχουν ήδη ακυρώσει πάνω από 60 δρομολόγια από την Αθήνα. Εξαιτίας των περιορισμών στην εναέρια κυκλοφορία, η Αegean Αirlines και η Οlympic Αir αναγκάστηκαν να ματαιώσουν δρομολόγια ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας (Θεσσαλονίκη) λόγω έλλειψης αεροσκαφών. Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες έχουν από ένα αεροσκάφος αποκλεισμένο στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.

Πολλοί από τους αποκλεισμένους σε τρίτες χώρες επιβάτες έπρεπε να φροντίσουν οι ίδιοι τα έξοδα των διανυκτερεύσεων και των γευμάτων τους αφού, βάσει της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των επιβατών, οι αερομεταφορείς δεν υποχρεούνται να αποζημιώνουν σε περίπτωση ακυρώσεων λόγω ανωτέρας βίας και χωρίς υπαιτιότητα των αεροπορικών εταιρειών. Οι ταξιδιώτες καλούνται να επικοινωνούν με την αεροπορική εταιρία τους πριν μεταβούν στο αεροδρόμιο.

Εν τω μεταξύ, δύσκολη υπήρξε η σημερινή ημέρα και για όσους θέλησαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη προς πόλεις της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, κυρίως της Γερμανίας, ή το αντίθετο. Έως τις 6 το απόγευμα είχαν ακυρωθεί συνολικά 34 πτήσεις, εκ των οποία μία είχε αφετηρία την Αθήνα. Περισσότερο πληγέντες προορισμοί ήταν το Μόναχο, η Στουτγάρδη και το Ντίσελντορφ. Στο αεροδρόμιο δεν υπάρχει αρκετός κόσμος. Πέρα από την ταλαιπωρία, οι επιβάτες αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, ειδικά όσοι έχουν αναγκαστεί να πληρώσουν τη διανυκτέρευσή τους την προηγούμενη ή προηγούμενες νύκτες. Οι αεροπορικές εταιρίες, αν και δεν είναι υποχρεωμένες, έχουν προβεί σε αποζημίωση του αντιτίμου των εισιτηρίων.

Αποκλεισμένοι μαθητές στο εξωτερικό

Μαθητές και καθηγητές ελληνικών σχολείων που ταξίδευαν την προηγούμενη εβδομάδα στο εξωτερικό βρέθηκαν αποκλεισμένοι λόγω της ματαίωσης πτήσεων κι αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια για άλλα μέσα μεταφοράς. Σήμερα το υπουργείο Παιδείας θα έρθει σε επαφή με τις πρεσβείες και άλλων χωρών προκειμένου να βοηθηθούν -όπου αυτό κριθεί αναγκαίο- μαθητές και εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε εκδρομές και δεν μπορούν να επιστρέψουν με αεροπλάνα.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα της επιστροφής των παιδιών και με στόχο να αποσταλεί οδηγία στις ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία για να υπάρξει μέριμνα για τους Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικούς που έχουν αποκλειστεί στο εξωτερικό.

Δοκιμαστικές πτήσεις

ΚLΜ, Αir France, Lufthansa, Αir Βerlin και Αustrian Αirlines πραγματοποίησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο δοκιμαστικές πτήσεις οι οποίες σημείωσαν επιτυχία. Κατόπιν αυτού, οι Lufthansa και Αir Βerlin κατήγγειλαν τις αρχές επειδή δεν υπολογίζουν οι ίδιες τη συγκέντρωση της ηφαιστειακής τέφρας, η οποία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τα όργανα και τους κινητήρες των αεροσκαφών, αλλά έκλεισαν τον εναέριο χώρο «βασιζόμενες αποκλειστικά στα δεδομένα μιας ηλεκτρονικής προσομοίωσης από το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηφαιστειακής Τέφρας στο Λονδίνο». Η κυριότερη ένωση ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών και η αντίστοιχη των εταιρειών εκμετάλλευσης αεροδρομίων πιέζουν για μία «άμεση επανεκτίμηση» των προληπτικών μέτρων που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, τα οποία εκτιμούν ως υπερβολικά.

Πέντε δοκιμαστικές πτήσεις διεξήγαγε χωρίς κανένα επεισόδιο και η αεροπορική εταιρεία Air France, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων του νέφους της τέφρας στα αεροπλάνα της. Όπως εκτίμησε στη συνέχεια, οι πληροφορίες για το κλείσιμο των αεροδρομίων ήταν «ανεπαρκείς».

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι στους κινητήρες ενός μαχητικού αεροσκάφους F-16 του ΝΑΤΟ βρέθηκε να έχει συσσωρευθεί γυαλί από την ηφαιστειακή τέφρα της Ισλανδίας, επιβεβαιώνοντας τους φόβους για τον κίνδυνο που αποτελεί για τα αεροπλάνα η ηφαιστειακή τέφρα.

Περί τα 6.8 εκατομμύρια επιβάτες έχουν επηρεαστεί από τα προβλήματα που προκάλεσε η τέφρα του ισλανδικού ηφαιστείου, ενημερώνει η βρετανική υπηρεσία αερομεταφορών, η οποία εκτιμά ότι τουλάχιστον 150.000 Βρετανοί πολίτες παραμένουν αποκλεισμένοι στο εξωτερικό. Αύξηση της ζήτησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σημειώνεται για την Ιταλία και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), οι αεροπορικές εταιρείες χάνουν καθημερινά τουλάχιστον 147 εκατομμύρια ευρώ και αυτή είναι μόνο μία «αρχική και συντηρητική» εκτίμηση. Η IATA επέκρινε σθεναρά σήμερα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι αρχές και η Ευρωπαϊκή Ένωση την κρίση που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή τέφρα, και ζήτησε το άνοιγμα τουλάχιστον ενός τμήματος του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.

Πτώση σημειώνεται και στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών στα χρηματιστήρια. «Η πρόβλεψη είναι πως οι μισές από τις πτήσεις θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν αύριο. Θα είναι δύσκολο, γι΄ αυτό και πρέπει να συντονιστούμε», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της προεδρεύουσας Ισπανίας, Ντιέγκο Λόπες Γκαρίδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Aegean Airlines, το κόστος για την εταιρία ανέρχεται σε περίπου 550-600 χιλιάδες ευρώ την ημέρα, καθώς δεν πραγματοποιείται σχεδόν το 60% των πτήσεων του δικτύου της στο εξωτερικό.

image

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας και Ανταγωνισμού Χοακίμ Αλμούνια, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να δώσει το «πράσινο φως» στις χώρες-μέλη για να καταβάλουν έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις από τα δημόσια ταμεία στις αεροπορικές εταιρείες που έχουν πληγεί.

Η κατάσταση στις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει ως εξής:

Γερμανία: Εναέριος χώρος κλειστός έως αύριο στις 02:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας). Η Lufthansa θα επαναπατρίσει 15.000 επιβάτες της στη Γερμανία, επωφελούμενη από ειδική άδεια που εξασφάλισε σήμερα για να πραγματοποιήσει 50 υπερατλαντικές πτήσεις.

Αυστρία: Επαναλήφθηκαν σήμερα εν μέρει οι πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας μετά το άνοιγμα του αυστριακού εναέριου χώρου, καθώς το νέφος ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία δεν εγκυμονεί πλέον κινδύνους, σύμφωνα με τις αρχές.

Βέλγιο: Ο εναέριος χώρος θα ξανανοίξει σταδιακά στην κυκλοφορία από την Τρίτη το πρωί στις 08.00 π.μ. (06.00 GMT).

Βουλγαρία: Εναέριος χώρος εν μέρει ανοικτός για πτήσεις με προέλευση και προορισμό νότιες, νοτιοανατολικές χώρες, ιδίως προς και από την Ελλάδα.

Δανία: Εναέριος χώρος κλειστός έως τις 15:00, ώρα Ελλάδος

Ισπανία: Όλα τα αεροδρόμια της χώρας, στα βόρεια και ανατολικά, που είχαν κλείσει προσωρινά επαναλειτουργούν.

Γαλλία: Η Γαλλία σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου σταδιακά τα αεροδρόμια της και να δημιουργήσει αεροδιάδρομους για το Παρίσι. Οι αεροδιάδρομοι προς τη γαλλική πρωτεύουσα θα ανοίξουν από τις 8:00 το πρωί τοπική ώρα, (06:00 GMT) αύριο Τρίτη.

Βρετανία: Παρατάθηκε κατά πέντε ώρες, έως τις 21:00, ώρα Ελλάδος το κλείσιμο του εναέριου χώρου. O εναέριος χώρος προοδευτικά θα ξανανοίξει αρχής γενομένης από αύριο Τρίτη, ξεκινώντας από την Σκωτία περίπου στις 08:00 ώρα Ελλάδας και στη συνέχεια στην Αγγλία και στην Ουαλία, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν αύριο το πρωί.

Ιταλία: Εναέριος χώρος κλειστός στα αεροδρόμια του βορρά έως τις 08.00, ώρα Ελλάδος

Ολλανδία: Εναέριος χώρος κλειστός έως τις 15.00, ώρα Ελλάδος

Ουγγαρία: Ο εναέριος χώρος της χώρας άνοιξε σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδας

Ρωσία: Εναέριος χώρος ανοικτός, όμως καμία πτήση δεν πραγματοποιείται προς τη Δυτική και Βόρειο Ευρώπη.

Ρουμανία: Ξανάνοιξαν σήμερα 10 από τα αεροδρόμια της χώρας, μεταξύ των οποίων αυτό του Βουκουρεστίου.

Σκανδιναβικές χώρες: Η Νορβηγία και η Σουηδία άνοιξαν χθες μεγάλο τμήμα του εναέριου χώρου τους, όμως οι πρωτεύουσές τους παραμένουν στο κλειστό τμήμα. Στη Φινλανδία, το κύριο αεροδρόμιο, Ελσίνκι-Βάνταα, θα κλείσει σήμερα στις 17:00 GMT, μετά από προσωρινή λειτουργία του που οφειλόταν σε ένα άνοιγμα στο σύννεφο της ηφαιστειακής τέφρας που ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο. Η Δανία παρατείνει το κλείσιμο του εναέριου χώρου της τουλάχιστον μέχρι αύριο Τρίτη στις 06:00 GMT (09:00 ώρα Ελλάδας), όμως διατήρησε ανοιχτό τον εναέριο χώρο της πάνω από τα 35.000 πόδια.

Τουρκία: ;Aνοιξε πλήρως σήμερα όλη η αεροπορική ζώνη της χώρας που είχε κλείσει.

Ελβετία: Εναέριος χώρος κλειστός έως τις 15.00, ώρα Ελλάδος

image

Σε επιφυλακή για τις επιπτώσεις στην υγεία

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται το υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες για τις επιπτώσεις στην υγεία από την ηφαιστειακή τέφρα του Eyjafjallajokull. Οι πνευμονολόγοι όμως συμβουλεύουν τους πολίτες που πάσχουν από άσθμα, πνευμονικό εμφύσημα ή άλλης μορφής αναπνευστική ανεπάρκεια να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να παραμείνουν στο σπίτι τους, σε περίπτωση που το νέφος φτάσει και στη χώρα μας.

Όσο το νέφος παραμένει ψηλά στην ατμόσφαιρα, «μειώνεται ο κίνδυνος να παρατηρηθούν επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την υγεία των ανθρώπων», υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι συνεχίζονται οι αναλύσεις του σύννεφου στάχτης, από τις οποίες έχει ήδη διαπιστωθεί πως σε ποσοστό 25% τα μικροσωματίδια είναι μικρότερα από 10 μικρογραμμάρια (ΡΜ10). Συνεπώς, εάν η τέφρα κατακαθήσει, τότε είναι πιθανόν να σημειωθούν αναπνευστικά προβλήματα, δεδομένου μάλιστα πως «αυτού του είδους τα μικροσωματίδια είναι πιο επικίνδυνα, γιατί διαπερνούν σε μεγαλύτερο βάθος τους πνεύμονες. «Οι Ελληνες δεν πρέπει να φοβούνται από αυτή την ηφαιστειογενή ρύπανση, δεδομένου πως συναντάται κυρίως σε σχετικό ύψος και όχι στην επιφάνεια του εδάφους», λέει στην εφημερίδα Τα Νέα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης.

Η απαγόρευση των πτήσεων στην Ευρώπη δεν επιτρέπει την επείγουσα μεταφορά μοσχευμάτων προοριζόμενων για ασθενείς των οποίων η ζωή διατρέχει κίνδυνο, ενώ και πολλές άλλες επεμβάσεις αναβάλλονται επειδή οι χειρουργοί βρίσκονται αποκλεισμένοι στο εξωτερικό, τονίζουν ιδρύματα και νοσοκομεία.