Φραστική επίθεση δέχτηκαν την Κυριακή το απόγευμα ανήλικοι μαθητές του Δήμου Νέας Κυδωνίας Χανίων από δύο ενήλικους ακροδεξιούς. Οι μαθητές κατόπιν παρότρυνσης του Δήμου, θέλησαν να σκεπάσουν με γκράφιτι ρατσιστικά μηνύματα γραμμένα στους τοίχους μίας υπόγειας διάβασης στην Αγία Μαρίνα και να τα αντικαταστήσουν με τα δικά τους οικολογικά μηνύματα.

Ads

Η ομάδα των μαθητών ξεκίνησε την οικολογική και καλλιτεχνική εκστρατεία της στις 11:30 το πρωί της Κυριακής. Περίπου στις 17:30 το απόγευμα δύο άτομα που φέρεται να είναι γνωστά στην περιοχή για τις ακροδεξιές τους απόψεις επιτέθηκαν φραστικά στους μαθητές, προσπάθησαν να σκεπάσουν με σπρέι τα μηνύματα που ζωγράφιζαν και τους απείλησαν ότι θα έρθει οργανωμένη ομάδα και θα τα σβήσει όλα.

Το περιστατικό ανησύχησε την τοπική κοινωνία καθώς τα ρατσιστικά κρούσματα στην πόλη των Χανίων είναι πολύ συχνά την τελευταία περίοδο με αποκορύφωμα την επίθεση που δέχτηκε νεαρή κοπέλα στη περιοχή Χαλεπά, στις 24 Φεβρουαρίου, όταν 2 δράστες την ακινητοποίησαν και της χάραξαν δύο αγκυλωτούς σταυρούς στον αριστερό της βραχίονα. Για την φραστική επίθεση που δέχτηκαν οι ανήλικοι μαθητές έγινε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Κυδωνίας που πραγματοποιεί τη σχετική έρευνα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα τοπικά μέσα η υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων του Δήμου Νέας Κυδωνίας, Δήμητρα Γραμβουσάκη, μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο, Μανόλη Σταματάκη αποφασίστηκε οι μαθητές να καλύψουν τα ρατσιστικά συνθήματα που είναι συχνό φαινόμενο στους τοίχους της περιοχής. «Δεν μπήκαμε καν στη διαδικασία να γράψουμε αντιρατσιστικά συνθήματα, για ν’ αρχίσει ένας «πόλεμος» εξήγησε η κ. Γραμβουσάκη υπογραμμίζοντας ότι τα παιδιά θέλησαν να διαδώσουν ένα οικολογικό μήνυμα. «Αυτά τα φαινόμενα ρατσισμού θα πρέπει να εκλείψουν. Συνθήματα όπως «Σκοτώστε τους μετανάστες» είναι απαράδεκτα» τόνισε.

Ads

Μαθητές που ήταν παρόντες στο περιστατικό σημείωσαν πως οι δύο νεαροί ενήλικοι ήρθαν με απειλητική διάθεση και απαίτησαν να μάθουν γιατί οι μαθητές πείραξαν τα συνθήματα που οι ίδιοι είχαν ζωγραφίσει παλαιότερα στον τοίχο. Οι μαθητές τους ενημέρωσαν πως βρίσκονται εκεί με προτροπή του Δήμου για να πάρουν την απάντηση «θα δείτε τι έχει να γίνει το βράδυ». Στη συνέχεια έγραψαν με σπρέι κάποια συνθήματα καθώς και τη λέξη «Ελλάς».

Η κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» καταδίκασε το νέο κρούσμα. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα ακροδεξιά στοιχεία «έχουν στοχοποιήσει τους μαθητές που συμμετείχαν μαζικά στο πανεκπαιδευτικό αντιφασιστικό στις 8 Μάρτη, γράφοντας ρατσιστικά συνθήματα σε σχολεία και απειλώντας μαθητές που συμμετέχουν σε δραστηριότητες του Δήμου Νέας Κυδωνίας». Μέλη της κίνησης στα Χανιά ανέφεραν στο tvxs πως η τοπική κοινωνία έχει θορυβηθεί και μετά την επίθεση που σημειώθηκε εναντίον της νεαρής γυναίκας στις 24 Φλεβάρη, τα ρατσιστικά κρούσματα αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση.