Χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις έφυγαν οι εκπρόσωποι των 12 φορέων για το Περιβάλλον από το γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας σχετικά με το μακροχρόνιο αίτημα της απόδοσης στην τοπική αυτοδιοίκηση των στρατοπέδων Χαϊδαρίου και Αγ. Αναργύρων αλλά και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Γουδή προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου.

Ads

Ο Ευάγελος Βενιζέλος είπε στους εκπροσώπους των φορέων πως το θέμα χρειάζεται μελέτη και συνεννόηση με τα επιτελεία του στρατού και πως δεν πρέπει να παραβλέπονται οι ανάγκες των Ενόπλων δυνάμεων, ωστόσο δεσμεύτηκε να συνεχιστεί η συνεργασία με τους φορείς που συμμετέχουν στην κίνηση.

Στόχος της Αυτοδιοίκησης είναι η υλοποίηση μιας υπόσχεσης που έδωσαν πολλές κυβερνήσεις, ειδικά για το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου ως προς την απομάκρυνση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των στρατιωτών και για την απόδοσή του προς διάφορες κοινωνικές χρήσεις, σύμφωνα με τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας.

Οι εκπρόσωποι των 12 φορέων, που συντονίζονται από την Υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιώς, εξέθεσαν τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών στον υπουργό, ο οποίος όμως φαίνεται να έθεσε το θέμα σε νέα βάση και χωρίς να λάβει υπόψη προηγούμενες δεσμεύσεις των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Ικανοποίηση από την επιτροπή

Πάντως, η επιτροπή των φορέων εξέφρασε την ικανοποίησή της σχετικά με την πρόθεση του υπουργού να συνεχίσει τη συνεργασία του μαζί τους στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των αιτημάτων. Η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Ντίνα Μπέη, δήλωσε μετά τη συνάντηση πως «είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα η πολιτική βούληση που εξέφρασε ο υπουργός είναι προς την κατεύθυνση να αποδοθούν αυτοί οι ελεύθεροι, πράσινοι, χώροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις τοπικές κοινωνίες, και στα κινήματα πολιτών που τους διεκδικούν για χρόνια».

Στη συνεργασία των 12 φορέων για το περιβάλλον, που συστάθηκε πριν απο δύο χρόνια και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμμετέχουν η Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.), η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.). ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (Δ.Σ.Α.), ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς (Δ.Σ.Π.), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.), το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (Ε.Κ.Α.) και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά (Ε.Κ.Π.).

Στους άμεσους στόχους της πρωτοβουλίας περιλαμβάνονται ηη διάσωση όλων των ελεύθερων χώρων που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο, η προστασία των αιγιαλών και η εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες καθώς και η συμβολή στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα περιβάλλοντος.