Στην Αθήνα είναι στραμμένα ακόμη μια φορά τα βλέμματα της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει αισιόδοξη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας την οποία διεθνή ΜΜΕ ταυτίζουν με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, δεν δεσμεύεται για το χρόνο και τον τρόπο καταβολής της δόσης των 31.5 δις. Πληροφορίες που διακινούνται την ημέρα ψήφισης των μέτρων λιτότητας, ύψους 13.5 δις, κάνουν λόγο για πιθανή μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας.

Ads

Διεθνή δημοσιεύματα, τα οποία φτάνουν στο σημείο ακόμη και να μετριάζουν τις εντυπώσεις από το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ λόγω των εξελίξεων στην Αθήνα, διαβλέπουν πολιτικό ρίσκο για την Ευρωζώνη μέσα από τη διαδικασία έγκρισης των νέων μέτρων στην ελληνική Βουλή. Οι αντίστοιχες αναλύσεις προσεγγίζουν τη ψηφοφορία ως αυτή που θα κρίνει το μέλλον της τρικομματικής κυβέρνησης αλλά και την παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ.

Με σημερινή παρέμβαση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν δήλωσε αισιόδοξος ότι η ελληνική Βουλή θα εγκρίνει το νέο «πακέτο» και ξεκαθάρισε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν στην επερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την ενιαία εκταμίευση της δανειακής δόσης.

Μάλιστα, πηγές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για πιέσεις τις οποίες ασκούν υπουργοί Οικονομικών ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης στις 12 Νοεμβρίου να αναβληθούν οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα και να καθυστερήσει η αποδέσμευση των 31.5 δις. Σημειωτέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times Deutshchland, η εκταμίευση της επόμενης δόσης δεν θα υλοποιηθεί πριν από το Δεκέμβριο.

Ads

Παράλληλα, ο κ. Ρεν τόνισε την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων από τις Βρυξέλλες τα οποία θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος. Τη χρησιμότητα μιας βιώσιμης λύσης, η οποία «δεν έχει ακόμη βρεθεί», επισήμανε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Financial Times επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επίκειται μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας κατά 70 μονάδες βάσης κατόπιν σχετικής απόφασης την οποία αναμένεται να λάβει το Eurogroup, υπό την προϋπόθεση ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα έχει εγκρίνει τα μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι η προοπτική μείωσης των επιτοκίων δανεισμού αποτελεί «αγκάθι» για χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.

Επιπλέον, γίνεται λόγος για παραχώρηση στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της, όπως και για αναπροσαρμογή του στόχου για το χρέος από 120% του ΑΕΠ το 2020 σε 125% του ΑΕΠ το 2022.