Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες έχει ξεπεράσει τις 16 ώρες και συνεχίζεται με εντατικές διαβουλεύσεις και πιέσεις κυρίως από τη Γερμανική πλευρά. Νωρίτερα είχε παρουσιαστεί το προκλητικό προσχέδιο του Eurogroup, με τις ιδέες τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις οποίες ακόμη και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τις χαρακτήρισε ως «φρικαλεότητες». Πλέον οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με στόχο η Σύνοδος να καταλήξει σε ένα κοινό κείμενο με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει ένα θετικό σήμα για να ανοίξει ο ELA, αλλά και να απορρίπτει κατηγορηματικά το σχέδιο Σόιμπλε, το οποίο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ads

Κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι δύο θέματα παραμένουν ανοιχτά αυτήν την ώρα. Το πρώτο αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (Μάρτιος 2016) και το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο – ένα από τα δύο σκέλη του σχεδίου Σόιμπλε μαζί με το πενταετές Grexit. Το εν λόγω fund του Λουξεμβούργου είναι το Institution of Growth που αποτελεί θυγατρική και υποκατάστημα της KfW, της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας της Γερμανίας. Πρόεδρος του Συμβουλίου των Εποπτών Διευθυντών της KfW είναι o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

«Είμαι έτοιμος για έναν ακόμη συμβιβασμό. Μπορούμε να φτάσουμε ακόμη και απόψε το βράδυ σε μια συμφωνία, αρκεί να το θέλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Κυριακής προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών – μελών της Ευρωζώνης, η οποία πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Δείτε live μέσω της ΕΡΤ1 όλες τις τρέχουσες εξελίξεις

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο tvxs.gr

* Με tweet o Τουσκ ανακοίνωσε συμφωνία.

* Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Προκόπη Παυλόπουλο είχε ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

* «Συμφωνία», είναι το tweet που ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέβασε στον λογαριασμό του.

* Διαρροές αναφέρουν ότι έχει κλειδώσει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και τελευταίο ζήτημα προς συζήτηση είναι οι ιδιωτικοποιήσεις.

* Αποχώρησε από τη Σύνοδο και η Λιθουανή πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «σχεδόν συμφωνία».

* Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας αποχώρησε από τη Σύνοδο λέγοντας πως μένει να συμφωνηθεί ένα ζήτημα ακόμη. Όπως έγραψε στο twitter o Μίρο Τσέραρ θα εκπροσωπηθεί από τον Ολλανδό ομόλογο του.

* «Τα υπόλοιπα είναι εντάξει, αλλά όχι πολύ εντάξει. Με το πιστόλι στον κρόταφο θα έλεγες όλα είναι εντάξει», ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με  δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

* Νέα διακοπή στις 7:00 ώρα Ελλάδος για τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα. Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκλε-Ολάντ-Τουσκ. Οι ανταποκριτές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία.

* Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Τσίπρα -Μέρκελ κι Ολάντ είναι διαδοχικές. Η σύνοδος διακόπτεται, οι τρεις ηγέτες συνομιλούν και στη συνέχεια μικλούν σε επίπεδο 19 ηγετών.

* Η Σύνοδος Κορυφής είχε διακοπεί για πάνω από τέσσερις ώρες ενώ ο Τούσκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγλελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ είχαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

* Οι δημοσιογράφοι «λύγισαν», ενώ η Σύνοδος Κορυφής συνεχίζει έχοντας ήδη ξεπεράσει τις 12 ώρες. 

Φωτογραφίες από τη Real

image

image

* Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει συμφωνία τόσο για τον τρόπο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, όσο και για τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν εντός της εβδομάδας από το ελληνικό κοινοβούλιο. Τα ζητήματα, όπως αναφέρει, στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία είναι ο ρόλος του ΔΝΤ αλλά και το ζήτημα του ταμείου των ιδιωτικοποιήσεων. 

* Τελευταίες πληροφορίες, που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν πως υπάρχουν ακόμη δύο σημεία διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Πρόκειται για το ρόλο του ΔΝΤ και το ταμείο με δημόσια ελληνική περιουσίου ύψους 50 δις, το οποίο η Γερμανία φέρεται να επαναφέρει, αν και νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν πως είχε βγει οριστικά από τη συζήτηση.

* Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επιστρέψει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής και σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian Ιαν Τρέινορ ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρει πως υπάρχει «συμβιβαστική λύση». Είχε προηγηθεί η τριμερής συνάντηση μεταξύ Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ.

* Ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται η Real αναφέρουν πως υπάρχει συμφωνία και πως η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί σε λίγο

* Το μέγεθος του #thisisacoup δείχνει το πώς η Γερμανία και η Ευρωζώνη γενικότερα, είναι πολύ κοντά στο να χάσουν στο blame game, γράφει ο Hugo Dixon

* Σύνοδος Κορυφής: «Βήματα προόδου» για επίτευξη συμφωνίας. Τι βρίσκεται στο τραπέζι την τελευταία ώρα των διαβουλεύσεων

* Ολοκληρώθηκε η τετραμερής. Επιστροφή στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

* Ευρωπαϊκή πηγή αναφέρει για τη «χρηματοδότηση γέφυρα»: «Αν καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα δίνει προοπτική ενός προγράμματος, τότε η ενδιάμεση χρηματοδότηση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί». 

* Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian Ιάν Τρέινορ, το ζήτημα των εγγυήσεων των 50 δις σε ταμείο του Λουξεμβούργου έχει βγει εκτός συζήτησης, ενώ στην ανακοίνωση δεν θα περιλαμβάνεται και η αναφορά για Grexit. Τις ίδιες πληροφορίες μεταδίδει και ο Πολ Μέισον. «Προχωράει…» σχολιάζει για την πορεία των συζητήσεων. 

* «Φύγαμε από τη φάση της κρίσης και πάμε στην αναζήτηση συγκεκριμένων λύσεων και δράσεων» λένε κυβερνητικές πηγές, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες στην τετραμερή της Συνόδου Κορυφής συζητήθηκε και το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι να γίνει δεκτή η αίτηση για νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα δοθούν επτά δισ. ευρώ, συν τα κέρδη από τα SNPs και ίσως αναζητηθούν και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης, όπως διμερή δάνεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση του ταμείου για τα 50 δισ. ευρώ όπως και το Grexit φεύγουν από το τραπέζι. 

* Νέα τετραμερής συνάντηση Τσίπρα, Ολάντ, Μέρκελ και Τούσκ

* Όπως αναφέρει η πλευρά των Λετονών οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να κρατήσουν ακόμη και μέχρι τις 4:00. 

* Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Μουσκάτ σε μήνυμά του στο Twitter αναφέρει πως σημειώνεται πρόοδος αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος.

* Νέα διακοπή στη Σύνοδο Κορυφής. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις επί του τελικού κειμένου.

* «Κατάλογο με φρικαλεότητες» χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τα μέτρα που ζητεί το Eurogroup να κάνει αποδεκτά η Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ηθελημένη ταπείνωση» της χώρας.

* «Τι παιχνίδι παίζει η Γερμανία;» είναι ο τίτλος του δευτεριάτικου φύλλου της γαλλικής εφημερίδας «Liberation», μέσω του οποίου επικρίνει τη στάση της Γερμανίας στο θέμα της Ελλάδας.

* «Για τρίτη φορά στην Ιστορία μια γερμανική κυβέρνηση καταστρέφει την Ευρώπη», γράφει στον λογαριασμό του στο twitter ο Γάλλος ευρωβουλευτής και ιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν.

* Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Bild το ΔΝΤ, στο πλαίσιο των συζητήσεων, φέρεται να ζήτησε το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ελλάδα.

* «Η συμφωνία η οποία έχει προταθεί στην Ελλάδα είναι πολύ κακή», διαμήνυσαν κυβερνητικές πηγές που συνομίλησαν με ξένους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρουν οι ξένοι ανταποκριτές οι Έλληνες αξιωματούχοι χαρακτήρισαν μάλιστα ταπεινωτική και καταστροφική την προτεινόμενη συμφωνία. «Η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί λύσεις», σημείωσαν οι Έλληνες αξιωματούχοι.

* Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κάλεσαν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων «να βάλουν στην άκρη τα εθνικά συμφέροντα» και προειδοποιούν πως «μια διάσπαση σε επί της αρχής αντίθετες θέσεις της βόρειας, νότιας και ανατολικής Ευρώπης για το θέμα της διάσωσης της Ελλάδας θα ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα και θα ζημίωνε σοβαρά την Ευρώπη και το ευρώ».

* «Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να υπακούσει στην εντολή του λαού για “όχι” στους δανειστές», δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος.

* Εξελιγμένο «μοντέλο Τρόιχαντ», με μεταφορά ελληνικής δημόσιας περιουσίας 50 δις ευρώ στον «φορολογικό παράδεισο» του Λουξεμβούργου προς εκποίηση οραματίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως την ιδανική εγγύηση για την αποπληρωμή του χρέους.

* Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Γερμανίας «έχει καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην Ευρώπη» με τη στάση της στην ελληνική κρίση.

* Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, όσο είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση έδωσε  ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

* Παράλληλη συνάντηση Τσακαλώτου – Σόιμπλε – Σαπέν αυτή τη στιγμή. Διαπραγματεύονται για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

* Πώς κάθονται οι ηγέτες της Συνόδου Κορυφής. Ανάμεσα στον Ματέο Ρέντσι και στον Μαριάνο Ραχόι ο Αλέξης Τσίπρας.

image

* Ξεκίνησε και πάλι η Σύνοδος μετά την τετραμερή Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ-Τουσκ

* Σημαντικοί Γερμανοί οικονομολόγοι εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με την πρόταση Σόιμπλε για ένα «προσωρινό Grexit». Σημειώνεται πως επίθεση στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας εξαπέλυσε και ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος τον χαρακτήρισε «ανεύθυνο» και διεμήνυσε πως «δεν πρόκειται να τον αφήσουμε με τα κόλπα του να θέσει σε κίνδυνο την ΕΕ». Βολές κατά Σόιμπλε και από το συγκυβερνών κόμμα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και από τους Πράσινους της Γερμανίας.

* Λίστα με 12 μέτρα τα οποία καλείται να ψηφίσει η Ελλάδα ως την Τετάρτη προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο δανειακό πρόγραμμα περιλαμβάνει το κείμενο του Eurogroup που συζητείται στη σύνοδο κορυφής.

* Τα πυρά τους εξαπέλυσαν οι Γερμανοί Πράσινοι εναντίον του Βολφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή το σχέδιο για «προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

* Πακέτο δανείου 82 έως 86 δις ευρώ, πρόβλεψη για ελάφρυνση του χρέους δια της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, αλλά και μια άκρως προκλητική παρένθεση στο τέλος με την «ιδέα Σόιμπλε» περί προσωρινού Grexit περιλαμβάνονται στο προσχέδιο ανακοινωθέντος του Eurogroup που δεν δόθηκε στη δημοσιότητα γιατί δεν υπήρξε ομοφωνία, ωστόσο παραπέμφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Στο ίδιο προσχέδιο, επίσης με παρένθεση – που σημαίνει πως δεν εγκρίθηκε – υπάρχει και η δεύτερη πρόταση Σόιμπλε για «μεταφορά πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων αξίας 50 δις ευρώ σε υφιστάμενο εξωτερικό και ανεξάρτητο fund όπως το Institution of Growth του Λουξεμβούργου ώστε να ιδιωτικοποιηθεί εν καιρώ και να μειώσει το χρέος». «Ένα τέτοιο fund θα το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών», αναφέρεται.

* Συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

* Ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, χαρακτήρισε «ανεύθυνο» τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαμηνύοντας πως «δεν πρόκειται να τον αφήσουμε με τα κόλπα του να θέσει σε κίνδυνο την ΕΕ».

* Άλλος με προθέσεις ρήξης πήγε και άλλος για τη διάσωση… Με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, μία είναι η σίγουρη ρήξη: αυτή της Γερμανίας και της Γαλλίας αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Το παραπάνω αποδεικνύει το στίγμα που έδωσαν για τη στάση που θα ακολουθήσουν στη Σύνοδο Κορυφής ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ, με τις αντιδιαμετρικά αντίθετες δηλώσεις τους.

* Πληροφορίες για διακοπή της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις.

* «Αρνούμαι να φανταστώ μια ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα», δηλώνει ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ZDF, και η οποία θα προβληθεί αργότερα το βράδυ της Κυριακής.

* Την εκτίμηση ότι το Grexit ακόμα και χρονικά περιορισμένο δεν αποτελεί επιλογή εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το ελληνικό ζήτημα. Ο Μάρτιν Σούλτς τόνισε ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής σηματοδοτεί ένα σταυροδρόμι για την Ευρώπη, που καλέιται να αποφασίσει αν θα συνεχίσει με την ευρωζώνη ή κάτι θα σπάσει. Κάλεσε επίσης σε λύση για την Ελλάδα απόψε και να πάψει η ταπείνωση του ελληνικού λαού. Τέλος διάψευσε ότι είναι γερμανική η ιδέα για ένα ταμείο στο οποίο θα ενταχθούν περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας με στόχο την αποπληρωμή του χρέους της χώρας, λέγοντας πως εμπνευστής της ιδέας είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

* Οι πρώτες φωτογραφίες μέσα από τη Σύνοδο Κορυφής

image

image

image

image

image

* Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε στις 17:30 ώρα Ελλάδας.

* Τα πρώτα πλάνα από τη Σύνοδο Κορυφής


 

* «Σημειώσαμε πρόοδο σήμερα. Παραμένουν σημεία που θα πρέπει να καλυφθούν. Επαφίεται στους αρχηγούς πλέον. Η Ελλάδα θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να παραμείνει στην Ευρωζώνη αυτό είναι το διακύβευμα», δήλωσε κατά την άφιξή του την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης ο Γάλλος Επιτρόπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

* «Θέλουμε δεσμεύσεις και αξιοπιστες πράξεις, δηλ. νόμους που θα εγκριθούν πολύ σύντομα. Θέλω να δω αξιόπιστες προτάσεις, δεν θέλω προσωρινές δράσεις, πρέπει να υπάρχει σχέδιο σε κάθε περίπτωση», δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

* «Εχουμε δυνατότητες να πάμε καλά», εκτίμησε ο καγκελάριος της Αυστρίας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Βέρνερ Φάιμαν χαρακτήρισε «πολιτικά ανεύθυνο» να μιλάει κανείς για προσωρινή έξοδο από το ευρώ αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Γερμανίας και το σχέδιο του Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

* Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι δήλωσε την Κυριακή κατά την άφιξή του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών της ευρωζώνης ότι «οι Έλληνες ισχυροποίησαν τη βούλησή τους για μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο βοηθά στην επίτευξη συμφωνίας».

* Θα απαντησω μόνο σε μία ερώτηση. Η κατασταση παραμενει εξαιρετικά περίπλοκη και όλη έχουμε δεσμευτεί για μία συμφωνία τόσο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μία συμφωνία. Οι αποστάσεις έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Η Ιταλία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στους Ευρωπαίους πολίτες, συνέχισε ο Ματέο Ρέντσι.

* Χωρίς δηλώσεις προσήλθαν στη Σύνοδο Κορυφής ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

* Κάποια θέματα παραμένουν κι ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της ευρζώνης θα συζητήσουν επ’αυτών, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

* Στη σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα εμμένει ο Τζόζεφ Μουσκάτ, πρωθυπουργός της Μάλτας που έχει αποτελέσει «δορυφόρο» της Γερμανίας καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. « Η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί στην ευρωζώνη, αλλά όχι πάση θυσία», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Τζόζεφ Μουσκάτ.

* «Εάν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία στη διαπραγμάτευση για ένα πρόγραμμα με τον ESM, τότε το αποτέλεσμα θα είναι Grexit», ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

* Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών είχε ο Αλέξης Τσίπρας πριν προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον Αμερικανό υπουργό  οικονομικών ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να το θέλουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, αυτό δηλαδή που δήλωσε και φτάνοντας στο κτίριο της Κομισιόν όπου συνέρχεται η Σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι το θέλει», του είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

* Δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν από το σημερινό Eurogroup, αναφέρει το του Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ακόμα.

* Η Σλοβενία θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ήταν το μήνυμα που ο πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ έστειλε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

* «Πρέπει να φτάσουμε σήμερα σε συμπέρασμα», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Δεν γίνεται η απόφαση να αναβάλλεται. Δεν πρόκειται μόνο για μία συμφωνία αλλά για το αν θα συνεχίσει να υπάρχει η Ευρώπη όπως την ξέρουμε», είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

* Πρέπει να σας πω οτι θα προσπαθήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για λύση και η ελπίδα είναι αυτή ότι θα υπάρξει λύση, δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

*«Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία», διαμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

* Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, διαμήνυσε η καγκελάριος της Γερμανίας προσερχόμενη στη Συνόδο της Κορυφής.  Σήμερα θα πρέπει να ελέγξγουμε αν οι πορουποθέσεις είναι τέτοιες ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία, είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

* Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο των χωρών μελών της Ευρωζώνης: «Είμαι έτοιμος για έναν ακόμη συμβιβασμό. Μπορούμε να φτάσουμε ακόμη και απόψε το βράδυ σε μια συμφωνία, αρκεί να το θέλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

* Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου: «Από τη συζήτηση υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα εμπιστοσύνης. Ευελπιστώ απόψε να φτάσουμε σε κάτι σημαντικό».

* Ξεκίνησε η άφιξη των ηγετών της ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής.

Το Spiegel καλεί την Μέρκελ να αποτρέψει το Grexit με κάθε κόστος: Η λίστα της καταστροφής μίας εξόδου σε Ελλάδα κι ευρωζώνη

* Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Eurogroup – Συντάσσεται το κοινό ανακοινωθέν των ευρωπαίων αξιωματούχων.

Reuters: Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για μια συμφωνία με την Ελλάδα. Τι ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup. Τι προβλέπεται για πλεονάσματα, συνταξιοδοτικό, ιδιωτικοποιήσεις.

* Σύσκεψη Μέρκελ με Γιούνκερ, Τουσκ και Ραχόι για την Ελλάδα: Παράλληλα με τη συνεδρίαση του Eurogroup, η τετραμερής συνάντηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Die Welt: Αυτοί είναι οι φίλοι και οι εχθροί της Ελλάδας στο Eurogroup: Η γερμανική εφημερίδα αναλύει τις τάσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται στις Βρυξέλλες.

* Πιέρ Μοσκοβισί: «Είχαμε μια μακρά και δύσκολη συζήτηση. Σήμερα θα πρέπει να δούμε ποιοι θα είναι οι όροι ώστε να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Υπάρχει μία βάση να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Επιθυμώ στο τέλος της ημέρας να υπάρξει μια φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό που περιμένει ο κόσμος από εμάς είναι να υψώσουμε το ανάστημά μας, ώστε να εδραιωθεί καλύτερα η θέση χωρών, όπως η Ελλάδα, εντός της ευρωζώνης. Για εμάς το πιο σημαντικό είναι η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεσμευτεί για βραχυπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, τότε θα μπορούμε να έχουμε τη βάση για μια συμφωνία. Ο κόσμος περιμένει από εμάς και επιθυμεί να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα μέσα στο ευρώ και την ευρωζώνη. Αυτό που θέλουμε είναι μια βαθιά μεταρρυθμισμένη Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη».

* Προσήλθε στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δεν έκανε δηλώσεις.

* Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ (Βέλγος υπουργός Οικονομικών): «Θα πρέπει να είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη ως προς την Ελλάδα κι ότι η χώρα θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

* Χωρίς δηλώσεις προσήλθε στο Eurogroup o Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

* Πιερ Γκραμένια (Υπουργός Οικονομικών Λουξεμβούργου): «Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και υπάρχουν ήδη προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν μεσοπρόθεσμα και άμεσα. Γι’ αυτό και δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό. Πρέπει να δούμε μέχρι πιο σημείο μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα ως προς τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις».

* Πίτερ Καζιμίρ (Σλοβάκος Υπουργός Οικονομικών): «Είναι σχεδόν αδύνατον να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα σήμερα. Αυτό αποκλείεται. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τόσα πολλά βήματα που αυτή τη στιγμή δεν ξέρω πού θα οδηγήσουν. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρέπει από εδώ και στο εξής να ακούν προσεκτικά τι λέμε».

* Στη συνεδρίαση του Eurogroup και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Δεν προχώρησε σε δηλώσεις.

* Χωρίς να κάνει δηλώσεις, προσήλθε στο Eurogroup η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρίστιν Λαγκάρντ.

* Πιερ Κάρλο Πάντοαν (Υπουργός Οικονομικών Ιταλίας): «Προσπαθούμε να υπερκεράσουμε τα εμπόδια, ώστε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να αποκατασταθεί ένα βασικό ζήτημα που αφορά την αξιοπιστία της. Έχουμε χάσει πολύ χρόνο μέχρι τώρα, δεν υπάρχει άλλος χρόνος πλέον».

Ζισκάρ Ντ’ Εστέν: Ακόμη και με συμφωνία, η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στο ευρώ. «Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανεργία: για τη δημιουργία θέσεων εργασίας χρειάζεται ανταγωνιστικότητα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με το ευρώ, το οποίο αποτελεί ένα πάρα πολύ ισχυρό νόμισμα για τη χώρα», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του προς την Καθημερινή της Κυριακής ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

* Έφτασε στο κτήριο όπου συνεδριάζει το Eurogroup ο επικεφαλής της «Ευρωομάδας» Γερούν Ντάισελμπλουμ, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

* Μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε την ακύρωση της Σύνοδου Κορυφής των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. που ήταν προγραμματισμένη για τις 19:00 το απόγευμα σήμερα, ενώ κανονικά στις 17:00 ώρα Ελλάδος θα γίνει η Σύνοδος των χωρών που μετέχουν στην ευρωζώνη

* Χάρης Γεωργιάδης (Υπουργός Οικονομικών Κύπρου): «Οι τελευταίοι έξι μήνες χαρακτηρίστηκαν από εξαιρετικά επίπονες διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Για εμένα προσωπικά έχει βγει από το προσκήνιο και από το τραπέζι το ενδεχόμενο ενός Grexit».

* Βάλντις Ντομπρόβσκις (Αντιπρόεδρος Κομισιόν): «Νομίζω πως δεν είναι εύκολο η Κομισιόν να πάρει έγκριση, ώστε να υπάρξει Σύνοδος Κορυφής». 

* Αλεξάντερ Στουμπ (Υπουργός Οικονομικών Φινλανδίας): «Προσπαθούμε να βρούμε μια εποικοδομητική λύση εδώ στο Eurogroup. Ωστόσο, εκτιμούμε πως τα μέτρα που έχει θέσει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά δεν είναι αρκετά. Τρία σημεία παραμένουν ψηλά στη συζήτηση: η σταθερότητα ευρωζωνης, η βιωσιμότητα του χρέους και το ζήτημα της χρηματοδότησης. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα πάμε σήμερα σε μια Σύνοδο Κορυφής των 28».

* Σέλινγκ (Υπουργός Οικονομικών Αυστρίας): «Είναι δύσκολες μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις».

* Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι εταίροι επιμένουν και θέτουν εκ νέου ζήτημα αξιοπιιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις.

* Τέρενς Κουίκ: Δεν έχει φτάσει ακόμη πρόσκληση στον πρωθυπουργό για Σύνοδο Κορυφής: Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ  δήλωσε ότι έως τις 09:00, απ’ όσο γνώριζε, δεν είχε φτάσει πρόσκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες.

Σε 48ωρη επιφυλακή ο Λευκός Οίκος για το ελληνικό ζήτημα: Σε πλήρη κινητικότητα βρίσκεται εδώ και αρκετές ώρες η Ουάσιγκτον, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος έχει ενεργοποιήσει μία ομάδα διαχείρισης κρίσης, η οποία στελεχώνεται από άτομα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και από στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα.

Παπαδημούλης στο Twitter: Ο Σόιμπλε και οι φίλοι του θέλουν ταπείνωση της χώρας. Με ανάρτηση που έκανε το πρωί της Κυριακής στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επέκρινε τη στάση του Βερολίνου και ιδίως του Γερμανού υπουργού Οικονομικών απέναντι στην Ελλάδα.

Καβγάς Σόιμπλε με Ντράγκι για το ελληνικό ζήτημα: Μια φράση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ήταν αρκετή για να «ανάψουν» τα αίματα στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το σχέδιο – τελεσίγραφο του Σόιμπλε: Ή Grexit ή υποθηκεύετε περιουσία: Στη δημοσιότητα έδωσε ο ανταποκριτής του Spiegel, Mathieu von Rohr, το σχέδιο Σόιμπλε που κυκλοφόρησε «στους διαδρόμους» του σημερινού Eurogroup για την Ελλάδα και προβλέπει είτε πενταετή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είτε τριετές πακέτο έναντι ενεχύρου κρατικής περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ.