Άλλη μια σπέκουλα, αυτή τη φορά από την γερμανικής εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, καταγγέλλει η ελληνική κυβέρνηση. Στο παρά πέντε των κομβικών συνομιλιών της Δευτέρας σε επίπεδο κορυφής για το ελληνικό ζήτημα η FAZ κυκλοφορεί με δημοσίευμα που αναφέρει ότι συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι ίσως δεν πληρωθούν τον Ιούνιο. Στελέχη της κυβέρνησης από τον υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα αλλά ακόμη και ο διοικητής του ΙΚΑ έσπευσαν να διαψεύσουν αλλά και να καταγγείλουν το δημοσίευμα.  

Ads

«Οι Έλληνες συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι οι μισθοί τους για τον Ιούνιο δεν θα καταβληθούν πλήρως» γράφει η FAZ. Η εφημερίδα επικαλείται έκθεση με εσωτερικούς υπολογισμούς των δανειστών σύμφωνα με τους οποίους από την Αθήνα λείπουν από 2 έως 3,6 δισ. ευρώ τη στιγμή που τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει. «Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καταβάλει και τη δόση των 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ αν δεν μειώσει τους μισθούς και τις συντάξεις» υποστηρίζει η εφημερίδα. 

Το δημοσίευμα διέψευσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας υποστηρίζοντας ότι «οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά και οι άλλες υποχρεώσεις του κράτους στο τέλος Ιουνίου, θα καταβληθούν κανονικά». Σε ό,τι αφορά την πληρωμή του ΔΝΤ επισήμανε ότι «είναι και θέμα πολιτικής απόφασης».

Και ο διοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Θεωνάς, διέψευσε το γερμανικό δημοσίευμα. «Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο», είπε και πρόσθεσε: «οι συντάξεις είναι εξασφαλισμένες ότι θα πληρωθούν την ημέρα που πρέπει να πληρωθούν». 

«Για βρόμικη προπαγάνδα, εκβιαστική προπαγάνδα σε βάρος της χώρας μας, εκφοβιστική προπαγάνδα σε βάρος του λαού μας λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής» που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης. 

Ads

«Μάλιστα για να αποφύγουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο κάποιοι να επικαλούνται τεχνικά προβλήματα στο διατραπεζικό σύστημα, στις τράπεζες θα μπουν και πριν από την ώρα τους αυτά τα χρήματα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «από τη σύσκεψη που κάναμε την Παρασκευή προέκυψε ότι δεν αντιμετωπίζουμε κανένα ταμειακό πρόβλημα για να χορηγούμε τις συντάξεις, ούτε αυτόν τον μήνα, ούτε τον επόμενο, ούτε τους επόμενους μήνες του χρόνου, ούτε για τα επόμενα χρόνια».