«Κοιτάμε στα μάτια την ιστορία μας», ανέφερε, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, λίγες ώρες μετά την ιστορική απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Ads

«Είναι η καλύτερη στιγμή για μια ρεαλιστική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, σε διακρατικό, διακοινοβουλευτικό και νομικό επίπεδο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής και εξέφρασε τη θέση ότι σήμερα είναι πιο ώριμες οι συνθήκες – στο εσωτερικό της χώρας, στο εσωτερικό της Γερμανίας, σε ευρωπαϊκή κλίμακα – καθώς η Ευρώπη παρακολουθεί την άνοδο των ακροδεξιών, φιλοφασιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, συνεπώς κατανοεί ότι πρέπει πλέον να αρθεί το πέπλο της λήθης που έδωσε έδαφος στην ακροδεξιά.

Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι την περασμένη Τετάρτη ήταν μεγάλο το ενδιαφέρον από αρκετές πρεσβείες για τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, διότι πολλές χώρες κατανοούν ότι πρέπει να ανοίξει το θέμα, να υπάρξουν απαντήσεις και αποκατάσταση.

Στην περίπτωση που δεν βρει έδαφος μια διακρατική συνεννόηση με τη Γερμανία, είπε ο κ. Βούτσης, θα προχωρήσει η παρέμβαση για τη διεθνοποίηση του θέματος, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα κοινοβούλια και θα προετοιμαστούν επίσης νομικές παρεμβάσεις.

Ads

Πέραν των ενεργειών της Βουλής και της κυβέρνησης για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στα θύματα που έχουν προσφύγει δικαστικά και διεκδικούν γερμανικές αποζημιώσεις. Επισήμανε ότι χρειάζεται η υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης για ενέργειες, προκειμένου να λάβουν χρήματα τα θύματα που έχουν προσφύγει δικαστικά, κι αυτό, όπως είπε, είναι ένα ζήτημα που έθεσε ευθέως για πρώτη φορά ο ίδιος «ο πρωθυπουργός, ως μια δυνατότητα μελλοντική».