«Τυχόν νέα έξοδος στις αγορές δε σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα ή πως δεν χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή», δήλωσε την Τετάρτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μετά το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters περί νέας έκδοσης ομολόγου πιθανώς και τον Αύγουστο,

Ads

Δεν πρόκειται να βγούμε «σπασμωδικά» στις αγορές μόνο «για να πούμε ότι βγήκαμε» ή «για να πούμε πως δεν χρειαζόμαστε άλλη προσαρμογή», ανέφερε η Σ. Βούλτεψη μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε, η πρόσβαση στις αγορές πρέπει να διαχωριστεί από την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, και να μη δημιουργείται «η αίσθηση στον κόσμο ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε αυτά που έπρεπε να είχαμε κάνει εδώ και 20 χρόνια».

Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως αν η Ελλάδα δεν τηρούσε τα συμφωνηθέντα και ερχόταν σε σύγκρουση με του εταίρους της τότε «δεν θα μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές».

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα οι Βρυξέλλες διεμήνυσαν ότι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων συνιστά προϋπόθεση για την αποδέσμευση των δύο ευρωπαϊκών δόσεων, συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ads

Σήμερα, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αναμένεται να παρουσιάσει τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, στο Eurogroup, επιχειρώντας να πείσει ότι η Ελλάδα θα ικανοποιήσει εγκαίρως τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση του Ιουνίου, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ το βράδυ της Τρίτης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «μετά τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, αν και ο χρόνος έναρξης της διαπραγμάτευσης και η διάρκεια της είναι μία πολύπλοκη συνάρτηση επιμέρους παραγόντων, ενώ επίκειται και η επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα».