Σε εξέλιξη βρίσκεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) -με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος- που θα ολοκληρωθεί μετά από τρεις συνεδριάσεις αύριο τα μεσάνυχτα με ψηφοφορία. Η εισηγήτρια της ΝΔ ανέφερε ότι αντιμετωπίζονται από κοινού με το ΠΑΣΟΚ οι αδικίες στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Σκληρή η κριτική από την αντιπολίτευση. «Η κυβέρνηση εισάγει έναν εξαιρετικά άδικο και αναποτελεσματικό φόρο», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. Την Παρασκευή οργανώνεται παναγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος την ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου. 

Ads

Αν υπερψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, ουσιαστικά θεσπίζονται νέοι φόροι με στόχο την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ.

Η εισήγητρια της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί αντικείμενο δουλειάς από κοινού των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που όπως είπε, εργάστηκαν όλοι μαζί αντιμετωπίζοντας και αντικαθιστώντας τις αδικίες.

«Χαράτσι» χαρακτήρισε το νέο φόρο ακινήτων ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής. Όπως τόνισε, «εξακολουθεί να είναι ένας φόρος κατοχής αφού είναι στην ίδια λογικής με το χαράτσι». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε επίσης την κυβέρνησης ότι εμπαίζει τις αδύνατες κοινωνικές ομάδες καθώς«ελάχιστες είναι αυτές που εξαιρούνται με τα κριτήρια που θέτετε».

Ads

«Μπορεί να μην είναι ιδανικό αλλά δεν έχει σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων», υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. Ωστόσο, εκτίμησε  ότι «η συνολική φορολογική επιβάρυνση στη χώρα μας είναι πολύ μικρότερη ή σχετικά μικρότερη από το μέσο όρο της Ευρώπης».

Οι ΑΝ.ΕΛ αναμένεται να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχέδιο, όπως προανήγγειλε ο Νότης Μαριάς, που έκανε λόγο για ένα φορομπηχτικό νομοσχέδιο. «Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) είναι η ένδεια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί εμπαιγμό και ντροπή ενώ επέκρινε τους όρους που προβλέπονται για την εξαίρεση ορισμένων ευπαθών ομάδων από τον φόρο.

Τέλος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από το ΚΚΕ, έκανε λόγο για έναν ακόμη αντιλαϊκό νόμο που παίρνει από τους πολλούς για να δώσει στους λίγους. Υποστήριξε επίσης ότι το νομοσχέδιο «χαϊδεύει» ή και εξαιρεί τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

ΣΥΡΙΖΑ: Εξαιρετικά άδικος και αναποτελεσματικός φόρος

«Η κυβέρνηση εισάγει έναν εξαιρετικά άδικο και αναποτελεσματικό φόρο», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει ως εξής:

«1. Παγιώνει την υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, αφού οι φόροι που θα εισπράττονται εφεξής από τα ακίνητα θα είναι 6,5 φορές μεγαλύτεροι από τα προ κρίσης επίπεδα.
2. Δεν προβλέπει αφορολόγητο και δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία και τη μικρή ιδιοκτησία. Ο βασικός φόρος του ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται από το πρώτο τ.μ. ανά ακίνητο, σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα και μη ακίνητα, σε οικόπεδα και αγροτεμάχια. 
3. Η φορολογία στηρίζεται στις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες (τιμές ζώνης ΣΑΟ κλπ. 
4. Δεν προστατεύει αυτούς που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν. 
5. Φοροελαφρύνει όμως σκανδαλωδώς, σε σχέση με το τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία. Τα νομικά πρόσωπα και οι οff-shore εταιρίες με πολύ μεγάλη περιουσία θα πληρώνουν λιγότερο συμπληρωματικό φόρο σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα. Αντίθετα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν νέες επιβαρύνσεις. 
6. Επιβαρύνει σημαντικά τις μονοκατοικίες, αφού πέρα από το κτήριο, θα επιβάλλεται επιπλέον φόρος και στο οικόπεδο ή στο αγροτεμάχιο που βρίσκεται το ακίνητο. Οι επιβαρύνσεις, ιδιαίτερα στα χωριά θα είναι δυσβάστακτες, αφού οι μονοκατοικίες είναι ο κανόνας.
7. Απαλλάσσει από το φόρο όλα τα ακίνητα για τα οποία έχει κυρωθεί με νόμο σύμβαση παραχώρησης εκ μέρους του Δημοσίου. Έτσι αποδεικνύει την έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας για το συμφέρον του δημοσίου.
8. Οι επενδυτές που θα εκμεταλλευτούν τα ακίνητα που θα αγοράσουν από το Δημόσιο, όπως ο Αστέρας της Βουλιαγμένης που η πώλησή του ολοκληρώθηκε, θα έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση στον κύριο φόρο, ενώ θα απαλλάσσονται εντελώς από τον συμπληρωματικό φόρο. 
9. Ο νέος φόρος ακινήτων θα συσσωρεύσει νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ήδη υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, θα βεβαιωθούν 3,24 δις για να εισπραχτούν 2,65 δις περίπου. 

Στον αντίποδα του ΕΝΦΙΑ, η πρόταση του Σύριζα σχετικά με τη φορολόγηση της περιουσίας που έχει κατατεθεί εδώ και αρκετούς μήνες στην ελληνική κοινωνία για διαβούλευση, περιλαμβάνει καταγραφή σε περιουσιολόγιο και με σύγχρονες πραγματικές αξίες του συνόλου της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών, προβλέπει υψηλό αφορολόγητο όριο, έντονη προοδευτικότητα της κλίμακας και φορολόγηση στο σύνολο της περιουσίας και όχι ανά ακίνητο. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι τα φτωχότερα και μεσαία κλιμάκια θα απαλλαγούν εντελώς ή θα επιβαρυνθούν λίγο, ενώ τα ανώτερα κλιμάκια θα φορολογηθούν περισσότερο, δηλαδή θα ισχύσει η αρχή της φορολογικής δικαιοσύνης: «Ο καθένας σύμφωνα με τη φοροδοτική του ικανότητα»!»

Παναγροτικό συλλαλητήριο

Στο μεταξύ, αγρότες από τους νομούς Ηρακλείου και Χανίων φεύγουν το πρωί της Πέμπτης με καράβια από την Κρήτη με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1.000 αγρότες από την Κρήτη θα φθάσουν στην Αθήνα, όπου θα συναντηθούν με αγρότες από την Ηπειρο και άλλες περιοχές. Την Παρασκευή, στις 12:00, προγραμματίζεται πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην πλ.Συντάγματος, την ώρα που στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ.