Η συσπείρωση των προοδευτικών, δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων είναι το πραγματικό διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, για τον υποψήφιο με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Οδυσσέα Βουδούρη, καθώς μόνο έτσι μπορεί να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική. Μιλώντας στο tvxs.gr και σχολιάζοντας την κριτική που δέχτηκε ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή του, είπε πως «η πολιτική του σταδιοδρομία έχει δείξει ποιος είναι», ενώ δεν θα μπορούσε «να επέμβει στα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου». Από την άλλη πλευρά, επειδή σηματοδοτεί το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένει ότι θα δεχτεί επιθέσεις από το «μνημονιακό κατεστημένο». Του Νίκου Μίχου

Ads

 
Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να σας στηρίξει στις περιφερειακές εκλογές στην Πελοπόννησο επέφερε αντιδράσεις. Τις περιμένατε; Πως τις σχολιάζετε;
 
Δεν περίμενα αυτή την ένταση των αντιδράσεων αλλά τις καταλαβαίνω απολύτως. Καταλαβαίνω ότι η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά σε μια ευρύτερη συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων ενοχλεί το μνημονιακό κατεστημένο. Το κατεστημένο θα επιλέξει να χτυπήσει το πρόσωπο που εκφράζει αυτό το άνοιγμα – στην περίπτωσή μας, εμένα.
 
Σε συνέντευξή σας είπατε ότι «δεν έχετε κανένα λόγο να μπείτε σε διαδικασία μετάνοιας για τις επιλογές σας». Τι εννοείτε; 
 
Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι όταν ανακαλύπτεις ένα έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η δημοσιονομική προσαρμογή χρειάζεται. Το υποστήριζα τότε, το υποστηρίζω και τώρα. Δηλαδή, θεωρούσα ότι έπρεπε να υπάρξει κάποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία βέβαια δεν έγινε. Υπενθυμίζω ότι εγώ έχω διαγραφεί δυο φορές, ακριβώς γιατί δεν υπέκυψα σε μνημονιακούς εκβιασμούς. Αυτοί που θέλουν τώρα να με παρουσιάσουν ως μνημονιακό δεν θέλουν να δουν ποια είναι η πορεία μου.
 
Πως φτάσατε στην επιλογή να θέσετε υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου;
 
Ήταν μια πρόταση που μας έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Την συζητήσαμε στην δική μας κίνηση, την Κοινωνία Πρώτα, είδαμε ότι οι απόψεις συνάδουν απόλυτα για την αναγκαιότητα της συμμαχίας των προοδευτικών, δημοκρατικών, αριστερών δυνάμεων, και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε.
 
Εάν από την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέφρασε τις αντιδράσεις για εσάς, δεν σας στηρίξουν στην Πελοπόννησο, πως θα κινηθείτε;
 
Αυτό το ερώτημα πρέπει να τεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δικό τους θέμα. Εγώ δεν μπορώ να επέμβω στα εσωκομματικά τους. Εγώ πορεύομαι με την πρόταση που μου έγινε.
 
Ποιά είναι τα επόμενα βήματά σας;
 
Πρώτα από όλα πρέπει να καταρτισθεί ένα ψηφοδέλτιο, που θα αντιπροσωπεύει την συμμαχία αυτή όπως την περιέγραψα. Η Πελοπόννησος είναι μια δύσκολη περιοχή. Μια συντηρητική περιοχή, όπου πρέπει να συσπειρώσουμε δυνάμεις που βρίσκονται από την ριζοσπαστική αριστερά μέχρι το αντιμνημονιακό κέντρο. Αυτή είναι η δική μου άποψη. Αναμένεται, μάλιστα να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να στελεχωθεί το ψηφοδέλτιο. Θα είναι ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Το νόημα μιας υποψηφιότητας κάποιου που δεν είναι κομματικό στέλεχος, σηματοδοτεί ένα άνοιγμα, αλλιώς δεν έχει νόημα. Αυτό το άνοιγμα δεν πρέπει να μένει μόνο στον επικεφαλής του ψηφοδελτίου.
 
Ποιό είναι το διακύβευμα των εκλογών;
 
Δημιουργούνται και θα δημιουργηθούν διάφορα θέματα από διάφορες πλευρές για να χαθεί το πραγματικό διακύβευμα. Αυτό είναι ότι, για να ανατραπεί η πολιτική του μνημονίου και η φιλελεύθερη πολιτική, πρέπει να δημιουργηθεί μια συσπείρωση όλων των προοδευτικών, δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε και αυτό είναι που ενοχλεί κυρίως τις μνημονιακές και φιλελεύθερες δυνάμεις. Όλα τα άλλα είναι οι περιπέτειες της διαδρομής.