Στη χθεσινή συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για συνεκμετάλλευση «των πλούτων του Αιγαίου», τονίζοντας πως έλαβε «θετική απάντηση» από την ελληνική πλευρά.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Cumhuriyet, μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής, δήλωσε σε δημοσιογράφους, ότι περιμένει την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για τη συνάντηση αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ότι αυτό το θέμα το συζήτησε στη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ακόμη, πρόσθεσε:

«Αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία των ανθρώπων των δύο χωρών και το μοίρασμα των ομορφιών και των πλούτων του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, ψάρεμα και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της χρήσης αυτών μαζί, το είπαμε αυτό. Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας με αυτή την έννοια. Περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί, θετικοί, αυτή είναι η προσέγγισή μας»

Υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη και η τρίτη από τις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών έγιναν στην Αθήνα, η δεύτερη στην Τουρκία, ο Ακάρ σημείωσε ότι είναι η σειρά της Τουρκίας τώρα για την τέταρτη συνάντηση.

Ads

Διαψεύδει τον Ακάρ η ελληνική πλευρά

Μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, η ελληνική πλευρά, μέσω διαρροών από το περιβάλλον του υπουργού Άμυνας, διαψεύδει πως κατά τη συνάντηση υπήρξαν συζητήσεις για το Αιγαίο. «Δεν έγινε τέτοια κουβέντα», υποστηρίζουν, αναφέροντας πως οι δύο υπουργοί μίλησαν μόνο για Μέσα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να πέσουν οι τόνοι. Αυτά τα θέματα, δεν συζητούνται από υπουργούς Άμυνας, λένε, αλλά από υψηλότερα κλιμάκια (υπουργοί Εξωτερικών, πρωθυπουργοί).

Το μόνο που αναφέρθηκε, στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης των δύο ανδρών, ήταν η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει των κανόνων διεθνούς δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας.