Μέτωπο υπεράσπισης του περιβάλλοντος φαίνεται να διαμορφώνεται στη Μαγνησία. Μετά τους Σταγιάτες που ανέλαβαν την τύχη του χωριού τους για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό τους, οι Ενεργοί Πολίτες του Βόλου ξεκινούν αύριο Πέμπτη κινητοποιήσεις, ενάντια στην απόφαση του δήμου να δώσει θετική γνωμοδότηση στη μελέτη για τη δημιουργία Εργοστασιακής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων για την παραγωγή RDF/SRF για να τα  πουλάει στην ΑΓΕΤ για καύση. Την μελέτη υπερψήφισε μόνο η παράταξη Μπέου, σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ads

«Ο Αχιλλέας Μπέος καθιερώνει τον Βόλο, σαν μια χωματερή και αποτεφρωτήρα την ώρα που οι μελέτες θνησιμότητας και νοσηρότητας στην περιοχή, έχουν δείξει ότι έχουμε υπερβολικά μεγάλα ποσοστά σε διάφορα είδη καρκίνων και εγκεφαλικά καρδιακά επεισόδια. Κι όλα αυτά για να είναι ο  Βολιώτης υπηρέτης της ΑΓΕΤ δηλαδή της Γαλλοελβετικής Lafarge» λέει στο tvxs.gr ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών του Βόλου. 

Οι κάτοικοι του Βόλου, έχουν διαδηλώσει αρκετές φορές από το 2015 ενάντια στην καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ, δημοσιεύοντας σχετικά βίντεο με τον καπνό να καλύπτει την πόλη τους. Έχουν επίσης δημοσιεύσει μελέτες που δείχνουν την επικινδυνότητα της κατάστασης αλλά και αποδείξεις για τον ελλιπή έλεγχο από την πλευρά της περιφέρειας. Δέχονται  δε αυτές τις μέρες, ευθείες επιθέσεις από τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος απαντά υβριστικά στις πρωτοβουλίες τους και αρνείται τον διάλογο όπως λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Οι πολίτες υποστηρίζουν πως το ίδιο το εργοστάσιο αποκλείει την ανακύκλωση και επιβαρύνει την υγεία και την τσέπη των πολιτών. «Αντί ο δήμος να ακολουθήσει το νόμο να κάνει διαλογή στην πηγή, να εκπαιδεύει πολίτες, πάει κατευθείαν στην καύση σκουπιδιών, στάδιο που ακολουθείτε εφόσον έχουν εξαντληθεί πρώτα οι δυνατότητες για ανακύκλωση» λέει ο Μ. Βαξεβανόπουλος. Εξηγεί παράλληλα, τη μεταστροφή της θέσης  του δημάρχου

Ads

«Η δημοτική αρχή φέρεται υποκριτικά. Το 2018 υπό την πίεση 800 πολιτών, πήρε απόφαση ότι είναι κατά της καύσης. Τώρα όμως θέλει να κάνει δημοτική επιχείρηση εντός του ΧΥΤΑ του Βόλου που θα κάνει μπάλα τα σκουπίδια και θα τα πουλάει στην ΑΓΕΤ για καύση. Η επένδυση είναι ύψους 42 εκ. Αυτό είναι το κόστος της μονάδας. Η μονάδα θα φτιάχνει υλικό για καύση μόνο για τις τσιμεντοβιομηχανίες. Που βρήκαν τα χρήματα;  Η ΑΓΕΤ-LAFARGE κερδίζει τσάμπα καύσιμο και ο εργολάβος κέρδη επί της κατασκευής και της λειτουργίας» λέει ο Μ. Βαξεβανόπουλος ο οποίος προσθέτει πως: «Αν κλείσει η ΑΓΕΤ κάποια στιγμή θα ξαναθάβονται τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ. Έχει επίσης και υψηλό κόστος λειτουργίας από ότι μάθαμε, 2.8 εκατομμύρια το χρόνο».

Ο δήμαρχος επιμένει ωστόσο, πως η μελέτη είναι πλήρως συμμορφωμένη με τους όρους που θέτει η ΕΕ και πως το εργοστάσιο, θα βοηθήσει την πόλη του Βόλου να ακολουθήσει τις μεθόδους που ακολουθούν εδώ και χρόνια, προηγμένες πόλεις της Ευρώπης. 

image

Πρόεδρος ΤΕΕ: Καταστροφικό για την περιοχή το εργοστάσιο

Ο Μ. Βαξεβανόπουλος θυμίζει ότι την  ώρα που ο Αχ. Μπέος λέει ότι αντιδρούν 40 γραφικοί, την ίδια θέση με αυτή των Ενεργών Πολιτών, έχει πάρει η πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΤΕΕ) στο Τοπικό Τμήμα Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, η οποία χαρακτήρισε καταστροφικό για την περιοχή το εργοστάσιο. 

Το ΤΕΕ ήταν ο φορέας που κοινοποίησε το πρόβλημα με την κατασκευή της μονάδας παραγωγής srf, που στο δημοτικό συμβούλιο δεν είχε εξεταστεί σοβαρά και ο ισχυρισμός του δημάρχου ήταν ότι ήταν μονάδα ανακύκλωσης. «Ζητήσαμε και πήραμε την προμελέτη που είχαν καταθέσει και διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για μονάδα παραγωγής εναλλακτικού καυσίμου (srf) που μάλιστα θα αφήνει ένα τεράστιο υπόλειμμα, γιατί βάζει τα σκουπίδια σύμμικτα (όπως παραλαμβάνονται από τους κάδους) και στη μελέτη να αναγράφεται ότι αυτό το υπόλειμμα θα επιστρέφει στον ΧΥΤΑ και θα θάβεται», ανέφερε.

Η ίδια πρόσθεσε ότι το τονάζ των 50.000 τόνων, προφανώς δεν είναι αρκετό για να δώσει οικονομική βιωσιμότητα στη μονάδα, καθώς θα παράγει 15.000 τ. προϊόν, που είναι …τίποτα.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ, είπε ότι ο Δήμος Βόλου δεν έχει κάνει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της ανακύκλωσης, καθώς δεν έχει ορίσει και δεν χρηματοδότησε πράσινα σημεία διαλογής στην πηγή. Στο τεχνικό πρόγραμμα δεν έχει καμία δαπάνη, με συνέπεια να καταργεί κάθε δυνατότητα ανακύκλωσης μέσα στην πόλη, γιατί αυτή η μέθοδος, μας δίνει ουσιαστικά τη μείωση των απορριμμάτων και μας οδηγεί στη μείωση του υπολείμματος που καταλήγει στον ΧΥΤΑ.

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου: Θα γίνουμε χωματερή των υπόλοιπων περιοχών

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμιος Τσάμης, είχε τονίσει στο παρελθόν πως σε άλλες παρόμοιες δομές στην Ευρώπη γίνεται πρώτα πλήρης ανακύκλωση και ό,τι περισσεύει μετατρέπεται σε RDF/SRF. «Aυτό το υλικό σε μας πάνε να το φτιάξουν χωρίς καν ανακύκλωση. Εδώ η λογική είναι ότι όσο περισσότερο υλικό έχω τόσο περισσότερο θα παραχθεί και είναι εμπορικοί οι λόγοι» σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι άλλες περιοχές όπως Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα προκρίνουν πρώτα την ανακύκλωση και ό,τι περισσεύει θα καταλήγει στον Βόλο. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι δεν θα χρησιμοποιείται όλο το υλικό και ένα 30% θα θάβεται. «Άρα θα γίνουμε και χωματερή των υπόλοιπων περιοχών».  

Σωκράτης Φάμελλος: Εμείς είπαμε: Αυστηρή ανακύκλωση και δημόσιος έλεγχος. Αυτοί τώρα τι κάνουν; Τα ιδιωτικοποιούν όλα

Ο Μ. Βαξεβανόπουλος, ισχυρίζεται ότι οι πολίτες του Βόλου δεν εισακούστηκαν ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Ο κος Φάμελλος, ενώ ως μέλος επιτροπής πολιτών στη Θεσσαλονίκη ήταν ενάντια στην καύση, όταν έγινε υπουργός, άλλαξε γνώμη». 

Μιλώντας στο tvxs.gr ο πρώην υπ. Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος λέει ότι ο εθνικός σχεδιασμός του 2015 δεν προβλέπει την καύση μεικτών απορριμμάτων. Προβλέπει ανακύκλωση του 50% και για το υπόλοιπο, την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας που προβλέπονται στην στρατηγική της κυκλικής οικονομίας, συμβατών με την οδηγία της ΕΕ. «Επειδή η αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων για τσιμεντάδικα είναι αναπόφευκτη λόγω της Ευρώπης και λόγω διακοπής ταφής, προσπαθήσαμε να τις κάνουμε σύγχρονες τις μονάδες με ανακύκλωση» εξηγεί και προσθέτει: 

«Προβλέπονται με δικούς μας νόμους, μονάδες κυκλικής οικονομίας που κατασκευάζονται ήδη στην Αλεξανδρούπολη στη Θήβα Γιάννενα, οι οποίες παράγουν περαιτέρω ανακυκλώσιμα εδαφοβελτιωτικό και δευτερογενή καύσιμα. Για να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνει προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, βάλαμε κανόνες για εξάντληση των δημόσιων μονάδων. Αυτό που γίνεται στα Τρίκαλα είναι δημόσιες μονάδες, με βάση τη δική μας πολιτική. Το 2019 μάλιστα, επικαιροποιήσαμε με πιο αυστηρούς όρους τη συμφωνία με την τσιμεντοβιομηχανία, έτσι ώστε να μην έχουν τα δευτερογενή καύσιμα επικίνδυνους ρυπαντές και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην τοπική κοινωνία και πρώτη ύλη. Υποχρεώσαμε μάλιστα την ΑΓΕΤ,  οι μετρήσεις στις καμινάδες να είναι on line και να τις βλέπει η κοινωνία. Τώρα θα γίνονται ανοιχτές μετρήσεις;». 

Σε σχέση με την υπόθεση του Βόλου ο Σ. Φάμελλος επισημαίνει ότι: «Ο κος Μπέος ήθελε κάποια στιγμή να καίει το 100% των απορριμμάτων. Το υπ. Περιβάλλοντος επί δικής μου θητείας,  είχε στείλει αρνητική γνωμοδότηση. Τα τσιμεντάδικα σήμερα καίνε πετρελαϊκό άνθρακα, ό,τι χειρότερο. Είναι υποχρεωμένοι να πάψουν να το κάνουν. Εμείς είπαμε: Αυστηρή ανακύκλωση και δημόσιος έλεγχος. Αυτοί τώρα τι κάνουν; Τα ιδιωτικοποιούν όλα».

Ο Σ. Φάμελλος υπογραμμίζει, ότι η Μονάδα είναι υποχρεωμένη από τον νόμο να δίνει λιγότερο από το 50% (το πολύ 25%) στην ΑΓΕΤ για δευτερογενές καύσιμο. «Βάλαμε κόφτη για να μην κάνουν μεγάλα εργοστάσια. Θα πρέπει επίσης να γίνεται ενδελεχής ποιοτικός έλεγχος και κυρίως να ακολουθείται ο νόμος για την ανακύκλωση. Ο δήμαρχος σήμερα δεν μας λέει τίποτα για το πρώτο μισό, το 50% που πρέπει να ανακυκλώνει. Δεν λέει επίσης αν θα είναι ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα). Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είναι με κλειστό συμβόλαιο με ιδιώτη για 20 χρόνια για παράδειγμα; Και τέλος, το εργοστάσιο θα εξυπηρετεί την κυκλική οικονομία ή μόνο τα συμφέροντα της τσιμεντοβιομηχανίας;».

ΚΚΕ: Δεν είναι περιβαλλοντικό έργο αλλά μεγάλη μπίζνα

Ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Κώστας Στεργίου, είπε ότι οι συγκεντρωμένοι έξω από το Δημαρχείο την ημέρα της ψήφισης της Μελέτης, εκφράζουν την καθολική αντίδραση του λαού του Βόλου που εκφράστηκε από τα μεγάλα συλλαλητήρια και από το σύνολο των μαζικών φορέων της πόλης του Βόλου με βασικά αιτήματα όχι στην καύση RDF από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, όχι στη δημιουργία παραγωγής SRF από το δήμο Βόλου.

«Ο δήμος προχωρά σήμερα στην υιοθέτηση της Μελέτης. Είναι μία κατάφωρη απόφαση που θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα φέρει βαριά την ευθύνη απέναντι στο λαό του Βόλου για την καρκινογόνα ατμόσφαιρα που θα δημιουργείται πάνω από το πολεοδομικό συγκρότημα. Δεν είναι περιβαλλοντικό έργο, αλλά μία μεγάλη μπίζνα γιατί αν πραγματικά νοιάζονταν για το περιβάλλον θα προωθούσαν τη συνολική ανακύκλωση των απορριμμάτων από την πηγή μέχρι και την τελική της μορφή».