Στη έκρηξη των τιμών ακινήτων στην Ελλάδα, που αυξάνονται ταχύτερα από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αναφέρεται το Bloomberg, σημειώνοντας η ελληνική πρωτεύουσα έχει γίνει μία από τις πιο περιζήτητες αγορές κατοικιών της Ευρώπης.

Ads

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα -όπου πλέον διαμερίσματα σε κάποια άλλοτε βιομηχανική περιοχή έχουν φτάσει να κοστίζουν όσο διαμερίσματα των πλουσιότερων ευρωπαϊκών πόλεων- αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο, ποσοστό τριπλάσιο από τη Στοκχόλμη. Την ίδια ώρα οι τιμές παρουσίασαν μείωση σε μεγάλες πόλεις, όπως το Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η αύξηση αυτή, οφείλεται εν μέρει στις μακρές και αργές επιπτώσεις της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια έχουν παγιδευτεί σε νομικά μπερδέματα, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές στην Αθήνα πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

«Ενώ το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος έπληξε την αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη, η έλλειψη στέγης κερδίζει το πάνω χέρι σε πολλές πόλεις, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο κατέγραψαν ετήσια πτώση στα τελευταία μηνιαία μεγέθη τους, αλλά ο κύριος όγκος των αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg City Tracker σημειώνει άνοδο, με το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη να καταγράφουν αυξήσεις άνω του 3%» αναφέρεται ακόμα στο δημοσίευμα.

Ads

 

Πηγή: Bloomberg

Σημειώνεται ότι για να καταγράψει τις τελευταίες τάσεις της αγοράς κατοικίας στις ευρωπαϊκές πόλεις, το Bloomberg συγκεντρώνει στοιχεία από μια σειρά παρόχων. Οι τιμές για την Αθήνα προέρχονται από έναν δείκτη του ιστότοπου Spitogatos, τον οποίο το Bloomberg χρησιμοποίησε για να υπολογίσει τις μηνιαίες τιμές ζήτησης σε πέντε περιοχές της πόλης και στη συνέχεια υπολόγισε τον μέσο όρο αυτών των επιπέδων για να δημιουργήσει μια τιμή για όλη την πόλη.

Το Bloomberg σημειώνει ότι η δεκαετής κρίση στην Ελλάδα άφησε τους δανειστές με ένα χρέος 107 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2016. Από τότε οι τράπεζες έχουν πουλήσει επισφαλή δάνεια, αλλά πολλά έχουν ως εγγύηση ακίνητα και έτσι οι εξασφαλίσεις έχουν μπλεχτεί με τις προσπάθειες να υπάρξουν συμφωνίες πληρωμής με τους οφειλέτες και ενώ τα σπίτια θα μπορούσαν τελικά να βγουν σε πλειστηριασμό, οι διαπραγματεύσεις συμπιέζουν την προσφορά στο μεταξύ.

«Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά», δήλωσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Κτηματομεσιτικού Συλλόγου Αθηνών-Αττικής, ο οποίος απέδωσε επίσης την άνοδο των τιμών στη ζήτηση που τροφοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Golden Visa.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο αναφέρει ότι εκτός από την έλλειψη, η οικονομία ανακάμπτει και παρέχει στους ντόπιους περισσότερη αγοραστική δύναμη, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ταχύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα, από ότι στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος, ενώ και η κατά κεφαλήν παραγωγή φαίνεται να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα.

Η δυναμική έχει μετατρέψει περιοχές όπως το Γκάζι -το οποίο το Bloomberg χαρακτηρίζει ως ένα γερασμένο βιομηχανικό σύμπλεγμα- σε μια περιζήτητη γειτονιά, με πρώην αποθήκες να έχουν μετατραπεί σε loft γύρω από την Τεχνόπολη και το παλιό εργοστάσιο αερίου, έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό μουσείο και εκθεσιακό χώρο. «Σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως το πολυτελές προάστιο της Γλυφάδας, πολυτελή συγκροτήματα εμφανίζονται για να προσελκύσουν πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ειδικά από την Κίνα» αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι ξεκινούν εργασίες και στο Ελληνικό.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το πρακτορείο η οικοδομική δραστηριότητα δεν προχωρά αρκετά γρήγορα για να μειώσει την τρέχουσα έλλειψη και αυτό καταπονεί τους καταναλωτές. Το κόστος στέγασης αντιπροσώπευε περισσότερο από το ένα τρίτο του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών το 2022, σε σύγκριση με το 20% του μέσου όρου σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι τιμές στην ελληνική αγορά κατοικιών αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα νωρίτερα αυτό το μήνα. Βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμείνει ισχυρό, καταλήγει το δημοσίευμα.