«Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα έχει στη διάθεσή του λιγότερο από μισό χρόνο για να μπορέσει να κερδίσει τους ψηφοφόρους ενόψει των ευρωεκλογών του 2024 -αλλά πριν από αυτό, χρειάζεται να κερδίσει το ίδιο του το κόμμα. Οι προοπτικές και για τα δύο είναι αμφίβολες», αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του αναφορικά με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ads

«Ο Κασσελάκης ήταν μια απροσδόκητη επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που τάχθηκε κατά των πολιτικών λιτότητας της ΕΕ και σχεδόν ανάγκασε τη χώρα να βγει από το ευρώ το 2015. Ο πρώην trader της Goldman Sachs ήταν πρακτικά άγνωστος προτού διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος τον Σεπτέμβριο και αναρριχήθηκε στην κορυφή μόνο λόγω του χάους που άφησε πίσω του ο προκάτοχός του (σ.σ. Αλέξης Τσίπρας), μη εγκρίνοντας κανέναν από τους υποψηφίους» σημειώνει το Bloomberg.

«Το αποτέλεσμα είναι ένας επικεφαλής κόμματος, οι απόψεις του οποίου -υποστήριξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών για τους εργαζόμενους- να ταιριάζουν περισσότερο με το παρελθόν του στη Wall Street παρά με τους παλαιάς σχολής ακτιβιστές, των οποίων προσπαθεί τώρα να ηγηθεί. Υπό την ηγεσία του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να διαλύεται», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, «βετεράνος της κρίσης του 2015» κατά το Bloomberg, ξεκίνησε το κύμα φυγής, εγκαταλείποντας το κόμμα τον Νοέμβριο. Έκτοτε, ο ΣΥΡΙΖΑ σφυροκοπήθηκε στις δημοσκοπήσεις και σχεδόν το ένα τέταρτο των βουλευτών του Κασελάκη αποχώρησαν, αφήνοντάς τον με μόλις 36 βουλευτές στο 300μελές νομοθετικό σώμα.

Ads

«Ο Κασσελάκης είναι ένας κεντρώος πολιτικός με φιλελεύθερες απόψεις» δήλωσε ο Κώστας Χατζηελευθερίου, ένα από τα πρώτα μέλη του κόμματος, που παραιτήθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ηγέτη. «Δεν μπορείς να εγκαταστήσεις κάποιον μόνο και μόνο επειδή είναι όμορφος ή κουλ» πρόσθεσε.

Όταν βρισκόταν στο απόγειο της ισχύος του το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 36% στις εθνικές εκλογές, ενώ στην καλύτερη επίδοσή του στις ευρωεκλογές -έναν χρόνο νωρίτερα– είχε συγκεντρώσει στήριξη από το περίπου 27% του εκλογικού σώματος. Ωστόσο, στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου, η στήριξη συρρικνώθηκε σε λιγότερο από 18%, ενώ αυτή τη στιγμή το κόμμια πιάνει το 12% ή και χαμηλότερα στις δημοσκοπήσεις.

Στα χνάρια του Αλέξη Τσίπρα

«Ανέλαβα μόλις πριν από τρεις μήνες. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Αλλά να είστε σίγουροι, είμαστε σε καλό δρόμο και θα αφήσουμε μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές» δήλωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Bloomberg.

«Ως φοιτητής, ο Κασελάκης προσφέρθηκε εθελοντικά στον τότε γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2008. Αλλά η μοναδική του παρουσία στην ελληνική πολιτική σκηνή ήταν όταν ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 2023 -μια αναμέτρηση που έδωσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μια συντριπτική νίκη και απόλυτη πλειοψηφία και οδήγησε στην αποχώρηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα» εξηγεί το δημοσίευμα.

Ο 35χρονος Κασελάκης ανακοίνωσε τότε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος, χτίζοντας την εκστρατεία του γύρω από την κοινωνική ισότητα, τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας και την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Παρουσίασε επίσης τον εαυτό του ως έναν αυτοδημιούργητο άνθρωπο που χτίζει με τις υποτροφίες που κέρδισε.

«Ο Κασελάκης ευνοήθηκε από τη σιωπή Τσίπρα», σύμφωνα με τον Αριστείδη Χατζή, καθηγητή Νομικής και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Πράγματι, ο Κασσελάκης απλώς εφαρμόζει τον στρατηγικό άξονα που ξεκίνησε από τον προκάτοχό του. Ο Τσίπρας μπορεί να είναι πιο διάσημος επειδή αψήφησε τις απαιτήσεις της ΕΕ για περικοπές στον προϋπολογισμό το 2015. Αλλά κυβέρνησε για άλλα τέσσερα χρόνια μετά από αυτό και στο τέλος κατέληξε να επιβλέπει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας» υπογραμμίζει το Bloomberg.

Ο Κασσελάκης συνάντησε τον Τσίπρα στην Αθήνα το 2022 και εξέφρασε ενδιαφέρον να ενταχθεί στο κόμμα. Οι δύο άνδρες τα βρήκαν και αυτό βοήθησε τον Κασσελάκη να αναρριχηθεί γρήγορα στα ανώτερα κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το τραύμα των ετών της κρίσης, υπάρχει μια λογική στις προσπάθειες να μετακινηθεί το κόμμα προς τον κέντρο χώρο.

Χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία δημοσιονομικής πειθαρχίας για να βγει η χώρα από την κρίση που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και με την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 2,3% φέτος, ξεπερνώντας τις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αναλάβουν εκ νέου ρίσκα.

Χωρίς όμως το χάρισμα του Τσίπρα, το κόμμα χάνει τους πιο ριζοσπαστικούς υποστηρικτές του χωρίς να πείθει ταυτόχρονα τους μετριοπαθείς να απομακρυνθούν από το ΠΑΣΟΚ, το σοσιαλιστικό κόμμα που μαζί με τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη κυριαρχούσαν στην ελληνική πολιτική πριν από την κρίση δημοσίου χρέους, επισημαίνει το πρακτορείο.

«Ο Κασσελάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα, απορρίπτει τις ταμπέλες» τονίζει το δημοσίευμα.

«Ο όρος “ριζοσπαστική αριστερά” δεν μεταφράζεται ακριβώς στα αγγλικά», αναφέρει ο Κασελάκης σε συνέντευξή του. «Η πρόθεση μας είναι να εννοήσουμε “ρηξικέλευθη αριστερά”. Αριστερά που δεν φοβάται να αναδείξει μεγάλες, φιλόδοξες ιδέες, λύσεις που μπορεί να κάνουν τις ελίτ να νιώθουν άβολα» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτός είναι ο ορισμός, με τον οποίο ταυτίζεται «πλήρως», συνεχίζει. «Όλη μου η ζωή και σίγουρα η πορεία μου στην ελληνική πολιτική σκηνή έχει υπάρξει ριζοσπαστική-ρηξικέλευθη» λέει χαρακτηριστικά.

Οι νεοεκλεγέντες αρχηγοί κομμάτων συνήθως λαμβάνουν μια ώθηση στις δημοσκοπήσεις από τους Έλληνες ψηφοφόρους, ωστόσο ο Κασσελάκης είχε την αντίθετη εμπειρία. Ο Χατζής αναφέρει ότι είναι «υπερεκτεθειμένος» και «επιφανειακός» στις πολιτικές του ιδέες, επομένως οι άνθρωποι δεν νιώθουν έτοιμοι να του εμπιστευθούν την οικονομία, όταν η πρόοδος έχει επιτευχθεί τόσο σκληρά από τα βάθη της κρίσης πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Μια χούφτα νέων αποχωρήσεων βουλευτών θα έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο από το ΠΑΣΟΚ, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα θα μπορούσε σύντομα να αντικαταστήσει το κόμμα του Κασσελάκη ως η τρίτη πιο δημοφιλής πολιτική δύναμη της χώρας.

Με τη Νέα Δημοκρατία να δίνει τον τόνο και τον ΣΥΡΙΖΑ να αιμορραγεί, ο Χατζής αναφέρει ότι είναι πιο πιθανό μια προσωπικότητα που ζούσε στο Μαϊάμι και ήταν άγνωστη στους Έλληνες ψηφοφόρους μέχρι πέρυσι, να μην παραμείνει μαζί μας για πολύ. Μια κακή επίδοση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα μπορούσε να είναι το έναυσμα.

«Δεν είναι τύπος προσκολλημένος στην πολιτική επειδή δεν ξέρει να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του. Είναι ένας άνθρωπος με καριέρα, ζωή εκτός Ελλάδας, με επιχειρηματικές δραστηριότητες, επιτυχίες – έχει εναλλακτική», καταλήγει ο Αριστείδης Χατζής.