Συγκλονιστικές μαρτυρίες για βασανιστήρια και βιασμούς από το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών μεταφέρουν επιζώντες του μοιραίου ναυαγίου της 3ης Οκτωβρίου που σημειώθηκε ανοιχτά της Λαμπεντούζα, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία. Υπενθυμίζεται ότι το ναυάγιο κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 360 ανθρώπους, κυρίως Σομαλούς και Αιθίοπες, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές. Καθένας είχε πληρώσει στους διακινητές τουλάχιστον 3.000 ευρώ.
 

Ads

«Από ό,τι μας είπαν επιζήσαντες του ναυαγίου της 3ης Οκτωβρίου, γυναίκες (που επέβαιναν στο σκάφος) βιάστηκαν μαζικά από μέλη της εγκληματικής συμμορίας που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Αγκριτζέντο της Σικελίας. Επιζήσαντες επίσης κατήγγειλαν στις ιταλικές αρχές ότι ξυλοκοπήθηκαν και υπέστησαν βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ, μέχρι να πληρώσουν όλα τα χρήματα για τη μεταφορά τους.
 
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τα μέλη της σπείρας, οπλισμένα με καλάσνικοφ, έβγαζαν έξω δύο γυναίκες, τις χτυπούσαν και τις βίαζαν. Σε κάποια από τις περιπτώσεις επέστρεψε μόνο μία από τις δυο γυναίκες καθώς την άλλη τη δολοφόνησαν.
 
«Ένα απόγευμα με εξανάγκασαν δια της βίας να βγω έξω. Αφού με έριξαν στο έδαφος και με φίμωσαν, με περιέλουσαν με βενζίνη, προκαλώντας μου εγκαύματα. Στη συνέχεια, καθώς δεν ήταν ακόμα ικανοποιημένοι, με βίασαν και οι τρεις, ο ένας μετά τον άλλο» υποστηρίζει μια από τις γυναίκες που επέζησαν του ναυαγίου.
 
Οι βιασμοί και τα βασανιστήρια φέρεται να πραγματοποιήθηκαν σε κέντρο κράτησης στη συνοριακή περιοχή ανάμεσα στο Σουδάν και τη Λιβύη, πριν από την έναρξη του ταξιδιού. Σε αυτό το «στρατόπεδο συγκέντρωσης» οι μετανάστες έμειναν για ένα μήνα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τουλάχιστον 20 γυναίκες κακοποιήθηκαν και βιάστηκαν.
 
Για την υπόθεση συνελήφθη ένας 24χρονος Σομαλός, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκε στο κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων που ευθύνεται για το ναυάγιο τον περασμένο μήνα στην Λαμπεντούζα. Ο Μουχάμουντ Ελμί Μουχιντίν θεωρείται μέλος ένοπλης πολιτοφυλακής και κατηγορείται και για άλλα σοβαρά αδικήματα πέραν της διακίνησης ανθρώπων, περιλαμβανομένου του βιασμού, της υποκίνησης σε παράνομη μετανάστευση, της απαγωγής και της συμμετοχής σε οργανωμένο έγκλημα.
 
Τον 24χρονο, ο οποίος επιβίωσε και έφτασε στη Λαμπεντούζα, αναγνώρισαν ως έναν από τους αρχηγούς της σπείρας και βασανιστή, αρκετοί από τους επιζήσαντες μετανάστες. Προσποιείτο ότι ήταν και ο ίδιος μετανάστης.