Με δραματικούς τόνους περιέγραψε για ακόμη μια φορά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως αρκετοί δεν μας θέλουν στην ευρωζώνη και τόνισε ότι η οριστικοποίηση της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα είναι πολύ δύσκολή καθώς πολλοί είναι αυτοί «που παίζουν με τη φωτιά και διεθνώς και στο εσωτερικό».

Ads

 
Κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού» και η κυβέρνηση προσπαθεί οριστικοποιήσει τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα.
 
«Αυτό έχει καταστεί πάρα πολύ δύσκολο διότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που παίζουν με την φωτιά. Παίζουν με την φωτιά και διεθνώς και στο εσωτερικό. Άλλοι παίζουν με πυρσούς και άλλοι παίζουν με σπίρτα. Αλλά ο κίνδυνος είναι εξίσου μεγάλος», υπογράμμισε και επανέλαβε ότι το «το δίλημμα είναι θυσίες και περικοπές ή εθνική καταστροφή».
 
Σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ» και πρόσθεσε ότι «στην ευρωζώνη δυστυχώς είναι αρκετοί εκείνοι που δεν μας θέλουν πια και πρέπει να τους πείσουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας».
 
«Είναι ασυνήθιστο κάτι τέτοιο για την μεταπολιτευτική περίοδο και δυστυχώς, αυτό είναι το δίλημμα της δικής μας γενιάς» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών. 

Ολόκληρος ο διάλογος των δύο ανδρών:
 
Πρόεδρος: Με όλες τις προετοιμασίες και τους αγώνες είστε ακόμα καλά. Αντέχετε;
 
Ευ. Βενιζέλος: Αντέχω. Κύριε Πρόεδρε, η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, προσπαθούμε να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα. Αυτό έχει καταστεί πάρα πολύ δύσκολο διότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που παίζουν με την φωτιά. Παίζουν με την φωτιά και διεθνώς και στο εσωτερικό. Άλλοι παίζουν με πυρσούς και άλλοι παίζουν με σπίρτα. Αλλά ο κίνδυνος είναι εξίσου μεγάλος.

Δυστυχώς, τα διλήμματα είναι τραγικά. Το δίλημμα είναι θυσίες και περικοπές ή οικονομική καταστροφή, που θα συμπαρασύρει και την κοινωνία και ενδεχομένως και τους θεσμούς μας, το επίπεδο της Δημοκρατίας μας. Και γι’ αυτό πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια. Πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό ποιοί είναι οι λόγοι που μας οδήγησαν εδώ και ποιοί είναι οι κίνδυνοι που μας περιβάλλουν.
 
Στην ευρωζώνη είναι αρκετοί αυτοί που δεν μας θέλουν πια και πρέπει να τους πείσουμε ότι εμείς μπορούμε να μείνουμε μέσα στην Ευρωζώνη, να ανακτήσουμε το έδαφος που έχουμε χάσει, να είμαστε ισότιμοι, αυτοδύναμοι και ανταγωνιστικοί, με προσπάθεια, βεβαίως, που πρέπει να την κάνουμε προς όφελος των παιδιών μας και των εγγονών μας.
 
Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο, είναι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της μεταπολιτευτικής, θα έλεγα της μεταπολεμικής, περιόδου, αλλά δυστυχώς εδώ έχουμε φτάσει, αυτή είναι η πρόκληση της δικής μας γενιάς.

Ads

Εσείς, ένας αγωνιστής, ένας άνθρωπος που έχει αντισταθεί, γνωρίζετε τι σημαίνει να είσαι αντιμέτωπος με προκλήσεις και με μεγάλα διλήμματα. Αυτό συμβαίνει τώρα.
Αισιοδοξία για λύση έως την τηλεδιάσκεψη.

Αισιοδοξία για λύση έως την τηλεδιάσκεψη

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι η Ελλάδα δίνει αγώνα επιβίωσης υπογραμμίζοντας ότι η χώρα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών της και μέχρι να αρχίσει η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, στις 6 το απόγευμα, θα διευκρινιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Χαρακτήρισε «ιδιόρρυθμη» την κατάσταση εξηγώντας ότι έως και την ύστατη χώρα τίθενται νέοι όροι και προϋποθέσεις, αφού υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που «παίζουν με τη φωτιά. Πρέπει λοιπόν, συνέχισε, «να τους γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα θα τις εφαρμόσει αλλά και να μην γίνει πραγματικότητα το σενάριο που θέλει τη χώρα έξω από την Ευρώπη».

Ζητούν «εμπιστοσύνη διαρκείας»

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δεν είναι η ώρα για μικροκομματικούς και εκλογικούς υπολογισμούς, ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν ανάμεσα στις νέες απαιτήσεις των εταίρων βρίσκεται και το αίτημα αναβολής των εκλογών και παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, απάντησε: «Αυτό που τίθεται είναι να υπάρχει η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα, το ελληνικό κράτος, θα έχει συνέχεια και θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται και από την επόμενη Βουλή. Πρέπει τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να επιδείξουν τη συναίσθηση ευθύνης και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλα κόμματα σ’ αυτή την προσπάθεια».