Αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο ενός χωρίς όρους ανοίγματος της αγοράς εμφανίστηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ads

Μιλώντας στο Mega το μέλος της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων σχολίασε πως «για λόγους που δεν έχουν διερευνηθεί ακόμα πλήρως, γιατί χρειάζεται επιδημιολογική διερεύνηση, τα κρούσματα δεν έχουν ελαττωθεί επί της ουσίας και η πανδημία δεν έχει τιθασευτεί στο χρόνο που ελπίζαμε».

Ενόψει του ανοίγματος των καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη τη Δευτέρα ο ίδιος ο καθηγητής χαρακτήρισε υγειονομικώς επικίνδυνη την επαναλειτουργία της αγορά, ενώ πρόσθεσε:

«Όταν υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας υπάρχει μεγαλύτερη ευκαιρία να μεταδοθεί μέσα στην οικογένεια, παρά εκτός. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι λογικό να ισχύει. Μάλιστα, όσο πιο οικογενειακά είναι τα όποια κρούσματα, αυτό δείχνει ότι έχει ελαττωθεί η εκτός οικογένειας μετάδοση. Άρα, είναι πετυχημένο και το lockdown».

Ads

Για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος, είπε πως αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας και από τη συμπεριφορά των πολιτών, εκτός από τα μέτρα της πολιτείας. «Είναι ένα φαινόμενο που εξαρτάται από το πως κινείται η κοινωνία» είπε ο κ. Βατόπουλος.