«Ο πρόεδρος της Κομισιόν ή δεν είχε διαβάσει το χαρτί που έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ή το διάβασε και το ξέχασε» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Ads

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε την πρόταση που παρέδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στον πρωθυπουργό «βαθιά υφεσιακή». 

Υποστήριξε επίσης ότι οι προτάσεις αυτές ήταν ένα «χτύπημα κατά των φτωχότερων πολιτών» κι ότι σε αυτές υπήρχε αύξηση του ΦΠΑ μεγαλύτερη από αυτή που προβλεπόταν στις ελληνικές προτάσεις. 

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, το κείμενο που παρέδωσε ο κ. Γιούνκερ περιλάμβανε ξεκάθαρα 10% αύξηση στο ΦΠΑ, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ 0,5 δισ. ευρώ.

Ads

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά του, σύμφωνα με το Reuters, φέρεται να δήλωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε στον ελληνικό λαό πράγματα που ποτέ ο ίδιος δεν είχε πει». Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν τάχθηκε υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό. Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται στην πρόταση που ο ίδιος κατέθεσε ως κοινή θέση των τριών θεσμών στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως η ελληνική κυβέρνηση παραποιεί τις θέσεις του στις διαπραγματεύσεις, έδωσε τα βασικά σημεία του κειμένου που παραδόθηκε ως «κοινή θέση» των δανειστών στον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Τρίτη.

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν είπε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών» σημείωσε και πρόσθεσε: «έχουμε καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχουμε προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών».