Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με στέλεχος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει στον ελληνικό λαό πράγματα που ποτέ δεν έχει πει ο ίδιος».

Ads

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ισχυρίστηκε πως ποτέ δεν τάχθηκε υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό αλλά και στα φάρμακα ήταν στην πρόταση των δανειστών που κατέθεσε ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως κοινή θέση των τριών θεσμών στην ελληνική κυβέρνηση.

«Αυτό που με ενδιαφέρει», υποστήριξε, «είναι ο ελληνικός λαός και σε αυτό το πλαίσιο είναι μεγάλο λάθος η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στο ηλεκτρικό». Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε για το που οδηγούν οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε «πουθενά» καθώς όπως είπε δεν έχει υπάρξει επικοινωνία του με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή, όταν και σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις». «Η διακοπή στις διαπραγματεύσεις αποδίδεται στην έλλειψη προόδου», πρόσθεσε.  «Η συζήτηση στην Ελλάδα και έξω από την Ελλάδα θα ήταν πιο εύκολη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι πραγματικά προτείνει η Κομισιόν. Κατηγορώ τους Έλληνες ότι λένε πράγματα στην ελληνική κοινή γνώμη τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που είπα στον Έλληνα πρωθυπουργό» ανέφερε. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να επικρατήσει σύνεση στις συνομιλίες γύρω από την Ελλάδα και να αποφευχθεί κλιμάκωση. «Και εμένα με νευριάζει το παιχνιδάκι του Τσίπρα, και μπορώ να καταλάβω το αίσθημα του “φτάνει πια”, αλλά η σωστή πολιτική κοιτάζει πρώτα την κατάληξη», δήλωσε στο Spiegel, απευθυνόμενος περισσότερο στο εσωτερικό της Γερμανίας. «Δεν υπάρχουν γρήγορες ή εύκολες λύσεις για την ελληνική κρίση», σημείωσε.

Απευθυνόμενος προς την ελληνική κυβέρνηση την κάλεσε να αποδεχθεί την πρόταση Γιούνκερ. «Εάν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει με αυτή τη δίκαιη προσφορά, θα είναι υπόλογος απέναντι στο λαό του και θα θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη» είπε ο Μάρτιν Σουλτς και υποστήριξε πως ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε «κοινωνικά βιώσιμες προτάσεις, χωρίς μειώσεις στις κατώτερες συντάξεις, αλλά με δομικές μεταρρυθμίσεις όπως για παράδειγμα το υψηλότερο όριο ηλικίας, χωρίς αύξηση στο ΦΠΑ των σκευασμάτων, αλλά με υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων και περικοπές στις εξοπλιστικές δαπάνες».

Ads

Υπενθυμίζεται πως αυτές οι θέσεις είχαν ανατραπεί στις διαπραγματεύσεις από τους ίδιους τους δανειστές, οι οποίοι τις απέρριψαν και παρουσίασαν ένα σχέδιο με περικοπή του ΕΚΑΣ και μείωση συντάξεων, αύξηση στο ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ και η αρχική σκέψη για ισοδύναμα μέσω περικοπών στις εξοπλιστικές δαπάνες απορρίφθηκε από το ΔΝΤ. Οι αντιπροτάσεις της Ελλάδας είχαν θεωρηθεί ως μη ικανοποιητικές από τους δανειστές που επέμεναν στις αρχικές τους θέσεις, ενώ οι εκπρόσωποί τους, την Κυριακή, στην ελληνική αντιπροσωπεία δήλωσαν «αναρμόδιοι να διαπραγματευτούν». 

Γεύμα εργασίας για τα προβλήματα της ευρωζώνης είχαν το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Στη συνάντηση παρενέβη τηλεφωνικά και ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντραγκι. Το επίσημο θέμα συζήτησης ήταν το μέλλον και τα προβλήματα της Ευρωζώνης. Αν και ο Ντόναλντ Τουσκ υποστήριξε πως «δεν συζητήσαμε για την Ελλάδα», είναι σαφές πως στη συνάντηση τέθηκε και το ελληνικό ζήτημα.