Για αλλαγή σελίδας «ως Ελλάδα και ως Ευρώπη», μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά το πέρας του Eurogroup. Όπως υποστήριξε «συνδυάσαμε σεβασμό σε κανόνες με σεβασμό στη δημοκρατία. Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία». Ξεκαθάρισε πάντως ότι η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπογράμμισε ιδιαιτέρως, ότι αποτράπηκαν τα υφεσιακά μέτρα και το αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της το Μνημόνιο και γινόμαστε συνσυγγραφείς του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων που θα εισάγουμε. 

Ads

«Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από τη μοναχική απομόνωση στην οποία βρισκόταν τα τελευταία πέντε χρόνια των Μνημονίων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και σημείωσε ότι η Ελλάδα μέσα από τη διαπραγματευτική της στρατηγική, κατάφερε να δώσει «στην Ελλάδα και στην Ευρώπη την ευκαιρία να γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα».
 
«Δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού της νέας κυβέρνησης στις ασφυκτικές προθεσμίες που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, απέτυχε» τόνισε και πρόσθεσε: «παρά το ότι αντιμετωπίζαμε την ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου και τα χρονικά περιθώρια ήταν απάνθρωπα ασφυκτικά για μια νέα κυβέρνηση, αποδείξαμε ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε με καλή πίστη και να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική και την ιδεολογία. Τον σεβασμό στους κανόνες και στη δημοκρατία». 

Διαβάστε επίσης: 

«Καταφέραμε να μην αποδεχθούμε τη ρήση κάποιων ότι η δημοκρατία δεν αλλάζει τίποτα. Συνδυάσαμε την αποφασιστικότητα να μείνουμε όρθιοι, να μη μείνουμε σκυφτοί, ιδίως κάτω από το βάρος της πίεσης και των χρονικών ορίων και των εξελίξεων. Να είμαστε όρθιοι με επιδέξια διαπραγματευτική στρατηγική που οδήγησε σε μία συμφωνία. Αυτή δεν είναι στιγμή για να γιορτάσουμε παραπάνω. Αυτή η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα σε μια μεγάλη κατεύθυνση. Κάθε μεγάλος αγώνας ξεκινάει από ένα πρώτο βήμα» συνέχισε.

Ads

«Όταν φύγω από τις Βρυξέλλες θα καταπιαστούμε να παράξουμε τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων αυτής της κυβέρνηση σε συνδυασμό με τους εταίρους μας. Το Σαββατοκύριακο θα είναι ένα σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς γιατί η Ελλάδα αφήνει το Μνημόνιο πίσω και γινόμαστε συνσυγγραφείς του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων που θα εισάγουμε» επισήμανε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε αποτράπηκαν νέα υφεσιακά μέτρα (μειώσεις σε συντάξεις, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά κλπ) και το αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. «Το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνάδει απόλυτα με τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία» εξήγησε.

Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην επιστολή που έστειλε η ελληνική πλευρά και της απόφασης που ελήφθη απόψε. Αναφορικά δε με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που ζητούνται έως τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες επισήμανε ότι «εμείς δεν έχουμε δεσμευθεί να μειώσουμε τις συντάξεις, να αυξήσουμε το ΦΠΑ και εμείς θα είμαστε οι ‘συν-συγγραφείς’ των μεταρρυθμίσεων. Το ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι εμείς δεν έχουμε υπογράψει το παλιό πρόγραμμα».

Για τις δεσμεύσεις περί αποφυγής μονομερών κινήσεων, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε αυτές τις δεσμεύσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση («κόκκινα» δάνεια, 100 δόσεις, εργασιακά κλπ) δεν έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Σε ερώτηση  για το αν θα προχωρήσουν τα νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τέσσερα χρόνια ενώ η συμφωνία για τέσσερις μήνες. Τόνισε ξανά ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν θα δημιουργήσουν ελλείμματα και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ τον οποίο χαρακτήρισε έναν άδικο και αναποτελεσματικό φόρο. Όταν ρωτήθηκε για τυχόν μειώσεις στις συντάξεις το επόμενο τετράμηνο σημείωσε ότι «δεν θα υπάρξει καμία μείωση. Δεν μπορώ να το πω πιο καθαρά».

Σε σχετική ερώτηση διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τη ρευστότητα των τραπεζών, επικαλούμενος και τη σαφή αναφορά στην απόφαση του Eurogroup για τη διάθεση των 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.