Στη δημοσιότητα έρχεται το όνομα του ανώτατου δικαστικού, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή (3/4) και οδηγήθηκε στο τμήμα, όταν στο σπίτι του ανιχνεύθηκαν ναρκωτικές ουσίες. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτη – Κίμωνα Ευστρατίου. 

Ads

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν βρέθηκε ποσότητα κοκαΐνης σε νεαρούς, έξω από το σπίτι του, που είπαν στους αστυνομικούς ότι τους την είχε προμηθεύσει ο ανώτατος δικαστικός, ο οποίος  συνταξιοδοτείται τον Ιούνιο, αλλά σύμφωνα με  δημοσιογραφικές πληροφορίες δέχεται πιέσεις για να υποβάλλει άμεσα την παραίτηση του.

Το Tvxs.gr που αποκάλυψε την υπόθεση από την πρώτη ημέρα γνώριζε εξ αρχής το όνομα του εμπλεκόμενου δικαστικού, τον φωτογράφισε στα ρεπορτάζ του, αλλά δεν το δημοσίευσε για λόγους δεοντολογίας.

Αν και η πλειονότητα του Τύπου απέφυγαν να ασχοληθούν, ακόμη και στο επίπεδο της απλής είδησης, με την εκρηκτική υπόθεση, τελικά το όνομα του έρχεται στο φως και μάλιστα εμφανίστηκε και σε πρωτοσέλιδο, όπως αυτό της εφημερίδας «ΜΠΑΜ».

Ads

image

Το παρασκήνιο μιας εκρηκτικής υπόθεσης

Στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της, η «Εστία» ανέφερε ότι «η δικογραφία λέγεται ότι περιλαμβάνει και άλλα αδικήματα, ροζ αποχρώσεων (σημ: εννοώντας τις σχέσεις με τους νεαρούς που συνελήφθησαν έξω από το σπίτι του)». Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η υπόθεση έχει και άλλες πτυχές, που αφορούν κυβερνητικά παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη και τους ανώτατους δικαστές.

Δημοσιογραφικές πηγές θεωρούν προβληματική τη διαρροή, σύμφωνα με την οποία όλα ξεκίνησαν μετά από ένα τυχαίο έλεγχο της αστυνομίας σε κάποιους νεαρούς. Χωρίς να αμφισβητείται το περιστατικό με την κοκαϊνη, άλλωστε ο ίδιος παραδέχεται στη δικογραφία ότι συνευρέθη με τους νεαρούς, σημειώνεται ότι ο υπό παραίτηση δικαστικός είχε καλή θητεία και κρατούσε θετική στάση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η σύντροφος του Μαίρη Σαρπ ήταν πρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και, μετά από υποσχέσεις και απειλές των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, η ψήφος της υπηρξε καθοριστική για την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία εγκρίθηκε η μεταφορά των αρχαίων από το σταθμό μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στις υποσχέσεις λέγεται ότι ήταν και ο προσεχής διορισμός της ως επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής. 

Κύκλοι στο χώρο της Δικαιοσύνης θεωρούν επίσης ότι με την υπόθεση αδειάζει μία θέση αντιπροέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και διευκολύνει επομένως τους ανώτατους κυβερνητικούς και πολιτειακούς παράγοντες που ενδιαφέρονται και επεμβαίνουν στην ιεραρχία της Δικαιοσύνης. Σημειώνεται τέλος ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει λάβει αρνητική θέση στα τεστ για τους δικαστές, που προωθεί η κυβέρνηση.