Το αυτογκόλ Δρίτσα, με την επίμαχη δήλωση ότι «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από την 17 Νοέμβρη», κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ τριπλά: Αφενός πολιτικά, διότι αλλοίωσε το μήνυμα και την θέση του κόμματος στην υπόθεση Κουφοντίνα, αφετέρου επικοινωνιακά γιατί ουσιαστικά «καπέλωσε» και έκαψε την παρουσίαση του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νέο ΕΣΥ.

Ads

Και, κυρίως, διότι έδωσε ανάσα και όπλο στην κυβέρνηση για έναν βολικό αντιπερισπασμό και αντεπίθεση την ώρα που ήταν πιεσμένη και εγκλωβισμένη σε πολλαπλά μέτωπα – από την απεργία πείνας Κουφοντίνα και την υπόθεση Λιγνάδη έως την απώλεια ελέγχου στο μείζον ζήτημα της πανδημίας. Κοινώς, έδωσε ένα νέο εργαλείο για να συνεχιστεί το πολιτικό κλωτσοσκούφι που βολεύει την κυβέρνηση και, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανασκευή από την πλευρά του βουλευτή – κατόπιν οδηγιών του Αλέξη Τσίπρα – και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία η δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα χαρακτηρίζεται «ατυχής» δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν αυτό το κλωτσοσκούφι.

Την σκυτάλη πήραν σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη και τα ΝΕΑ, που αφιερώνουν όχι μόνον το πρωτοσέλιδό τους στο άρθρο της πρώην υπουργού της ΝΔ με ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά Δρίτσα και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τρεις ακόμη σελίδες της εφημερίδας που ασχολούνται με το ίδιο θέμα.

Ads

Στο άρθρο της, με τίτλο  «Ποια Δημοκρατία θέλουμε επιτέλους;» η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει ότι «οι δηλώσεις του κ. Δρίτσα ξεχείλισαν το ποτήρι», καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να διαχωρίσει την θέση του και γράφει μεταξύ άλλων:

«Σας κατηγορώ, κ. Δρίτσα, και όποιον συμμερίζεται τη λογική σας,», γράφει μεταξύ άλλων η Ντόρα Μπακογιάννη, «ότι έχετε ευθύνη για τη συνέχιση της ανοχής στα φαινόμενα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα! Σας κατηγορώ, γιατί με τις φασιστικές σας δηλώσεις προσβάλατε νεκρούς! Σας κατηγορώ, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί επιτρέψατε στη νεολαία σας να στοιχηθεί πίσω από το πανό «Γεννήθηκα τη 17 Νοέμβρη», ταΐζοντας έτσι το τέρας του διχασμού για πολιτικό όφελος. Σας κατηγορώ, διότι κάποιοι, λίγοι ελπίζω, δίνετε πολιτική κάλυψη στην τρομοκρατία ή, στην καλύτερη περίπτωση, την ανέχεστε.

Κύριε Τσίπρα, σας καλώ να διαχωρίσετε το κόμμα σας απομακρύνοντας και αποκόβοντάς το από αυτές τις λογικές. Η σιωπή σας σήμερα αδικεί τη μεγάλη πλειονότητα των υποστηρικτών σας. Κυρίως όμως σας καλώ να αποφασίσετε ποια Δημοκρατία θέλετε να κληροδοτήσετε στα παιδιά σας. Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. Στη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή Δημοκρατία μας δεν έχουν θέση οι νοσταλγοί του, ούτε από αριστερά ούτε από δεξιά. Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε αυτό».

Στην διπλανή σελίδα ο αρθρογράφος Μιχάλης Μητσός κατηγορεί τον Θοδωρή Δρίτσα και τον ΣΥΡΙΖΑ για «ύβρι», ενώ στο δικό του άρθρο ο Γιάννης Πρετεντέρης υπονοεί ότι η ελληνική αριστερά δεν έχει ξεκαθαρίσει, όπως λέει, τους λογαριασμούς της με την τρομοκρατία. «…Πιο έντιμο», γράφει, «είναι ίσως να πουν ότι η δική τους Αριστερά ή ακόμη καλύτερα ότι οι ίδιοι δεν έχουν σχέση με την τρομοκρατία. Να το δεχτώ.
Αλλά όχι κι ότι η Αριστερά μόλις βλέπει αίμα λιποθυμάει. Η Ροσάνα Ροσάντα (την «αριστεροσύνη» της οποίας ουδείς πιστεύω αμφισβητεί…) είχε γράψει καταμεσής της απαγωγής του Μόρο ότι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ανήκουν στο «οικογενειακό άλμπουμ» της Αριστεράς (28/3/1978). Σόκαρε – ήταν κι η στιγμή… Αλλά κανείς δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει την έντιμη ειλικρίνειά της. Καλώς ή κακώς αυτό είναι το άλμπουμ. Κι είναι προς τιμήν της ιταλικής Αριστεράς ότι ξεκαθάρισε τους οικογενειακούς λογαριασμούς. Μακάρι κι αλλού».

Κλείνοντας το αφιέρωμα στο «κεφάλαιο Δρίτσα», ο Μικροπολιτικός των ΝΕΩΝ αναδεικνύει το «αρχείο» του Αδωνι Γεωργιάδη για τις δηλώσεις που έχουν κάνει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την τρομοκρατία. Γράφει ότι χθες στην Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του βουλευτή Πειραιά, και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι ναι μεν ανασκεύασε ο Δρίτσας, όμως η αρχική του δήλωση «παραμένει τρομερή», ενώ πρόσθεσε ότι πολλές εκφάνσεις της Αριστεράς «είχαν σχέσεις με την τρομοκρατία». «Πραγματικά πιστεύετε ότι ο Θοδωρής Δρίτσας είναι πολιτικός βραχίονας της 17Ν;», παρενέβη ο Τσακαλώτος, αλλά ο Γεωργιάδης κρατούσε… αρχείο, παραπέμποντας και σε παλαιότερη δήλωση (από το 2016) του τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα, που είχε πει ότι «οι οργανώσεις αυτές όπως η 17Ν είχαν ένα λαθεμένο αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου…».