Από τις εφτά το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι τρεις κάλπες στα εκλογικά κέντρα για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και τις ευρωεκλογές. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 19:00 και το Tvxs.gr θα μεταδώσει με συνεχή ροή τις εξελίξεις. Μόλις κλείσουν οι κάλπες ο Στέλιος Κούλογλου και ο επιστημονικός διευθυντής της Vprc Χριστόφορος Bερναρδάκης αναλύουν ζωντανά τα εκλογικά αποτελέσματα και παρουσιάζουν ανέκδοτες έρευνες και μετρήσεις για την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος τις τελευταίες εβδομάδες και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις.

Ads

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στην ένδειξη «Μάθε που ψηφίζεις» και στον αριθμό 213 136 1500 μπορούν, όσοι δεν προσήλθαν στην εκλογική διαδικασία την περασμένη Κυριακή, να μάθουν με ακρίβεια που ψηφίζουν. Οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χρησιμοποιώντας την ταυτότητά τους ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας.

Οι πολίτες θα προσέλθουν στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους έφορους. Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.

Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης σε υποψηφίους, διότι η ψηφοφορία είναι επαναληπτική μόνον ανάμεσα στους υποψηφίους των δυο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Ωστόσο εάν ένας ψηφοφόρος σταυρώσει υποψηφίους, το ψηφοδέλτιο θα είναι έγκυρο, αλλά δεν θα ληφθούν υπόψη οι σταυροί προτίμησης. Αντιθέτως, στις ευρωεκλογές σταυρώνονται έως τέσσερις υποψήφιοι.

Ads

Συνεχής ενημέρωση: 

15:53: Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Όπως είπε «κάποια μικροπροβλήματα που παρατηρήθηκαν αντιμετωπίστηκαν άμεσα». «Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία για πρώτη φορά ψηφίζουμε για τρεις διαφορετικές εκλογές παρόλα αυτά όλα εκτυλίσσονται ομαλά χωρίς προβλήματα και χωρίς καθυστερήσεις», πρόσθεσε και κάλεσε τους πολίτες  να προσέλθουν και να ασκήσουν το δικαίωμά τους. «Να μην επιτρέψουμε με την αποχή να αποφασίσουν άλλοι για λογαριασμό μας», τόνισε.

15:48: Μαζική χειραγώγηση ψήφων καταγγέλλεται στην Ξάνθη

14:29: Μηνύσεις από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη κατά εκλογικών αντιπροσώπων για «αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος». 

13:32: «Ενίσχυση δημοκρατικών δυνάμεων στο ευρωκοινοβουλίο» ευχήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

12:53: «Καλή επιτυχία στη δημοκρατία» ευχήθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως οι εκλογές θα αναδείξουν το καλύτερο για τον τόπο, για την περιφέρεια και για μια Ευρώπη «που θα παίρνει υπόψη της τον άνθρωπο και κυρίως το φτωχό άνθρωπο»

12: 46: «Θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα» τόνισε ο  πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, απευθύνοντας έκκληση προς τους νέους να συμμετάσχουν στις εκλογές και να μην αφήσουν άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτούς. 

12:42: «Ασκήσαμε την υποχρέωση και το δικαίωμα μας, εγώ ψήφισα τον εαυτό μου», δήλωσε αστειευόμενος ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για θετικό αποτέλεσμα. 

12:23: Εισβολή και τραμπουκισμοί χρυσαυγιτών σε εκλογικό κέντρο στο Ίλιον

12:15: Αρχηγική εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου έξω από το εκλογικό κέντρο που ψήφισε

11:55: «Μια καινούρια μέρα για τον Πειραιά αρχίζει σήμερα», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος. Οι Πειραιώτες και οι Πειραιώτισσες «γυρίζουν στη πλάτη στο χθες, στη διχόνοια, στη μιζέρια. Ψηφίζουν ανατροπή και χαμόγελο για τους πολίτες», πρόσθεσε

11:32: «Εμείς οι πολίτες μπορούμε να πάρουμε οι πολιτες τις ζωές μας πίσω στα χέρια μας», δήλωσε η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

11:17: «Σήμερα συμμετέχουμε, δεν απέχουμε. Ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί, με την ψήφο μας αποφασίζουμε για τον τόπο μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, όλοι μαζί γινόμαστε ένα για να πάμε την Κεντρική Μακεδονία μπροστά», δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος όπου ψήφισε.



11:13: «Η Αθήνα σήμερα ολοκληρώνει το μεγάλο βήμα που έκανε την προηγούμενη Κυριακή», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, και κάλεσε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, να χρησιμοποιήσουν «τη μεγάλη δύναμη που έχει η ψήφος τους να φέρουν τη μεγάλη αλλαγή».

11:12: Τη βεβαιότητα πως οι πολίτες θα ψηφίσουν με υπευθυνότητα, εξέφρασε από το Γκύζη ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε πως με την ψήφο τους οι πολίτες θα αποφασίσουν «με υπευθυνότητα, με λογισμό αλλά και με όνειρο και ελπίδα» για το πως θα πορευτεί η χώρα. Όπως είπε έχει απόλυτη εμπιστοσύνη πως αυτή η υπευθυνότητα θα οδηγήσει την ψήφο τους.

11:03: «Με την ψήφο και τον αγώνα θα ανοίξει ένας καλύτερος δρόμος, με αναγέννηση του εργατικού κινηματος, με λαϊκή συμμαχία» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας πως «ο λαός πρέπει να στοχεύσει καλύτερα σήμερα αλλιώς και αύριο το πρωί τα μνημόνια είναι εδώ είμαστε μέσα στα δεσμά της Ε.Ε.».

10:58: «Την ιστορία του τόπου μας την γράφουμε εμείς οι ίδιοι. Με σταθερότητα, φως και αλήθεια συμμετέχουμε όλοι σε αυτή την αποστολή» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.

10:41: «Σήμερα όλοι περιμένουμε με σεβασμό τον ελληνικό λαό να αποτυπώσει δημοκρατικά τη βούλησή του για το μέλλον, την προοπτική του τόπου, την ενότητα, την ασφάλεια της χώρας μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα του οι ψηφοφόροι να κάνουν την επιλογή που «προστατεύει πραγματικά το συμφέρον το δικό του συμφέρον του έθνους», χωρίς να δώσουν σημασία στις «σειρήνες των ψευδαισθήσεων».

10:31: Οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες με την ψήφο τους κρίνουν το μέλλον της πρωτεύουσας της χώρας, δήλωσε δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Καμίνης.

10:07: «Σήμερα είναι ίσως η πρώτη καλοκαιρινή Κυριακή. Δεν ξέρω αν είναι σημαδιακό είναι όμως σημαντικό να σπαταλήσουμε λίγες ώρες από τη σημερινή ημέρα και να έρθουμε να ψηφίσουμε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Απευθυνόμενος ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως μόνο με τη συμμετοχή στις εκλογές, «μπορούμε να ξαναφέρουμε το καλοκαίρι στην πατρίδα μας. Μόνο έτσι μπορούμε να φύγουμε από το χειμώνα τον μνημονίων».

09:50: «Σήμερα είναι μέρα δημοκρατίας, ημέρα ενότητας για να κρατήσουμε την πατρίδα όρθια να πάμε την Ελλλάδα μπροστά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την Πύλο όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

09:44: Η ψήφος μας έχει μεγάλη σημασία, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου. «Το μήνυμα δεν είναι μόνο το μήνυμα της κατακραυγής. Σήμερα ψηφίζουμε για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει ο τόπος» τόνισε κατά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα», είπε. 

09:40: «Σήμερα μιλούν οι πολίτες, με ψήφο ευθύνης αποφασίζουν για τον επόμενο περιφερειάρχη, για το μέλλον της Αττικής», δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος ο υποψήφιος για την Περιφέρεια της Αττικής, Γιάννης Σγουρός. «Καλών του πολίτες να έρθουν στις κάλπες», πρόσθεσε 

09:35: «Οι εκλογές αυτές είναι πάρα πολύ κρίσιμες. Κάνω έκκληση στον κόσμο να έρθει να ψηφίσει», δήλωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις εννέα στη Θεσσαλονίκη. 

07:00: Άνοιξαν οι κάλπες. 
——————————————————————————————————————————————