Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα της Νέας Ερυθραίας. Κατά την έξοδο του προχώρησε στην καθιερωμένη δήλωση, η οποία όμως ήταν σε «αρχηγικό τόνο», προκαλώντας πληθώρα συζητήσεων, κυρίως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε κριτική στη συντηρητική Ευρώπη και τόνισε πως «δεν θα πρέπει να αφήσουμε στη μέση αυτό που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ». Όπως είπε το διακύβευμα πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι και να σταθεί η χώρα «μόνη της στα πόδια της, ανεξάρτητη».

Ολόκληρη η δήλωση του Γ. Παπανδρέου

«Το ΠΑΣΟΚ προσέφερε πολλά στον τόπο τα τελευταία 40 χρόνια, συμβάλλοντας στην αλλαγή. Σηκώσαμε, σε δύσκολες στιγμές, βάρος που δεν μας αναλογούσε. Πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στα χρονικά, με γνώμονα μονάχα το εθνικό συμφέρον, και την απειλή της χρεοκοπίας.

Ads

Και όλα αυτά, μέσα σε μια Ευρώπη συντηρητική, που υπέκυπτε στις φοβίες και τις πιέσεις των αγορών, αντί να ορθώσει ανάστημα για μια άλλη πολιτική αλληλεγγύης, που θα σεβόταν τον πόνο των Ελλήνων και των άλλων λαών. Αυτός ο κύκλος πρέπει να κλείσει. Να απαντήσουμε σε αυτές τις συντηρητικές επιλογές. Να παλέψουμε για μια Ευρώπη δημοκρατική, κοντά στον πολίτη.

Αλλά και στον τόπο μας, να μην αφήσουμε στη μέση αυτό που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις από το πελατειακό σύστημα και τις εξαρτήσεις των συμφερόντων. Να ενώσουμε δυνάμεις για ένα κράτος δικαίου και ισονομίας. Να σταθούμε στα δικά μας πόδια. Πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή υπάρχει και το όραμα. Για μια Ελλάδα ανεξάρτητη. Από αύριο, αυτό είναι το διακύβευμα για τις προοδευτικές δυνάμεις».