Xωρίς τα καθιερωμένα exit poll των καναλιών θα κυλήσει η σημερινή βραδιά των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι κάλπες έκλεισαν κάθε φορά στις 19.00, ωστόσο η πρώτη εικόνα θα έρθει αρκετά αργότερα.

Ads

Οι δημοσκοπικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι ήταν δύσκολο να κάνουν δειγματοληψία και στις 13 περιφέρειες της χώρας με ικανή αντιπροσωπευτικότητα. Έτσι, οι τηλεοπτικοί σταθμοί αποφάσισαν να μην αναθέσουν την διεξαγωγή exit poll, με την πρώτη εκτίμηση των επίσημων αποτελεσμάτων να γίνεται γύρω στις 22:00.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις κλείσουν οι κάλπες στις 19:00 θα αρχίσουν να φτάνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τα πιο μικρά εκλογικά τμήματα με λίγους εγγεγραμμένους.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα μονού αριθμού εκλογικά τμήματα θα ανοίγουν πρώτα την κάλπη των δημοτικών εκλογών ενώ στα ζυγού αριθμού εκλογικά τμήματα θα ανοίγει η κάλπη των περιφερειακών εκλογών. Αυτό θα γίνει για να υπάρχει συνολικά εικόνα.

Ads

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα στέλνουν τα αποτελέσματα με τα tablet.

Στις 22:00 αναμένεται η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος για τους 13 περιφέρειες και τους έξι μεγάλους δήμους της χώρας.

Για τη σταυροδοσία θα υπάρχει σαφής εικόνα -ειδικά για τους μεγάλους δήμους- μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε και θα προχωρά η ενσωμάτωση.

Εκλέγεται ο συνδυασμός που συγκεντρώνει ποσοστό 43% συν μία ψήφο επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Εφόσον δεν επιτευχθεί αυτό το ποσοστό, θα ακολουθήσει Β’ γύρος την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στους δύο πρώτους συνδυασμούς.