Τις αιτίες του σεισμού στη Σάμο, που προκάλεσε και τα μίνι-τσουνάμι, ανέλυσε ο καθηγητής Γεωλογίας, Νίκος Ζούρος , μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ζούρος αναφέρθηκε σε «γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα με κανονική κίνηση και βύθιση προς βορρά», το οποίο «προκαλεί έντονο ανάγλυφο στον θαλάσσιο πυθμένα παράλληλα με την βόρεια ακτή του νησιού και έχει μήκος περί τα 25 χιλιόμετρα». Το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο ρήγμα, συνδέεται άμεσα με τις σεισμικές δονήσεις που παρατηρήθηκαν στο νησί του Αιγαίου αλλά και στην Σμύρνη, με τις «μεγαλύτερες βλάβες να βρίσκονται στην Μικρασιατική ακτή, λόγω της βύθισης του ρήγματος».

Επίσης, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το σεισμικό κίνδυνο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου) υπολογίσθηκε ότι το δυναμικό του ρήγματος μπορεί να δώσει σεισμό 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.