Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, σε θαλάσσια περιοχή 19 χιλιόμετρα Βόρεια – Βορειοδυτικά της Σάμου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε 2 χιλιόμετρα εστιακό βάθος. Σημαντικές ζημιές σε κτίρια, καταστήματα και οδικό δίκτυο. Σημειώθηκαν επίσης κατολισθήσεις, ενώ οι πρώτες πληροφορίες μιλούν και για τραυματίες. 

Ads

Μετά τον ισχυρό σεισμό η θάλασσα βγήκε στο δρόμο με μίνι τσουνάμι να πλήττει το νησί. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως οι παραλιακές περιοχές στο νησί έχουν χτυπηθεί συνολικά από τέσσερα τσουνάμι. Επίσης έντονη ανησυχία υπάρχει και για τη μετασεισμική ακολουθία με μετασεισμούς που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τα 6 ρίχτερ, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, τονίζοντας πως οι μετασεισμοί θα μπορούσαν να διαρκέσουν ακόμη και ένα μήνα. 

Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ σημειώσε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να πούμε πως είναι ο κύριος σεισμός, αν και σημείωσε ότι οι πιθανότητες λένε πως λόγω του μεγέθους μάλλον είναι ο κύριος. Συνέστησε πάντως για τις επόμενες ώρες να αποφεύγονται οι παράκτιες περιοχές. 

Ο Γεωλόγος καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι πρόκειται «για γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα με κανονική κίνηση και βύθιση προς βορρά». «Το ρήγμα προκαλεί έντονο ανάγλυφο στον θαλάσσιο πυθμένα παράλληλα με την βόρεια ακτή του νησιού και έχει μήκος περί τα 25 χιλιόμετρα», ανέφερε και πρόσθεσε: «οι μεγαλύτερες βλάβες φαίνεται να βρίσκονται στην Μικρασιατική ακτή, λόγω της βύθισης του επιπέδου του ρήγματος».

Ads

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το σεισμικό κίνδυνο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου) αναφέρει πως το δυναμικό του ρήγματος υπολογίσθηκε ότι  μπορεί να δώσει σεισμό 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, αλλά και καταρρεύσεις παλιών κτιρίων. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από την καταρρευση της εκκλησίας της Παναγίας Θεοτόκου στο Καρλόβασι. Ζημιές έχουν προκληθεί και στο οδικό δίκτυο, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις. Ο Αντιδήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Μήτσιος είπε στην ΕΡΤ, ότι ο σεισμός είχε «τεράστια διάρκεια», ήταν πολύ ισχυρός, «η θάλασσα βγήκε στο δρόμο» και ότι «ξεκινάμε τις καταγραφές, υπάρχουν ζημιές σε σπίτια». 

Σημειώνεται πως ακολούθησε, λίγο μετά τις 2 και δεύτερος σεισμός, μεγέθους 4,6 Ρίχτερ, αυτή τη φορά σε θαλάσσια περιοχή 15 χιλιόμετρα ΝΑ της Ικαρίας και σε 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος.