Στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση κατατέθηκε σήμερα, Τετάρτη, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Η τελική του μορφή προβλέπει ακόμα πιο αυστηρά τεκμήρια για τα ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές και αύξηση του αφορολόγητου στις 60 χιλ. ευρώ για τις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης, ενώ διατηρείται ο ίδιο επίπεδο η έκπτωση στους τόκους για τα παλιά στεγαστικά δάνεια.
Το νομοσχέδιο πρόκειται να συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές Οικονομικών και Εμπορίου της Βουλής τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη και, εφόσον χρειαστεί, θα συνεχιστεί η επεξεργασία του και τη Μεγάλη Τετάρτη. Η συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την Πέμπτη, 8 Απριλίου, και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το φορολογικό ν/σ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε ότι «στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε να μην γίνουν δεκτές εξαιρέσεις. «Δεν κάνουμε εξαίρεση για κανέναν, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κλάδοι του δημοσίου που έχουν πραγματικά ιδιαίτερες ανάγκες, στα πλαίσια, όμως, της έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε ως χώρα και ως οικονομία, εξαιτίας κυρίως των πολιτικών που άσκησε η ΝΔ δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανείς», υπογράμμισε.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων, υψηλής αντικειμενικής αξίας, θα υποχρεούνται να δηλώνουν υψηλότερο εισόδημα από αυτό που προέβλεπε το προσχέδιο του νομοσχεδίου. Με παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, λίγο πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, το τεκμήριο ενός ακινήτου σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ / τ.μ. (Φιλοθέη, Ψυχικό κ.λπ.) θα προσαυξάνεται κατά 70%.
Ταυτόχρονα ενεργοποιείται το πόθεν έσχες για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από το πρώτο τετραγωνικό, προκειμένου να εξακριβώσει η εφορία την προέλευση των χρημάτων. Επίσης, «διασώζεται» η έκπτωση φόρου για όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο πριν από την 1η Ιανουαρίου 2003. Αντίθετα, καταργείται οριστικά το ευνοϊκό καθεστώς για τα δάνεια που χορηγήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.
Σχετικά με το πλαφόν της φορολόγησης των αποζημιώσεων από απολύσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτό είναι 60.000 ευρώ και πως η κυβέρνηση βάζει ένα υψηλό αφορολόγητο και πως μέχρι ένα πολύ μεγάλο ποσό είναι πολύ πιο ευνοϊκή η ρύθμιση, η μεταχείριση των αποζημιώσεων των απολύσεων από το ισχύον καθεστώς.
Σε ερωτήσεις σχετικά με τη φορολόγηση εκείνων που παίρνουν αποζημιώσεις πάνω από 150.000 ευρώ, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι είναι στην κοινή λογική καταγεγραμμένο και ειδικά στις σημερινές συνθήκες ότι θα πρέπει να φορολογηθούν. Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι δεν μπορούμε από τη μια να μιλάμε για τα «golden boys» και από την άλλη να θέλουμε να μένουν αφορολόγητα και στις αποζημιώσεις απολύσεως.
Τέλος, για το αν θα υπάρξει συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό για το θέμα της φορολόγησης της Εκκλησίας, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι προς το παρόν λόγω και των υποχρεώσεων του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο και επανέλαβε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης ως προς τη φορολόγηση της Εκκλησίας είναι γνωστές.
Το τελικό κείμενο δεν προβλέπει καμία αλλαγή στη φορολόγηση της Εκκλησίας, διατηρώντας το συντελεστή 20% επί των μισθωμάτων της ακίνητης περιουσίας τους. Ωστόσο, μειώνεται η φορολόγηση στις δωρεές προς την εκκλησία.
Στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής περιλαμβάνεται μείωση των ποσοστών φορολόγησης των δωρεών που πραγματοποιούνται ως αιτία θανάτου, είτε είναι σε ακίνητα ή σε χρήματα, προς την εκκλησία καθώς και προς άλλα νομικά πρόσωπα. Με τις προηγούμενες διατάξεις, το νομοσχέδιο φορολογούσε με 10% τα χρηματικά ποσά των χρηματικών δωρεών και με 5% τις δωρεές ακινήτων, που προερχόντουσαν από αιτία θανάτου. Πλέον και οι δύο συντελεστές γίνονται 0,5%.
Όπως σημειώνει ο νόμος, τα παραπάνω ποσοστά ισχύουν για τη φορολόγηση των δωρεών από αιτία θανάτου προς τα ακόλουθα πρόσωπα:
α) τα ν.π.δ.δ., οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, οι δήμοι, οι κοινότητες, οι ιεροί ναοί, οι ιερές μονές, το Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, η Ιερή Μονή του όρους Σινά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η Εκκλησία της Κύπρου, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και
β) τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, τα οποία υπάρχουν ή συνιστώνται νόμιμα στην Ελλάδα, καθώς και τα αντίστοιχα αλλοδαπά με τον όρο της αμοιβαιότητας και οι περιουσίες του άρθρου 96 του α.ν.2039/1939 (Α΄455), εφόσον επιδιώκουν αποδεδειγμένα σκοπούς εθνωφελείς ή θρησκευτικούς ή σε ευρύτερο κύκλο φιλανθρωπικούς ή εκπαιδευτικούς ή καλλιτεχνικούς ή κοινωφελείς κατά την έννοια του άρθρου 1 του α.ν.2039/1939.
Παράλληλα, την Τετάρτη έγινε και η τελική επαφή και διαβούλευση για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αν και το τελευταίο δεν έχει ανακοινωθεί, και όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τη μεταβατική περίοδο ως το 2013 για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο δημόσιο, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Α. Λοβέρδο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >