Σήμερα θα υπάρξει η τελική επαφή και διαβούλευση για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αν και το τελευταίο δεν έχει ανακοινωθεί, και όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τη μεταβατική περίοδο ως το 2013 για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο δημόσιο, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Α. Λοβέρδο.

Ads

Ο υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας ενώπιον της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις που προέκυψαν από τον κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό, που θα πάρει μορφή νομοσχεδίου μετά το Πάσχα για να ψηφιστεί από τη Βουλή, σημείωσε ότι το 2013 είναι μια καλή ως μεταβατική περίοδος και δεν αιφνιδιάζει. «Όποιος έχει κατοχυρώσει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης δεν έχει τίποτε να φοβηθεί κι αν μείνει και μετά το 2013 δεν θα θιγεί από τη νομοθετική παρέμβαση. Όσοι λοιπόν σπρώχνουν σε έξοδο τους εργαζομένους αυτούς εγκληματούν», πρόσθεσε.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η μετάβαση από το αναδιανεμητικό στο ανταποδοτικό σύστημα, γίνεται σαφώς, γιατί δεν υπάρχει το απαιτούμενο κεφάλαιο, ενώ η κυβέρνηση υιοθέτησε απολύτως τις 6,5 από τις επτά συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μη αποδεχόμενη την περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας.

Ο υπουργός ανέλυσε τα μέτρα που θα ληφθούν μετά το 2018, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλο λαϊκισμό την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ το 2004: «Εμείς το είχαμε προβλέψει. Αν υπήρχε τώρα ο ΛΑΦΚΑ, δεν θα κινδύνευε με στάση πληρωμών ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών», είπε.

Ads

Περιγράφοντας τα μέτρα ο κ. Λοβέρδος, είπε ότι στόχος είναι το 2030 να πληρώνεται για τις συντάξεις το 4,8% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή ποσοστό πλήρωσε το κράτος το 2008.

Διέψευσε επίσης τα αναγραφόμενα σε δημοσιεύματα περί εξώθησης των εργαζομένων σε 40 χρόνια εργασίας, λέγοντας ότι παρερμηνεύεται το μέτρο των κινήτρων παραμονής στην εργασία, αφού ουδείς θα υποχρεωθεί να το ακολουθήσει.

Χαρακτήρισε λανθασμένη τη θέση ότι με τα νέα μέτρα θα μειωθούν οι συντάξεις από το 2018, γιατί αγνοείται ότι η ανταπόδοση θα γίνεται με βάση συντελεστή που θα ευνοεί αυτόν που παραμένει 35 ή 37 χρόνια. «Ο επαναπροσδιορισμός της σύνταξης δεν θα αποτελεί θέμα εισοδηματικής πολιτικής και θα καθορίζεται χωρίς η εκάστοτε κυβέρνηση να έχει τη διακριτική ευχέρεια να καθορίζει τη σύνταξη με όρους τιμαριθμικούς, συνυπολογίζοντας τις οικονομικές δυνατότητες», υπογράμμισε.

Σε δύο δόσεις τα μέτρα για το Ασφαλιστικό

Το πλήρες κείμενο που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου του ΠαΣοΚ, ώστε να ενημερωθούν οι βουλευτές πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, δημοσιεύει η εφημερίδα «Το Βήμα». Το κείμενο αναφέρεται σε μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν σε δύο δόσεις, τα οποία αποφασίστηκαν σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο εν λόγω κείμενο, ο υπουργός Εργασίας κάνει λόγο για αρνητικές εξελίξεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Το σωρευμένο έλλειμμα (χρέος) του συστήματος συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης θα προσεγγίσει τις προσεχείς δεκαετίες ως το 2040 το 250% του ΑΕΠ (πάνω από 600 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές). Μάλιστα, οι παραπάνω εκτιμήσεις βασίζονται σε υποθέσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και το ποσοστό ανεργίας, οι οποίες υπό το πρίσμα της πρόσφατης οικονομικής κρίσης πρέπει να θεωρηθούν μάλλον αισιόδοξες. Επομένως, η πραγματική εικόνα είναι ακόμη χειρότερη».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο εδώ