Μια μητέρα από την Βρετανία, η Σάρλο Γουίνγκφιλντ, ανέβασε στον λογαριασμό της στο Facebook τα συμπτώματα σαλμονέλας που εμφάνισε η τρίχρονη κόρη της, αφού είχε προηγουμένως καταναλώσει ένα από τα σοκολατένια προϊόντα της Kinder.

Ads

Υπενθυμίζεται, ότι η εμφάνιση κρουσμάτων σαλμονέλωσης σε 8 χώρες, καθώς και η σχετική ενημέρωση από την παραγωγό εταιρεία των προϊόντων Kinder, τη Ferrero Rocher, στην Ελλάδα οδήγησαν τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), να προχωρήσει σε οδηγία να μην καταναλώνονται τα Kinder Schokobons και Kinder Surprise Maxi των 100gr.

Στη χώρα μας δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό, ωστόσο το μέτρο είναι προληπτικό, καθώς ενόψει Πάσχα αναμένεται να αυξηθεί η αγορά των προϊόντων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η μητέρα, η μικρή Μπρούκλιν Μέι «ήταν τόσο χάλια από τότε που την πήρα από τον παιδικό σταθμό τη Δευτέρα. Επειδή είχα αρρωστήσει την προηγούμενη εβδομάδα, σκέφτηκα ότι κόλλησε από μένα. Όμως, έφτασε να κοιμάται 21 ώρες το 24ωρο».

Ads

Αναλύοντας τα συμπτώματα είπε, «είχε πυρετό που ξεπέρασε τους 39° C. Μίλησα με τον παιδίατρο, πιστέψαμε πως ήταν κάποιος ιός, ωστό τρεις μέρες μετά επιβεβαιώθηκε πως είχε σαλμονέλα από τα σοκολατένια προϊόντα Kinder που είχε φάει την Κυριακή. Σε σύνολο 96 ωρών, ήταν ξύπνια για 12-14 ώρες συνολικά, αλλά ακόμα και τότε, ήταν… αλλού. Δεν είχε ενέργεια, αν και πρόκειται για ένα πολύ ενεργητικό παιδί».

Τα συμπτώματα της σαλμονέλας

Οι περισσότερες μολύνσεις σαλμονέλας μπορεί να παρερμηνευθούν αρχικά ως γαστρεντερίτιδα.

Τα πιθανά σημάδια και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Κοιλιακές κράμπες/πόνοι
  • Διάρροια
  • Πυρετός
  • Ρίγη
  • Πονοκέφαλος
  • Αίμα στα κόπρανα

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα γενικά διαρκούν 4-7 ημέρες, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες προκειμένου το εντερικό σας σύστημα να επιστρέψει στο κανονικό.

Μερικοί τύποι βακτηρίων της σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια ασθένεια που σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται θανατηφόρα και είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ανακλήση των προϊόντων Kinder από τον ΕΦΕΤ

Στην ανακοίνωσή του για την προληπτική ανάκληση των προϊοντων Kinder στην Ελλάδα, ο ΕΦΕΤ ανέφερε τα εξής:

«Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όσον αφορά στην προληπτική ανάκληση προϊόντων Kinder λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας, ενημερώνει ότι η εν λόγω ανάκληση επεκτείνεται πλέον στο σύνολο των προϊόντων Kinder Schokobons και Kinder Surprise Maxi των 100gr, ανεξαρτήτως παρτίδας. Η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται στην αδυναμία της παραγωγού επιχείρησης ‘Ferrero Ardennes’, που εδρεύει στο Βέλγιο, να διασφαλίσει την καταλληλότητά τους.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας ‘Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ’ στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Ο Ε.Φ.Ε.Τ συνεχίζει τους σχετικούς ελέγχους και σε κάθε νεότερη εξέλιξη θα ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό (με την έκδοση Δελτίων Τύπου, είτε μέσω της ιστοσελίδας του Ε.Φ.Ε.Τ. www.efet.gr)».

Η ανακοίνωση της Ferrero Rocher, ειδικά για την ελληνική αγορά:

«Η Ferrero έχει ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για το θέμα μίας ενδεχόμενης σύνδεσης με αναφερθείσες περιπτώσεις κρουσμάτων σαλμονέλας σε άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας. Αν και κανένα από τα προϊόντα μας Kinder που κυκλοφορούν στην αγορά δεν έχει βρεθεί θετικό σε σαλμονέλα, ούτε και έχουμε λάβει παράπονα από καταναλωτές, αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό με ιδιαίτερη σοβαρότητα καθώς η προστασία του καταναλωτή αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα. Σαν μέτρο πρόληψης, αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε από την ελληνική αγορά τα προϊόντα Kinder Schokobons και Kinder Surprise maxi 100gr, που έχουν σαν χώρα παραγωγής το Βέλγιο. Όλα τα άλλα προϊόντα Ferrero, περιλαμβανομένων όλων των υπολοίπων προϊόντων Kinder μεταξύ των οποίων και τα Πασχαλινά Αυγά Kinder, δεν επηρεάζονται από αυτή την αυτόβουλη ανάκληση».