Ένας αστυνομικός αλλά κι ένας απόστρατος της ΕΥΠ εμπλέκονται στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού, με εγκέφαλο τον γνωστό τηλε-ενεχυροδανειστή Ριχάρδο Μυλωνά.
Ο αστυνομικός που φέρεται να παρείχε πληροφορίες στο κύκλωμα και μάλιστα να τους προειδοποιούσε για τυχόν αστυνομικές έρευνες εις βάρος τους, υπηρετούσε στην υπηρεσία Προστασίας Επισήμων(VIP). Πιο συγκεκριμένα ο εν λόγω αστυνομικός υπηρετούσε στο πολιτικό γραφείο του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ads

Από το Πολιτικό Γραφείο του Ευρωπαίου Επιτρόπου ανακοινώθηκε ότι ο εν λόγω αστυνομικός, αποσπάσθηκε στην Ομάδα Ασφαλείας του Επιτρόπου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια μετά από ενημέρωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την εμπλοκή του στην υπόθεση Ριχάρδου, ζητήθηκε η άμεση επιστροφή του στην υπηρεσία του. «Για την όποια εξωυπηρεσιακή του απασχόληση, όταν αποσπάσθηκε, ουδεμία γνώση η πληροφόρηση είχε, τόσο η Υπηρεσία του όσο και ο Υπεύθυνος Ομάδας Ασφαλείας του Επιτρόπου», σημείωσε το γραφείο Αβραμόπουλου.

Επιχειρησιακό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση είχε όμως κι ένας 54χρονος απόστρατος αστυνομικός που υπηρετούσε παλιότερα στην ΕΥΠ. Ο ρόλος του ήταν του μεταφορέα. Πιο συγκεκριμένα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αστυνομίας μετέφερε πιθανόν κλοπιμαία, χρυσαφικά και κοσμήματα, στο χρυσοχοείο ενός Ιταλού στο κέντρο της Αθήνας και από εκεί τα μετέφερε με την μοτοσικλέτα του στο «στρατηγείο» της οδού Αριστείδου.

Τι απαντά ο Φουρθιώτης για την εμπλοκή του στην υπόθεση

Ads

Ένας ακόμη όνομα που φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα είναι αυτό του τηλεοπτικού παρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη.

«Κατεγράφησαν συνομιλίες ενός εκ των αρχηγών της οργάνωσης με το δημοσιογράφο Φουρθιώτη Μέανδρο – Γεώργιο σχετικά με οικονομικής φύσεως συμφωνία, για διαφήμιση του πρώτου από εκπομπή του δεύτερου σε τηλεοπτικό σταθμό εργασίας του, όπου υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις για καταβολή μαύρου χρήματος από τον πρώτο στο δεύτερο, χωρίς να εξακριβωθεί αν πραγματοποιήθηκε η πράξη», επισημαίνεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της αστυνομίας.

Ο Μένιος Φουρθιώτης απάντησε μέσω του δικηγόρου του, Αλέξη Κούγια – ο οποίος ανέλαβε και την υπεράσπιση του Mr. Χρυσός – με απειλές για μηνύσεις και αγωγές σε βάρος των αστυνομικών που αναφέρουν το όνομά του στο διαβιβαστικό της αστυνομίας.

«Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και δυστυχώς η ενέργεια της αστυνομίας να συμπεριλάβει στο διαβιβαστικό έγγραφο το ονοματεπώνυμό του με την υποσημείωση ότι πρέπει να ελεγχθεί η συμμετοχή του, συνιστά τη διάπραξη σειράς αδικημάτων, τα οποία διέπραξαν οι αστυνομικοί εις βάρος του και προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα. Η μοναδική επαφή, την οποία είχε με το Ριχάρδο Μ., ήταν μέσω εντελώς διαφανών και νομίμων διαδικασιών, με συμφωνητικά καταχωρημένα στο taxisnet και νόμιμα τιμολόγια, να διαφημίζει στην εκπομπή του τη νόμιμη δραστηριότητα του κου Ριχάρδου Μ., όπως εγένετο καθημερινά σε ολόκληρο το τηλεοπτικό πρόγραμμα του πρώην Καναλιού Ε και ήδη Open Beyond, αλλά και σε όλους τους συστημικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.»,ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας σε ανακοίνωσή του για τον πελάτη του.

Νέα προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή πήρε ο Ριχάρδος

Νέα προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Κυριακή ζήτησε και έλαβε μέσω των δικηγόρων του ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού,  Ριχάρδος Μυλωνάς, ο οποίος βρέθηκε σήμερα ενώπιον του ανακριτή.

Σήμερα είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν κι άλλες απολογίες κατηγορουμένων για τα δυο κυκλώματα που έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, ακόμη 19 μέλη της σπείρας αναμένεται να απολογηθούν σήμερα, ενώ μέχρι την Δευτέρα θα απολογηθούν και οι 63 συλληφθέντες.

Οι κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορίας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τοκογλυφίας. Επίσης, τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, παράβασης του νόμου περί όπλων, αποδοχής και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.

Ο ενεχυροδανειστής παραμένει προσωρινά κρατούμενος.