Ξεκίνησε και πάλι η δίκη της Χρυσής Αυγής με την κατάθεση του τελευταίου μάρτυρα αστυνομικού, Αναστάσιο Τσολακίδη, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας από τις ομάδες ΔΙΑΣ που βρέθηκαν στο Κερατσίνι το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά. 

Ads

Η κατάθεση του αμφισβητήθηκε από την πολιτική Αγωγή καθώς υπέπεσε σε αντιφάσεις. Συγκεκριμένα ο Αναστάσιος Τσολακίδης κατάθεσε σήμερα ότι δεν κατάλαβε πώς οι συγκεντρωμένοι στο Κερατσίνι ήταν χρυσαυγίτες ενώ ΣΤΕ παλαιότερη κατάθεσή του είχε υποστηρίξει ότι αντιλήφθηκε αμέσως την ιδιότητά τους.  

Η πολιτική αγωγή υπέβαλε αίτημα προκειμένου να αναγνωσθούν στο δικαστήριο οι καταθέσεις του αστυνομικού, ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε.

Ο αστυνομικός απαντώντας σε ερωτήσεις για τον τρόπο που ενήργησαν το επίμαχο βράδυ ώστε να σταματήσουν τους συγκεντρωμένους, υποστήριξε: «Φωνάζαμε. Τι άλλο να κάνουμε;». 

Ads

Σε άλλη ερώτηση, για ποιο λόγο δεν περικύκλωσαν τους συγκεντρωμένους, ο Τσολακίδης απάντησε πως σε αυτά τα περιστατικά πάνε συνήθως άλλες υπηρεσίες. Ανέφερε επίσης, πως λόγω του σκοταδιού δεν είδε διακριτικά της Χρυσής Αυγής σε μπλούζες των συγκεντρωμένων και ότι επίσης δεν είδε αν κρατούσαν κάποιοι από αυτούς σιδηρολοστούς. 

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση, παραδέχθηκε πως μέλος της ομάδας του είχε διαβιβάσει στο κέντρο τους πως στους συγκεντρωμένους υπήρχαν άτομα που είχαν σιδηρολοστούς και ρόπαλα.

Ερώτηση: Γιατί δεν ρίξατε πυροβολισμό για εκφοβισμό;

Απάντηση: Η χρήση πυροβόλου όπλου σε κατοικημένη περιοχή απαγορεύεται.

Ερώτηση: Βάλατε χειροπέδες στον Γιώργο Ρουπακιά;

Απάντηση: Εμείς όχι. Τον είχαμε ακινητοποιήσει. Δεν του βάλαμε χειροπέδες, δεν ήταν ύποπτος φυγής, ήταν ήρεμος μιλούσε με τον Ρώτα (σσ αστυνομικός)

Ο αστυνομικός δεν έδωσε καμία απάντηση όταν του επισημάνθηκε από συνηγόρους πολιτικής αγωγής πως ο ίδιος στην αναφορά του, την επομένη της δολοφονίας, είχε αναφέρει πως ο Ρουπακιάς μετά την πράξη του ήταν έτοιμος να φύγει.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο στην αίθουσα του Κορυδαλλού.