Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εν μέσω αντιφασιστικών διαδηλώσεων και με απόντες τους περισσότερους από τους κατηγορούμενους βουλευτές καθώς και τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, ξεκίνησε στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η δίκη της ηγεσίας, στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής. Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας ο πατέρας του αδικοχαμένου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα. 

Ads

Διαβάστε:

Εντός των φυλακών, όπου αυτήν την ώρα επικρατεί ηρεμία, βρίσκονται οι δικηγόροι και των δυο πλευρών, οι μάρτυρες της υπόθεσης, οι γονείς του 34χρονου μουσικού, Παύλου Φύσσα, αλλά και ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Ψαράς, που παρείχε σημαντικά στοιχεία για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

image
Η μητέρα του Παύλου Φύσσα προσέρχεται στις φυλακές Κορυδαλλου

Ads

Ιστορική δίκη

Η δίκη της Χρυσής Αυγής, αποτελεί ιστορική διαδικασία που αντίστοιχή της δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καλείται να λογοδοτήσει για δράση εγκληματικής οργάνωσης ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή.

Η δίκη είναι πρωτόγνωρη από πλευράς μεγέθους με 69 κατηγορούμενους, 300 μάρτυρες, 120 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, 100 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

image
Η δικογραφία

Οι εφέτες καλούνται να λάβουν μία ιστορικής σημασίας απόφαση και να κρίνουν αν η Χρυσή Αυγή είναι «ένας ναζιστικού τύπου σχηματισμός υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος» όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, κατηγορούνται για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο της οποίας τελέστηκαν σωρεία κακουργηματικών πράξεων. Οι υποθέσεις που θα εξεταστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και οι κατηγορούμενοι σε αυτές είναι:

  • Υπόθεση δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, εργάτη στη Ζώνη Περάματος, Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013. Κατηγορούμενος για την εν ψυχρώ ανθρωποκτονία είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενεργό και δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική της Νίκαιας, δραστηριότητα την οποία ο ίδιος εμφανίζει ως «απλή υποστήριξη στο κόμμα». Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στην δολοφονία του 34χρονου είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας. Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στην δολοφονία είναι άλλα 16 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας – πυρηνάρχης της οργάνωσης.
  • Υπόθεση επίθεσης σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα στις 12 Ιουνίου 2012, με κατηγορουμένους για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ πέντε άτομα μεταξύ των οποίων ο πυρηνάρχης Περάματος.
  • Υπόθεση επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες. Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ είναι τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο πυρηνάρχης Περάματος.

Στη δικογραφία περιγράφονται ακόμη ως δράση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση φυλετικό μίσος ή μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους της και οι υποθέσεις:

  • Η δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Ζαχζάτ Λουκμάν στις 17 Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα, για την οποία οι δύο δράστες Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και στην παρούσα δίκη είναι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Η επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου 2008, για την οποία έχουν καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη οι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος, που λογοδοτούν τώρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος, είναι υπόλογη για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Κάποιοι εκ των πρώην και νυν βουλευτών, που θα καθίσουν στο εδώλιο είναι αντιμέτωποι και με άλλες κατηγορίες που αφορούν κυρίως παραβάσεις το νόμου περί όπλων.

Κατηγορούμενοι

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθήσουν με αλαφαβητική σειρά οι:

Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια ,Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης

Η έδρα

Η έδρα του δικαστηρίου που κληρώθηκε να δικάσει τα στελέχη και τα μέλη της Χρυσής Αυγής έχει ως εξής: Πρόεδρος του δικαστηρίου θα είναι η Μαρία Λεπενιώτη, με αναπληρώτρια πρόεδρο την Μαρία Βάρκα. Μέλη του δικαστηρίου, οι εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου, με αναπληρωματικό μέλος τον Δημήτρη Ανέστη. Εισαγγελέας κληρώθηκε η Αδαμαντία Οικονόμου, με αναπληρωτή εισαγγελέα τον Στέλιο Κωσταρέλλο.

Αντιφασιστικά συλλαλητήρια 

Στο δημαρχείο Κορυδαλλού, επί της Γρηγορίου Λαμπράκη, πραγματοποιείται αντιφασιστική συγκέντρωση με κάλεσμα του αντιφασιστικού συντονισμού Αθήνας Πειραιά. Η «Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» πραγματοποιεί αντιφασιστική συγκέντρωση στη διασταύρωση της λεωφόρου Λαμπράκη με την οδό Χρ. Σμύρνης (Γήπεδο Προοδευτικής), όπου συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ η οποία έχει κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας. Επίσης, ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποιούνβ συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας. Αντιφασιστικό συλλαλητήριο και στο Κρατικό Νίκαιας.

Αντιδράσεις

Με σύνθημα «Όχι στη δίκη της ΧΑ στον Κορυδαλλό» συγκεντρώθηκαν από το πρωί στις 08:00 της Δευτέρας στο ισόγειο του Δημαρχείου Κορυδαλλού, εργαζόμενοι και φορείς της πόλης καθώς επίσης και βουλευτές της Β’ Πειραιά. Διαμαρτύρονται για τη διεξαγωγή της δίκης στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού υποστηρίζοντας ότι λόγω των χωροταξικών χαρακτηριστικών της πόλης, δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια κατοίκων και ιδιαίτερα των μαθητών των γειτονικών σχολείων. Οι διαμαρτυρόμενοι θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν την είσοδο των φυλακών.

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμμάτης και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, έφτασαν στις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τους δυο συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής και πρόκειται να καταθέσουν αίτημα από κοινού προς την έδρα του δικαστηρίου, να διεξαχθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής εκτός Κορυδαλλού σε άλλη δικαστική αίθουσα.

Μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της δίκης στο δημαρχείο Κορυδαλλού, αναμένεται να συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή, προκειμένου να αποφασίσει την πορεία των κινητοποιήσεων, αν τελικά το αίτημα του δήμου δεν γίνει αποδεκτό. Σημειώνεται ότι, με απόφαση του δημάρχου Κορυδαλλού και του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, οι υπηρεσίες του δήμου και τα σχολεία της πόλης είναι σήμερα κλειστά ενώ έχουν προγραμματιστεί τέσσερις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις.