Ήδη από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές το βαθιά συντηρητικό και οπισθοδρομικό της πρόγραμμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από την επιστροφή του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας  -υπό τον ιδεολογικό μανδύα της διασφάλισης της «ασφάλειας»-, σε συνδυασμό με ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα. Η Νέα Δημοκρατία προχωρά σε μέτρα με βαθύ ιδεολογικό αποτύπωμα σε μία σειρά πεδίων που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και της ίδιας της δομής του κράτους.

Ads

Η κυβέρνηση επενδύει σε μία ατζέντα «ανάπτυξης», για την οποία τίθεται ως βασική προϋπόθεση η πλήρης άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Με μία πρωτοφανή αντικοινοβουλευτική μεθόδευση, ο νυν Υπουργός Εργασίας Νίκος Βρούτσης έθεσε προς ψήφιση μία τροπολογία με ξεκάθαρη ταξική κατεύθυνση υπέρ των εργοδοτών, μία τροπολογία με την οποία καταργείται η υποχρέωση της αιτιολόγησης για τις απολύσεις, προς μεγάλη ικανοποίηση και καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ. Με την τροπολογία αυτή, καθίσταται δυνατό στους εργοδότες να απολύουν όποτε και όποιον επιθυμούν, χωρίς να λογοδοτούν πουθενά και χωρίς να υπάρχει διασφάλιση για την προστασία της εργασίας.

Η αντεργατική πολιτική της ΝΔ, φυσικά, δεν σταματά εδώ. Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση αναπτυξιακό νομοσχέδιο, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η μείωση του εργατικού κόστους είναι η άλλη όψη της ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων. Η βασική διάταξη του νομοσχεδίου επιχειρεί να φέρει από την πίσω πόρτα τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, με την εξαίρεση επιχειρήσεων από τις εθνικές, τοπικές και ομοιοεπαγγελαμτικές συμβάσεις. Το επιστέγασμα στην όλη προσπάθεια συντριβής των εργαζομένων σχεδιάζεται, μάλιστα, μέσα από την ιδιωτικοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιδιώκει να οικοδομήσει ένα ιδιότυπο «ιδιωτικό» κράτος, αφού έχει υιοθετήσει την άποψη της ανάθεσης κρίσιμων λειτουργιών του κρατικού μηχανισμού σε ιδιώτες.

Στον τομέα της παιδείας, γίνεται εξίσου σαφής η ολοκληρωτικά διαφορετική στόχευση της νέας κυβέρνησης, ήδη από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της. Ξεκάθαρος στόχος της νέας ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου είναι η εδραίωση μιας εκπαίδευσης ταξικού χαρακτήρα που περνά μέσα από την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Το πάγωμα των 10.500 καθηγητών δευτεροβάθμιας, η μεταφορά του τομέα της έρευνας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, η αναστολή των εγκεκριμένων διετών προγραμμάτων σπουδών για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ, η κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης, καθώς και η  κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου συνθέτουν μία εικόνα απαξίωσης της δημόσιας παιδείας και των εκπαιδευτικών αναγκών και εργαλειοποίσης της έρευνας, σύμφωνα με τις επιταγές της αγοράς.

Ads

Προεκλογικά και μετεκλογικά ένα από τα βασικά αφηγήματα στα οποία επένδυσε η κυβέρνηση ήταν αυτό της ασφάλειας. Η στρατηγική που ακολουθείται για το εν λόγω ζήτημα είναι η επαναφορά του αστυνομικού κράτους, η καταστολή και η στοχοποίηση ολόκληρων κοινωνικών ομάδων ως «επικίνδυνων» για την κοινωνική ομαλότητα. Η επιβολή και εξάπλωση του δόγματος «νόμος και τάξη» είναι φανερή παντού: αστυνομικοί με βαρύ οπλισμό στα μετρό και τις γειτονιές, στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών, ρατσιστικά φορτισμένος πολιτικός λόγος που νομιμοποιεί αυτές τις πρακτικές, παράλληλα, όμως, παντελής αδιαφορία για την εξάρθρωση του πραγματικού εγκλήματος και των κυκλωμάτων.

Η ΝΔ επιχειρεί να αλλάξει την κατεύθυνση της Συνταγματική Αναθεώρησης, προκειμένου να εδραιώσει τις οπισθοδρομικές της αντιλήψεις. Υπονομεύει τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, την ίδια στιγμή που θέτει σε αμφισβήτηση δημόσια κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό. Απέναντι σε αυτό το βαθιά αντικοινωνικό σχέδιο, εμείς προτάσσουμε την πρόοδο, καθώς και την προστασία και επέκταση των κοινωνικών αγαθών. Ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας αποτελεί βασική προϋπόθεση και αυτονόητο αίτημα για τον χαρακτήρα κάθε πολιτισμένου και σύγχρονου κοσμικού κράτους.

Για εμάς, δε νοείται βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για την κοινωνία, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία των εργασιακών κεκτημένων. Δε νοείται ανάπτυξη, τα οφέλη της οποίας θα επιστρέφουν στους λίγους και ισχυρούς. Για εμάς, σε ένα συνολικό σχέδιο για την ανάπτυξη, δε μπορεί παρά να έχει εξέχουσα θέση  η στήριξη του τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, με τη συμβολή των νέων επιστημόνων και σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά πρότυπα και τις κοινωνικές ανάγκες, απέναντι στα όποια επιχειρηματικά συμφέροντα. Για εμάς, η ασφάλεια των πολιτών διαπερνάται μέσα από την αποτελεσματική καταπολέμηση των εγκληματικών κυκλωμάτων, με την παράλληλη περίθαλψη και μέριμνα για τα τοξικοεξαρτημένα άτομα. Για έμας, η προστασία και διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτες και προϋποθέτουν τόσο τη συμπερίληψη προσφύγων και μεταναστών, όσο και τη θεσμοθέτηση πολιτικού γάμου και τεκνοθεσίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Ειδικότερα στη συγκυρία την οποία διανύουμε, δεν είναι δυνατό να καταρτίσουμε το όποιο σχέδιο, χωρίς να συμπεριλάβουμε σε αυτό τις παραμέτρους εκείνες που θα καθιστούν εφικτή την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης. Είναι αναγκαίο πια να συζητήσουμε ανοιχτά και συγκροτημένα για τον μετασχηματισμό του μοντέλου παραγωγής ενέργειας σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον κατεύθυνση. Η ενίσχυση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η όσο το δυνατόν πληρέστερη θωράκιση των δασικών περιοχών και των περιοχών natura, η ανάδειξη των ενεργειακών κοινοτήτων, καθώς και η προώθηση πολιτικών ανακύκλωσης είναι μόνο μερικά από τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους νέους και τις νέες, θα οικοδομήσουν τις αναγκαίες αντιστάσεις απέναντι στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης. Θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο και με κάθε κοινωνική ομάδα, με κάθε νέο και νέα, προκειμένου να ορθώσουμε τείχη αντίστασης απέναντι στη διάλυση των κοινωνικών ελευθεριών και κεκτημένων. Στις γειτονιές, στους εργασιακούς χώρους, στα πανεπιστήμια, αλλά και στον δρόμο, σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, θα θέσουμε τέρμα σε αυτήν την καταστροφική πορεία, για την υπεράσπιση της κοινωνίας.

* Άρθρο του Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρη Αλεξίου στο tvxs.gr ενόψει του Φεστιβάλ Sputnik